Mi az a glutén?
A kenyérgabonák magjában található tároló-fehérjék egyik fajtája. A pék sikérnek hívja. Ez biztosítja a gabonalisztből gyúrt tészta ragacsos állagát, dagaszthatóságát. A lisztből kiváló ragasztó (csiríz) is készíthető. Ám kérdéses, hogy mennyire egészséges rendszeresen ragasztó-pépet fogyasztani.
Gabonaféléink mindegyikében hasonló tárolófehérje (prolamin) található. A búza-fehérje neve: glutén. Két fő alkotója a glutenin, és a gliadin. Utóbbi felelős a glutén-érzékenység, és cöliákia kialakulásáért. A glutén a növényi lektinek (állati sejtekhez előszeretettel kötődő növényi fehérjék) népes csapatából a prolaminok (gabona-fehérjék) egyik változata. Az árpa, rozs és zab némileg eltérő prolaminja a gluténhez hasonlóan képes betegíteni. A továbbiakban vállalt pongyolasággal csak a gluténről beszélek, de ne feledjük: egyéni érzékenységtől függően bármelyik lektin hasonló betegségeket okozhat.
Mit művel a glutén?
A gluténben a többi prolaminhoz hasonlóan két aminosav dominál (prolin és glutamin). Szokatlan szerkezete miatt a növényi fehérjelánc egyes részletei alig emészthetők, más részei előszeretettel kötődnek a bélhám felszínéhez. A kötődés egy speciális fehérje (zonulin) termelődését váltja ki, ami fellazítja a normális esetben szorosan összekapaszkodó hámsejtek kapcsolódását (tight junction).® Ezzel a bélfal áteresztővé válik: a sejtek közötti réseken kórokozók, és lebomlatlan táplálékcafatok is utat találnak. A bejutott kórokozók, és étrendből származó makromolekulák pedig az immunrendszer haragját váltják ki.
A glutén tehát afféle trójai falóként működik a bélfalon: utat nyit a többieknek. Fontos kiemelni, hogy a glutén mindenkiben fokozza a béláteresztést!® A gabona-lektinekre minden egészséges ember reagál, a cöliákiás beteg mindössze annyiban különbözik, hogy erősebben!® A szerencsésebbek elviselik (tolerálják) a gabonafogyasztást, esetleg megússzák enyhébb étel intoleranciákkal. Mások sértődékenyebb genetikai anyagot húztak a lottón (az egyik ismert bukó kombináció: HLA DQ2/DQ8). Ők változatos autoimmun betegségekkel reagálnak a glutén, és többi növényi lektin támadására.
Evolúciós léptékkel mérve mindössze tegnap (10.000 éve) cseréltük halász-vadász életvitelünket - gabonára. A földművelés, és vele gabona alapú étrend kulturális szempontból jelentős bakugrás volt, de táplálkozási szempontból utóbb rossz ötletnek bizonyult. Van aki jobban viseli, mások kevésbé.
Cöliákia, sprue
A gabona-félékkel érkező gliadin tehát mindig áteresztő bélfalat eredményez, és (további betolakodókkal együtt) maga is belopakodhat a bélfal sejtei között. A népesség 1%-a kifejezetten paranoid immun-reakcióval válaszol a bélfalon átszivárgó gabona-fehérjére. Ők erőszakos, felfegyverzett sereget küldenek a határvidékre, és ádáz csata indul minden ellen, ami mozog. Célkeresztbe kerül a gliadin (anti-gliadin antitest, AGA), ugyanakkor a xenofób sereg túlságosan buta ahhoz, hogy különbséget tudjon tenni barát és ellenség között. Nekiesik a peptid-behatolókkal próbálkozó transzglutamináz enzimnek (anti tTG), és egyéb saját sejtalkotóknak (endomysium ellenes antitest, EMA). Az autoimmun háború idegen-szívű hazaárulóként pusztítja saját sejt-testvéreit. Az esztelen viaskodásban roncsolódik a bél nyálkahártyája, elsimulnak a bélbolyhok, akadozni kezd a gazdálkodás, tápanyag utánpótlás. (Akár egy olyan országban, mely elüldözi az aktív, tanult, kreatív lakosságának derékhadát.)
A bélfal károsodása gyomortükrözés során a nyombélből vett biopsziás mintákkal is kimutatható. A felszívódási zavar krónikus hasmenést, puffadást, és hiánytüneteket okoz. (Vérszegénység, hajhullás, fáradékonyság, fogyás, stb.) A hidrogén kilégzési teszt számos szénhidrát felszívódási zavarát igazolhatja.
A cöliákia, sprue, gluténszenzitív-enteropáthia (bélbántalom), vagy elavultabb nevén: lisztérzékenység tehát autoimmun-betegség, melyet a gliadin provokál, és az immunrendszer első vonalban a vékonybél falát támadja. De a kártékonyba fordult védekezés nem csak a bélfalra korlátozódik.
Nem-cöliákiás glutén-érzékenység (NCGS).
A népesség közel 10 %-a szenved olyan emésztőszervi panaszoktól, melyek összefüggenek a búzafélék fogyasztásával. A laborteszt nem igazolja az autoimmun cöliákiát, a gyomortükrözés során nyerhető nyombél-szövetminta nem mutatja a nyálkahártya lepusztulását. Ennek ellenére a gabonafélék fogyasztása jellegzetes bélgörcsöt, puffadást, bőrkiütéseket és szerteágazó gyulladásos tüneteket okoz. Változatos ételallergiák igazolhatók. Látszólag összefüggéstelen autoimmun betegségek színezhetik a képet.® (Hashimoto pajzsmirigy-gyulladás, pikkelysömör, foltos hajhullás.)® A gabona-fogyasztással összefüggő emésztőszervi panaszok miatt ilyenkor "nem cöliákiás glutén-érzékenység"-ről beszél a szakirodalom (NCGS).® E betegekben a gabonafélék elhagyása megszünteti a panaszokat, és már csekély mennyiség is látványosan provokálja azokat.®
Az NCGS a cöliákia enyhébb esetének tekinthető, ahol a veleszületett immunrendszer gluténre adott reakciója nem elég "ütős" a bélfal károsodásához.® A glutén azonban némán is képes ártani.® Az áteresztő bélfalon átszivárognak olyan antigének, melyek testszerte immunválaszt képesek provokálni, ez magyarázza a problémát gyakran kísérő autoimmun betegségeket.® Már mérsékelt bélfali károsodás mellett is találhatunk (ha keresünk!) másodlagos felszívódási zavarokat. NCGS esetén gyakran fruktóz felszívódási zavar,® vagy iritabilis bél szindróma (IBS), esetleg kontaminált vékonybél (SIBO) is kimutatható. Ezeket hidrogén kilégzési vizsgálattal lehet tisztázni.
E gyakori betegségek gabonafogyasztással összefüggése arra utal, hogy a csiríz nem része az egészséges étrendnek. Úgy is fogalmazhatnám, hogy a gabonafogyasztás következménye egyesekben "mindössze" emésztési zavar, és átreresztő bélfal, másokban viszont kifejlett autoimmun betegséget okoz.
Ez a búza már nem ugyanaz. A gabona-nemesítés évtizedeken keresztül a sikértartalom növelését célozta. Napjaink kenyérgabonái nem azonosak a mezopotámia területén egykor háziasított, vadon élő fűfélékkel. Ma ezek genetikailag szelektált, hibridizált utódait fogyasztjuk, melyek a lényegesen jobb terméshozam mellett csaknem 40-szeres mennyiségben tartalmazzák a gabona-fehérjét.
Ez a kenyér már nem ugyanaz. A hagyományos kovászolással készült kenyér hosszas dagasztása, kelesztése során a kovászban található élesztőgombák, baktériumok fermentálják a liszt keményítőjét, és előemésztik annak gluténjét. Talán ezért nem okozott sokáig jelentősebb egészségügyi problémát a kenyér fogyasztása. A mai sütőipari kenyér azonban gyorsított eljárással, kovász nélkül készül. A gyors dagasztás után adalékokkal végzik a gyors kelesztést, majd a tészta megy is a sütőbe. A gyors kenyér nagyobb profitot termel, ugyanakkor a tésztában ottmarad az emésztetlen glutén. Az ipari kenyérgyártás megkerüli a hagyományos fermentációs eljárást, és beláthatatlan bélbajokat generál.
A teljes kiőrlésű mizéria. A molnárok valaha fehérliszt őrlésére törekedtek, mely nem tartalmazza a korpában lapuló gombatoxinokat, a csírában rejtező lektint, és nem mellesleg: tartós tárolásra alkalmas. A barna liszt régebben rosszabb minőséget jelzett, a fekete kenyér pedig szegénységet. A "teljes-kiőrlésű" az "egészségtudatos" vásárlói nyomásra került vissza a palettára, mert a legtöbb vevő nem tudja, hogy a rostpótlás: felesleges. A gagyibb barnaliszt valójában fehérliszt, melybe visszakevernek némi korpát. (Így lehet liszt árban eladni a korpát, meg a rajta tapadó permetszert...) A teljes búzamagból őrült "minőségi" barnalisztben pedig még valami lapul: a csíraörlemény. Ez romlandó, ezért valami tartósítószer is kell mellé, hiszen nélküle nem lehetne polcon tartani a teljes gabonaőrleményt. De ennél is nagyobb baj, hogy egy mérgező lektin is érkezik vele: a búzacsíra agglutinin.® A búza a rovarok távoltartására fejlesztette ezt a vegyi vegyvert, de ellenünk is működik. Szorosan kötődik a bélhám felszínének szénhidrát-borításához (glikokalix), és durva immunválaszt generál.® A teljes lisztből sütött pékárú agglutinin-tartalma könnyedén károsítja a bélfalat, ezzel az egyébként kevésbé agresszív glutén számára is sebezhetővé teszi. Így lehet egészségtudatos életmóddal betegséget gyűjteni...
Diagnózis, és gluténmentes étrend.
A valódi autoimmun cöliákia igazolása nem nehéz. A betegségre jellegzetes ellenanyagok (anti-tTG, AGA, EMA, IgA) egyszerű vérvételből kimutathatók. A vékonybél-pusztulás megítélésére gyomortükrözés, és szövettani mintavétel indokolt. A hajlamosító genotípus meghatározása is hasznos lehet, ha a családban autoimmun betegségek halmozódnak.
Az NCGS igazolása sokkal nehezebb, de jelentősége nagyobb, mert tömegeket érint. A negatív labor, esetleg gyomortükrözés után a másodlagos felszívódási zavarok tisztázására hasznos az említett hidrogén kilégzési teszt. Az étel-intolerancia tesztek is segíthetnek. Végül a legfontosabb: a gyanús gabonafélék kiiktatása. Amennyiben az eliminációs étrend szünteti az emésztési panaszokat, úgy minden lelettől függetlenül kimondható a (nem cöliákiás) glutén-érzékenység.
A cöliákia és NCGS logikus gyógyszere: a szigorúan gluténmentes étrend. A búza, rozs, árpa, zab kiiktatása elégséges lehet: a panaszok szűnnek, a bélfal gyógyul. (Ennek követésére is kiválóan alkalmas a hidrogén-kilégzési teszt.)
Miben bujkál rejtett glutén? Az ismert gabonaféléken túl számos feldolgozott élelmiszer tartalmaz glutént, mert a "ragacs" elterjedt ipari adalék. (Levespor, szója szósz, saláta öntet, kukorica-keményítő, stb.) Ráadásul az élelmiszer-ipar rafinált, ezért a glutén olyan álneveken szerepelhet, mint: egyéb étkezési keményítő, növényi protein, hidrolizált növényi fehérje, szejtán, élelmiszer stabilizátor, sűrítő-anyag, emulgeátor, stb. Glutén adalékot tartalmaz továbbá számos higiénés termék, szappan, bőrápoló, hajápoló, sampon. Olvasd az apróbetűs részt!
Amennyiben a gluténmentes diéta nem (eléggé) segít, úgy bizonyára nem a glutén az egyetlen probléma.
A glutén-érzékenység vagy lektin-ártalom?
Ne feledjük, hogy a glutén egy lektin, de nem biztos, hogy ő a fő bajkeverő. A növényi lektinek alattomosan, immunreakció nélkül, közvetlenül károsítják a belek nyálkahártyáját, érfalat, porcos felszíneket, ízületeket. A kártékony lektinek nem csak a gabonacsírában, de számos étkezési növényünkben megtalálhatók. (Kukorica, szója, burgonyafélék, barnarizs, paradicsom, paprika, padlizsán, borsó, bab, stb.) Miként a búzacsíra agglutinin példáján mutattam: a lektinek által okozott bélfal-károsodás is hozzájárulhat a glutén-érzékenységhez. Ilyenkor a cöliákia tehát a lektin-ártalom következménye.
A lektin-ártalom kimutatása nem könnyű: leginkább a krónikus enyhe gyulladás, és lassú ízületi károsodás utalhat a szerepére. Még egyértelmű autoimmun cöliákia esetén sem kizárható, hogy az étrendi lektinek a valódi "kórokozók". A glutén-intolerancia bizonytalan eseteiben pedig kifejezetten gyanús, hogy nem maga a gliadin a főbűnös.
Eltúloznám a növények kártékonyságát? Egy dermesztő kutatás szerint az elfogyasztott lektinek képesek a patkány agyába feljutni (a bolygóidegen keresztül), és Parkinson-kórt okozni.® Másfelől: azon emberekben, ahol valamiért korábban átvágták a bolygóideget, jelentősen csökken a Parkinson-kór gyakorisága!® A növényi lektinek kártékonyságát közel sem értékeljük kellő súllyal!
Ha nem elég a glutén-mentes.
A glutén-mentes ajánlás olyan helyettesítő ételeket kínál, melyek még több lektint tartalmaznak! A gluténmentes gabonafélék (pl. quinoa) is tartalmaznak lektineket, melyek akár ronthatnak is a helyzeten.®
Ekkor tovább kell lépni, és a glutén mellett muszáj minden gabonafélét, és a növényi lektinek széles skáláját is kiiktatni az étrendből. Hogy mit lehet akkor fogyasztani? Bonyolult válasz helyett pár olvasmányt ajánlanék:
- Stephen R. Gundry: A növényparadoxon
- Dr. David Perlmutter: Gabonaagy és a hozzá tartozó szakácskönyv.
De van egy rövidebb válaszom is. Ha gondod akad a növényekkel, akkor egyél húst! A legradikálisabb, és leghatékonyabb eliminációd diéta: a ragadozó étrend. Nincs jó sajtója, de ez cseppet zavarja azt, akit majdnem megöltek a növényi lektinek. (Mikhaila Peterson: Don't Eat That!)
- Anselmi L et al: Ingestion of subthreshold doses of environmental toxins induces ascending Parkinsonism in the rat. NPJ Parkinsons Dis. 2018 Sep 27;4:30.
- Carroccio A et al: High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology 2015 Sep;149(3):596-603.e1.
- Drago S et al: Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scand J Gastroenterol. 2006 Apr;41(4):408-19.
- Fasano A: Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases. Ann N Y Acad Sci. 2012 Jul; 1258(1): 25–33.
- Fasano A et al: Nonceliac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2015; 148: 1195-1204.
- Lammers KM et al: Gliadin induces an increase in intestinal permeability and zonulin release by binding to the chemokine receptor CXCR3. Gastroenterology. 2008 Jul;135(1):194-204.e3.
- Losurdo G et al: Extra-intestinal manifestations of non-celiac gluten sensitivity: An expanding paradigm. World J Gastroenterol. 2018 Apr 14;24(14):1521-1530.
- Ludlin KEA et al: Coeliac disease and autoimmune disease—genetic overlap and screening. Nature Reviews Gastro & Hep Vol 12, pages 507–515(2015)
- Sabatino AD et al: Gluten Sensitivity: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial. Clinical Gastroenterol Hepatol. 2015; 13: 1604-1612.
- Sapone A et al: Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity. BMC Med 2011 Mar 9;9:23.
- Sapone A et al.: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med. 2012; 10: 13.
- Pellegrina CD et al: Effects of wheat germ agglutinin on human gastrointestinal epithelium: insights from an experimental model of immune/epithelial cell interaction. Toxicol Appl Pharmacol. 2009 Jun 1;237(2):146-53.
- de Punder K, Pruimboom L: The Dietary Intake of Wheat and other Cereal Grains and Their Role in Inflammation. Nutrients 2013, 5(3), 771-787.
- Pruimboom L, de Punder K: The opioid effects of gluten exorphins: asymptomatic celiac disease. J Health Popul Nutr. 2015; 33: 24.
- Skodje GI et al: Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. 2018 Feb;154(3):529-539.e2.
- Svensson E et al: Vagotomy and subsequent risk of Parkinson's disease. Ann Neurol. 2015 Oct;78(4):522-9.
- Zevallos VF et al: Variable activation of immune response by quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) prolamins in celiac disease. Am J Clin Nutr. 2012 Aug;96(2):337-44.