Mit kellene fogyasztanunk azért, hogy ételünk a életünk legyen, és ne alattomosan puszító méreg? Mit kellene nagy ívben elkerülnünk? Milyen ritmus szerint étkezzünk? Hogyan nem kellene?
A milliónyi táplálkozási koncepcióban rendet vágni, pálcát törni és állást foglalni bizonyosan nem lenne bátorságom. Annál is kevésbé, mert a nyugati orvosképzésből szégyenletesen hiányzik a táplálkozástudomány. A történelmi hagyományok még tudtak valami rendkívül fontosan mondani étkezés és egészség kapcsolatáról. A jóga bölcselete, és az ayurvédikus gyógyászat elválaszthatatlan. A kínai öt elem tana személyre szabott étrendi tanácsokat kínál. A nyugati medicína atyja, Hippocrates 2500 éve még hirdette: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered!" Aztán valahol elmaradt e tudás.
A régi bölcsesség, és a korszerű táplálkozástudomány pedig összeegyeztethető. A nyugati orvostudomány már nem kínál személyre szabott étrendet, azonban a tudományos vizsgálat eszközeivel górcső alá veheti a diétánk hasznos, és kártékony elemeit. Az orvosi biokémia, élettan segíthet megérteni az életfolyamataink alapjait, de ez édeskevés. Ismernünk kell a ipari mezőgazdaság termesztési technológiáit, az élelmiszeripar praktikáit, a multinacionális vállalatok üzletpolitikáját, beszállítói hátterét is annak, aki tudni kívánja, hogy mit nem érdemes szájába venni. Tudatos táplálkozással számos krónikus betegségünk karban tartható, a tudatos táplálkozás alapja pedig a tájékozódás. Rendelésemen szinte minden esetben adok néhány támpontot.
A személyre szabott, részletes és átfogó táplálkozási tanácsadás azonban már nem fér bele a munkanapomba. Helyette próbálom hasznos tartalommal bővíteni weboldalam Táplálkozás menüpontját, melynek tanulmányozását mindenkinek ajánlom. Táplálkozási kérdésekben a Facebook-oldalam követése is hasznos lehet (Orvosi bélügyek - Emberi megoldások).