A gasztroenterológia a gyomor-bélrendszer betegségeivel, tágabb értelemben a teljes emésztőrendszerrel foglalkozik. (Görögből: gasztron = gyomor, enteron = bél.) A bélrendszeren kívül ide tartoznak az emésztésben tevékenykedő további szervek, így az epehólyag és epeutak, máj illetve a hasnyálmirigy betegségei is. Utóbbiak külön specialitásokká fejlődtek hepatológia és pancreatológia néven.
Az orvosi specializáció révén egyre kisebb szakterületek egyre kisebb részleteibe ássuk bele magunkat. A temérdek építőkocka mikrokozmoszában azonban könnyen eltűnik a szemünk elől a részletekből összeálló nagy egész. A gasztroenterlógus hajlamos lehet megfeledkezni arról, hogy a fájdalmas gyomrot, nagyobbodott májat rendszerint körülveszi egy ember.
A gasztroenterológia széles spektrumából csak egy-egy téma kerül terítékre - olyan problémákkal, melyekkel naponta találkozom. Mindössze szemelvényekre szorítkozom, mert nem érthetek mindenhez. Ám ahol csak tehetem, megpróbálom visszahelyezni a kiemelt részeket jogos székhelyükbe: az egész emberbe. Jelentőségükre tekintettel a vastagbél betegségei külön témakörben sorakoznak. Külön témakörben sorolom a végbél betegségeit is (proktológia), melyekkel hazánkban inkább a sebészek foglalkoznak, mintsem a gasztroenterológus képesítésű orvosok.