Payday Loan

Emésztési panaszok? Részletes kivizsgálás, teljeskörű endoszkópos eszközpark.

 
Kezdőlap Végbél betegségek (Proktológia) Végbélrepedés Végbélrepedés: gyilkosan fáj, de nem öl!
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Végbélrepedés: gyilkosan fáj, de nem öl!

Kevés proktológiai betegség tud olyan durva fájdalmat okozni, mint egy kiadós végbélrepedés. A heves végbéltáji fájdalommal küzdő betegek nagy részét tehát nem aranyér vagy végbélrák kínozza, hanem a banális, ám annál makacsabb végbélrepedés.

Heveny végbélrepedés.

A végbélnyílás igen érzékeny, vékony hámborítása székelés során időnként berepedhet. Ez komoly fájdalmat okoz, ezért a következő székelés egy ikerszülés emlékét fogja idézni. A beteg akarva-akaratlanul is elodázza a következő ürítést, így a széklet besűrűsödik, rögössé válik. A csapágygolyók utóbb azonban mégiscsak kikívánkoznak, ekkor pedig még kínosabb pusztítást végeznek. A székelést kísérő fájdalom oly' intenzív lehet, hogy a beteget ájulás környékezi. A sebecske mellett csekély vér ürülése is előfordul, ami további riadalmat és görcsöt kelt. A fájdalom és félelem miatt a végbél akaratlanul is működő záróizma egy szoros, görcsös állapotban rögzül, egyre kevésbé hajlandó ellazulni a következő székelések alkalmával, így a repedés naponta újrakeletkezik. Egy önmagát fenntartó ördögi kör alakul ki, így az alkalmi balesetből nem ritkán idült végbélrepedés válik.

Idült végbélrepedés.

A fentiek miatt az egyszerű, banális repedés gyakran nem hajlandó gyógyulni, hanem a nehezebben kezelhető, komoly hegesedést és szűkületet okozó idült, krónikus végbélrepedéssé alakul. Az egyre fokozódó hegesedés, és idült gyulladás miatt általában kialakul a végbélnyílás mellett, a repedés folytatásában egy fájdalmas, gyulladásos bőrfüggöly, mely jelzi a betegség helyét. Az állandósult fájdalom mellett ebben a stádiumban minden székelés további kínok forrásává válik. A fájdalom később enyhülhet, de a nyílás szűkületét, hegesedését jelzi, ha a beteg egyre inkább csak cérnametéltet képes üríteni.

 

Hogyan áll a proktológus a repedéshez?

A proktológus feladata, hogy a folyamatot felismerje, a daganatos betegségeket kizárja, a panaszokat elkülönítse a gyakran párhuzamosan előforduló aranyerektől. A végbélrepedés csaknem mindig meggyógyítható műtét nélkül, ha idejekorán megszakítjuk a kialakult ördögi kört. Korai esetekben eredménnyel kecsegtet az erős helyi izomellazulást kiváltó kenőcsök (pl.: Rectogesic) alkalmazása. Utóbbi években sokan propagálják (magam nem használom) a kozmetikai sebészetből jól ismert botulinus - kezelést. Ekkor az átmeneti helyi izombénulást okozó injekcióval érik el a végbélcsatorna záróizmainak néhány hónapos ellazulását, így a gyógyulást.

A konzervatív kezelésre nem reagáló krónikus, elhanyagolt végbélrepedést bizonyos esetekben csak műtéttel lehet gyógyulásra serkenteni. Érzéstelenítésben, vagy altatásban a görcsös, túltengő záróizomzat részleges átmetszésével, illetve óvatos, kontrollált tágítással elérhetjük a végbélcsatorna nyomásának csökkenését és a krónikus seb vérellátásának javulását. A heges repedés folytatásában fekvő bőrfüggöly kimetszésével szabad utat engedünk a pangó sebváladéknak. A hámhiányos, hegesedett terület kíméletes fagyasztásos roncsolásával csökkenthetjük a fájdalmat, és "tiszta lapot" adhatunk a sebgyógyulásnak.

Eddig tartott a szakmai protokoll, és itt jön a feketeleves. A végbélrepedés az egyik olyan betegség, melynek "hivatalos életrajzát" hibásnak tartom, műtéti kezelését pedig az esetek jórészében felesleges és veszélyes túlkapásnak érzem. Hogy miért? Olvasson tovább a végbél működésének élettanáról - és megértheti.