Payday Loan

Nem minden fejfájás agydaganat! Nem minden gyomorfájás gyomorrák!

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Széklettartási zavar, inkontinencia

A széklet visszatartásának zavarát nevezzük széklet inkontinenciának. Ritkább, mint a vizelet-tartási képtelenség, és rendszerint idős betegeket érint. A medencefenék izomzatának megereszkedése, az általános és agyi érelmeszesedés miatt az ürítés szabályozásának idegrendszeri zavarával magyarázzuk az időskorban egyre gyakoribb széklet- és vizelet-visszatartási képtelenséget. (Természetesen az elbutult, szellemileg leépült beteg szomorú állapotára legalább ennyire használható az a képszerű magyarázat is, hogy "már tojik az egészre." Igen, valójában a demens betegek már az életükhöz sem ragaszkodnak, sokkal inkább úgy fest, hogy mi ragaszkodunk hozzájuk hol szeretetből, hol kötelességtudatból. Sem a személyes tragédiával, sem a társadalmi problémával nem tudunk mit kezdeni.) Az egyéb betegségekkel is terhelt, rendszerint ágyhoz kötött betegek esetében általában nincs más lehetőségünk, minthogy gyógyászati segédeszközzel, pelenkanadrág és betét megfelelő formáival látjuk el.

 

A fiatalabb korban kialakult székletvisszatartási zavar a beteg életét gyakorlatilag tönkreteszi. Az idegrendszert pusztító betegségek (sclerosis multiplex, nyitott gerinc, gerincsérülés stb.) értelemszerűen a székelés zsigeri szabályozását is károsítják. Védett helyzete miatt ritka, de előfordul gáttájékot érő (főként nyársalásos) sérülés, mely a végbélnyílás záróizomzatát sérti. Ilyen típusú gátsérülés leggyakrabban rosszul vezetett rohamos szülés közben kialakult teljes gátrepedés nyomán alakul ki. Helytelenül végzett proktológiai műtétek szintén vezethetnek a záróizomzat kiterjedt sérüléséhez és széklet-tartási zavarhoz.

 

 

 

A széklet inkontinencia súlyosságát praktikusan aszerint osztályozzuk, hogy csak a gázok, esetleg hígabb széklet, vagy a formált széklet visszatartása is problémát okoz. Enyhe esetben segíthetnek étrendi módosítások, hasfogó gyógyszerek kíméletes adagolása. Szépen javítja a záróizomzat működését a gáttáji izomzat működésének tudatosítását elérő bio-feedback technikára alapozott fiziotherápiás kezelés.

A végbélnyílás záróizomzatának friss sérülése esetén sebészi úton lehet az izomzat helyreállítását megkísérelni. A záróizom régi sérülése esetén az izomműködés helyreállítására többnyire már nincs lehetőség. Ilyen esetekre számos műtéti próbálkozás ismeretes, ami önmagában is jelzi, hogy egyik sem túl sikeres. Például a gracilis plasztika nevű műtét során a végbélnyílást a comb belső oldaláról vett vékony izomnyalábbal hurokszerűen körbeveszik. Ezután az áthelyezett izmot hosszasan trenírozzák fiziotherápiás ingeráram-kezelésekkel, mert új helyén új funkciója van: tartósan, egyenletesen összehúzódva kell maradnia, hogy zárófunkcióját betöltse. A bonyolult, hosszú utókezelést igénylő műtét késői eredményei nem túl meggyőzőek.

Sikertelen, elkeseredett esetekben, más megoldás hiányában szükséges lehet hasfali vendégnyílással a vastagbelet a hasfalon elővezetni, és a székletet higiénikus formában zacskóba gyűjteni.