Payday Loan

Mens sana in corpore sano - ép testben ép lélek...

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Az aranyérbetegség

Mi az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás körül normálisan is megtalálható, igen bő vérellátású, kötőszövetbe ágyazott artériás-vénás érgomolyag túlfejlődése, megereszkedése. Ennek az erekkel átszőtt érpárnának a rendes feladata a végbélnyílás légmentes lezárása. Az évek során a kötőszövetek megereszkednek, az ide nehezedő nyomástól a megduzzadt, tónusát veszített érpárnák aranyeres csomók formájában mutatkoznak. Az aranyeres csomók számos végbéltáji panaszt okozhatnak, ekkor beszélhetünk aranyérbetegségről.

Az aranyér megjelenési formái.

A belső aranyerek a végbél záróizma felett elhelyezkedő, nyálkahártyával borított területéről eredő csomók. Rendszerint nem okoznak fájdalmat, bár tompa nyomás, égő érzés jelentkezhet. Erősebb széklet ürítése kapcsán az aranyeres csomók feletti vékony nyálkahártya megsérülhet, és az alatta elhelyezkedő vérbő érpárnából vérzés indulhat. Ez a jellemzően székeléshez kapcsolódó vérzés a belső aranyér leggyakoribb tünete. Jellemzően friss piros vér ürül a végbélből a székletet követően, vagy maga a széklet lehet hosszanti csíkokban vérrel szennyezett, esetleg csak a törlőpapíron látható véres maszat. Véralvadási zavar hiányában ritkaság, hogy valóban súlyos, életet veszélyeztető vérzés induljon az anyerekből, mégis ez a tünet ijeszti meg leginkább a betegeket. Nem alaptalanul, mert a végbéldaganat egyik első jele is lehet vérzés a végbélből.

 

A külső aranyerek a végbél belső záróizma alatti területről fejlődnek ki (az ábrán kék színnel jelölt). Ez a tájék rendkívül érzékeny hámborítással bír, ebből adódóan az itt kifejlődő csomók (bár lényegesen ritkábbak), különösen társuló gyulladás esetén igen fájdalmasak lehetnek. Az aranyeresség két említett formája változatos kevert képben is jelentkezhet.

 

A külső aranyerek területén jelentkezhet az aranyérbetegség egy hirtelen kialakuló, nagyon fájdalmas csomó formájában is. Ekkor a külső aranyeres csomóban kialakult fájdalmas vérpangás miatt a végbél záróizma akaratlanul is görcsbe kerül, eképpen leszorítva és a keringésből kirekesztve a külső csomót. A csomóban pangó vér megalvad, így létrehozva a nagyon fájdalmas, rögösödött külső aranyeres csomót. Ennek sürgős műtéti megoldása azonnali enyhüléshez vezet, és megelőzi a több hetes fájdalommal járó, lassú hegesedéshez vezető gyógyulást.

A végbelet ellátó fő verőerek lefutását követve a belső aranyerek elhelyezkedésének jellegzetes mintázata van (jobbról kettő, balról egy). Elhanyagolt esetben a teljes nyílást körülveszi a megereszkedett érpárna, amely különösen székelést követően a végbél mintegy kifordulását okozza. Ez az úgynevezett végbélnyálkahártya előesés (anális prolapszus). Ezt fontos elkülönítenünk a valódi végbél-előeséstől, melynek esetleges műtéte egészen más megközelítést igényel.

Mi okozza az aranyeret?

Fizikai vonatkozásban: amióta az ember a két hátsó lábára állt, a hasűri nyomás egésze a gáttájékra nehezedik. A rendszertelen életmód, székrekedés, elhízás egyértelmű okai a betegségnek. A nehéz testi munka, és szülés szerepe szintén ismert. Sokkal több ember küzd azonban aranyeres panaszokkal, hogysem pusztán a megváltozott nyomás-viszonyokkal magyarázhatnánk a népbetegséget. (Két lábon jár a strucc is, komoly tortúra lehet a tojását kitolni, állatorvos sógorom szerint azonban mégsem komoly strucc-egészségügyi probléma az aranyér.)

A lelki vonatkozások átgondolása jól magyarázza, miért jelentkezhet ezen a testtájon panasza sokkal több embernek, mint ahánynál a fenti rizikótényezők okolhatók. A végbélnyílás szimbolikus jelentőségét a proktológia magyarázatánál már megvillantottam. Jól látható párhuzamba vonható az anális konfliktussal, életmódunk diszharmóniájával a székrekedés lélektani háttere is. Az aranyérbetegek zöme belső aranyeret növeszt, amely rendszeresen visszatérő vérezgetéssel nyugtalanítja a gazdáját. Vérünk az élet vize, a tartós vérezgetéssel életerőnket szakaszosan, bújtatott módon és alattomosan herdáljuk el a hátsónkon keresztül. Lassú és erélytelen öngyilkosság ez, amelyben a tünet önervényesítésünk képtelenségét, elfecsérelt lehetőségeinket, és megalkuvásainkat vágja az arcunkba hétről hétre. A toilett az őszinte magány hadszíntere, ahol nincs kibúvónk igazság alól. Ülünk a problémáinkon, elmenekülünk a feladataink elől, és eközben energiáinkat hiábavaló önigazolásban fecséreljük el. Erről tájékoztatja gazdáját a tartós vérezgetés tünete, ha az hajlandó a figyelmeztetést mélyebben átgondolni a WC csendes békességében. (Ajánlott olvasmány: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum.)

A mellékhelyiségben vérzést észlelő betegek tekintélyes része arculcsapás hevességével szembesül legmélyebb halálfélelmével. Végbélrákom van! Kivarják a belem a hasamra! Elvérzek! Meg fogok halni! A riadalom azonnal orvoshoz kergeti, és sürgős megoldást követel. Ez a parancsoló késztetés teszi az aranyeret a proktológusok hálás megélhetési területévé. A valójában felesleges beavatkozások elkerüléséhez mindkét fél józan mértéktartása szükséges. Ehhez adhat támpontot az aranyér kezelési elveit ismertető fejezet.