Payday Loan
A stresszt elkerülni nem tudjuk. De eldönthetjük, hogyan reagáljunk rá. 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A hasfali vendégnyílás változatai

Milyen típusú vendégnyílások vannak?

Amint említettem, a vizeletgyűjtésre, ill. egyéb okból kialakított szájadékokra a következőkben nem térek ki.

A széklet higiénikus gyűjtése céljából alapszabályként a végbélhez legközelebb eső, még ép bélszakaszt emeljük a hasfal elé. Mivel bizonyos esetekben a teljes vastagbélrendszert el kell távolítani, készülhet vékonybél vendégnyílás (ileosztóma), egyéb esetekben vastagbél vendégnyílás (kolosztóma).

A sztóma egy közelítőleg körkörös vagy ovális nyílás, melyet a hasfal bőre határol, benne pedig az elővezetett bél rózsaszín nyálkahártyája látható. A vékonybél elővezetésénél a bél nyálkahártyáját kifordítva 3-4 cm-el a hasfal elé emeljük, így a hígabb, erősen irritáló vékonybéltartalom a hasfal érintése nélkül közvetlenül a gyűjtőzacskóba tud csorogni. Vastagbél-nyílás esetén ez szükségtelen, itt a bélnyálkahártya kevéssel a bőr szintje felett található. A nyílásnak mindkét esetben egy mutatóujjat kényelmesen befogadó tágasságúnak kell lennie. A frissen készített szájadék kissé duzzadt, vizenyős, fakó színű. Tartós, stabil küllemét kb. 3 hónappal később mutatja.

(Az előhozott vastagbélszakasz pontosabb megnevezésével használ az orvosi szakzsargon appendicostoma, coecostoma, transversostoma, sigmoidostoma stb. megnevezést is.)

Ha az előemelt bél alatti szakaszt el kellett távolítani, vagy le kellett zárni, a nyíláson egy bélvég jön elő, ez az ún. egycsövű sztóma, vagy végsztóma. Ha a szájadék egy bélkacs előemelésével készült, az elvezető bélszakasz is a hasfal elé kerül, melyen keresztül pl. a daganattal lezárt bélvégen nyák, bélnedv tud kiürülni a sztómazsák felé. Ez a kétcsövű sztóma, vagy kacs-sztóma.

A teljesség kedvéért említendő, hogy léteznek ún. béltasakkal készített, különlegesen kiképezett pouch-sztómák is, melyek a kolorektális sebészet specialitásai közé tartoznak.

 

Ideiglenes vagy végleges sztóma.

A beteg szempontjából minden didaktikai beosztásnál fontosabb, hogy átmeneti, ideiglenes vendégnyílás készítésére kell felkészülnie, avagy a szájadék végleges állapot, mely hátralévő életében testének állandó tartozéka marad.

A hasfali vendégnyílást szükséges lehet készíteni átmenetileg, amikor az első műtét során valamely okból nem lehet bélvarratot készíteni, ezért a tápcsatorna fenntartására készül a sztóma. Ezen esetekben a nyílás később, az állapot rendezését követően egy második műtéttel bezárható, és a székletet a normális mederbe lehet visszaterelni.

Állandó, végleges vendégnyílás készítésére egyre ritkábban kényszerülünk. A végbéldaganatok sebészetének fejlődése, a korszerű bélvarrógépek elterjedése, a megfelelő onkológiai előkezelés együttesen a végbél kiirtásával, végleges sztóma készítésével járó műtéteket erősen visszaszorította. Ennek ellenére a környezetét elpusztító, eltávolíthatatlan, megkésve operált, bélelzáródást okozó vastagbéldaganatok esetén az elzáródás megszüntetésére sztóma képzése szükséges. Ha a végbélnyílás zárókészülékét daganat, vagy sérülés pusztítja el, a széklet gyűjtésének egyetlen elfogadható módja lehet a sztóma készítése. A széklettartási képtelenség bizonyos eseteiben is végleges vendégnyílás készítése jelentheti a tartós megoldást.

Speciális esete a bélkivezetéseknek a mély, végbélnyíláshoz közeli nagyműtétek során kihelyezett átmeneti vékonybél-sztóma, melyet a végbélközeli varrat védelmére készítünk, és annak gyógyulását követően meg lehet szüntetni. (Galéria: kacs-ileosztóma.)