Payday Loan

Emésztési panaszok? Részletes kivizsgálás, teljeskörű endoszkópos eszközpark.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A pszichológus

A hasfali vendégnyílás készítését kísérő testkép-átalakulás, a műtétet követő kiszolgáltatott helyzet, a korábbi életvitel jelentős átalakulása csaknem minden betegnél komoly szorongást, depressziót eredményez. Gyakori tapasztalat, hogy a székletes zacskó kezdetben olyan fokú idegenkedést, tagadást vált ki az érintettből, hogy hetekig hozzá sem hajlandó nyúlni a sztómához. A lélek elhárító mechanizmusait sokszor csak idővel és szaksegítséggel lehet "újraprogramozni." Ebben tud hatékony segítséget nyújtani egy elkötelezett és hozzáértő pszichológus.

A kórházi körülmények ritkán alkalmasak a beteg lelki állapotának rendezésére. Az amerikai minta nyomán begyűrűző "fast-track surgery" (aznapi befekvés, műtét, pár nap és ki van rúgva...) ugyan hazánk gyakorlatától még messze jár, de a gazdasági kényszer nyomán a kórházi ápolási idők nálunk is fokozatosan csökkennek. Manapság egy rutin vastagbélműtét 8-10 napos kórházi fekvéssel jár. Ezen időszak még a lelki trauma felmérésére sem elégséges, nemhogy a kilábalás felépítésére. Ezért a pszichológus bevonását igénylő esetekben minimális elvárás az intézménytől, hogy legalábbis a problémát felismerje, és segítsen a beteget megfelelő szakemberhez juttatni.

 

Pszichológus, vagy pszichiáter?

A legprofánabb megközelítésben a pszichológus beszélget, a pszichiáter pedig gyógyszert rendel. Természetesen ez igen durva általánosítás, de a magyar szakképzési rend miatt igen különböző típusú segítőkről beszélünk. A pszichológus bölcsészkaron képződik, a pszichiáter pedig orvosegyetemen, ennek megfelelően alapozásuk és beállítottságuk is különböző. A megfelelő kiegészítő képzés után mindkét szakember végezhet pszichoterápiát, azonban diagnózis felállítását és gyógyszeres kezelést csak orvosi képesítéssel szabad végezni. A sztómasebészetet kísérő pszichés problémák kezelésében talán célravezetőbb a mentálhigiénés segítség, a tartós lelki támogatás, melyet inkább pszichológus képes nyújtani. Gyógyszeres kezelésre lényegesen ritkábban van szükség, jobbára már a sebészeti beavatkozást megelőzően is pszichésen dekompenzált betegek esetében.

A sztómával szembesülni kénytelen betegek beilleszkedésében talán mindennél többet tudnak segíteni a sztómával élő korábbi betegek, segítő személyek, és elkötelezett civil szervezetek.