Payday Loan

Nem minden fejfájás agydaganat! Nem minden gyomorfájás gyomorrák!

 
Kezdőlap Hasfali vendégnyílás Segítség, sztómás lettem!
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Segítség, sztómás lettem ... avagy: hogyan lehet ezzel élni?

Darkness imprisoning me, all that I see, absolute horror
I cannot live, I cannot die, trapped in myself, body my holding cell
(Metallica: One)

 

A hasfali vendégnyílással ébredt beteg rendkívül komoly stresszt él meg. Túl van egy nagy hasi műtéten, kiszolgáltatottan fekszik egy idegen ágyban, segítő személyzetre szorul még legelemibb létszükségleteinek kielégítésében is. Testét átalakították, életét átszabták. Orrába csövet dugtak, karjába infúziót csorgatnak, vizeletét katéteren keresztül gyűjtik. Ja, és még valami: széklete hasán keresztül csorog egy zacskóba. Még a leggondosabb műtét előtti felkészítés esetén is - már ha egyáltalán erre volt lehetőség -, embert próbáló feladat ebből a gödörből kimászni.

Első feladat a bélműtét traumájából felépülés. Jól definiált szakmai protokollok mellett intézményi házi szokások és a beteg állapota befolyásolják a gyomorszondázás, hólyagkatéterezés, sebkezelés, ágyból felkeltés módját és időpontját. A korszerű gyakorlat az invazív beavatkozások legrövidebb ideig alkalmazását, esetleg elhagyását célozza. A lehető leghamarabb kívánatos a beteg felkeltése az ágyból. A műtét körüli időszakban a vastagbél megnyitásával járó műtétekhez átmeneti antibiotikus védelem szükséges, a műtét után pedig a thrombózisveszély csökkentésére több hétig véralvadásgátló injekció adása indokolt. Amennyiben a műtét típusa és a beteg állapota megengedi, a legrövidebb időn belül célszerű a szájon át táplálkozáshoz visszatérni.

És a zacskó?

A betegek zömében felmerül a kérdés: lehet ezzel élni egyáltalán? Eddig egy finoman hangolt záróapparátus segítségével székletét és vizeletét akaratlagosan szabályozva tudta üríteni - a társadalmilag elfogadható helyzetekben. Most egy nyílás van a hasfalán, melyen a legváratlanabb időben és helyzetekben távozik gáz, és béltartalom. Legnehezebb ennek az új szükséghelyzetnek a pszichés megélése és elfogadása. Ezzel párhuzamosan meg kell tanulnia a higiénikus székletgyűjtést lehetőségét biztosító segédeszközök használatát. A technikai kérdések tisztázásán túl már a kezdetektől fontos annak hangsúlyozása, hogy a hasfali vendégnyílással teljes életet lehet élni, mi több: a sztóma egy lehetőség az új életre.

Amennyiben ez műtét előtt nem történt meg, különös figyelmet kell fordítani az idegen nyílás jelentőségének, lényegének megismertetésére. A vendégnyílás a testkép teljes felborulását okozza, a betegnek komoly problémát jelent a lelki trauma feldolgozása. Ezért a sztóma gondozásának betanítása mellett már a legkorábban segítséget kell nyújtani a pszichés sokk leküzdésében. Ebben a komplex támogatásban kulcsfontosságú a sztómaterápiás nővér, a pszichológus, és a segítő civilek szerepe.