Payday Loan

Végbéltáji panaszok? Komplett proktológiai kivizsgálás.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Az orvosválasztásról

Szükséges a vastagbélműtétem előtt orvost választani?

Nem. Ha Önnek mindegy, hogy ki a pedikűröse, fodrásza, kozmetikusa vagy háziorvosa, akkor vélhetően sebészt sem szükséges választania tervezett műtéte előtt. Ellenkező esetben érdemes némileg tájékozódnia a "piacon", és céltudatosan választani szolgáltatót és szolgáltatást, melyre az egészségügyi törvény (1997. évi CLIV. törvény) a begetnek (pillanatnyilag még) jogot biztosít (lehetőséget azonban egyre kevesebbet).

Technikai értelemben jó sebészt ajánlani csak a műtősnő képes. Sem anyagilag sem szakmailag nem ellenérdekelt, tökéletesen tisztában van a sebész rátermettségével, manualitásával, habitusával, ismeri viselkedését határhelyzetekben. Azonban a sebészet nem technikai sportág, bár a műtétek zömére áll: jól elvégezni csak egyszer lehet, a többi már csak maszatolás. Természetesen a jó sebész azért némileg több, mint egy ügyes zsonglőr.

Melyik hát a megfelelő sebész?

Sajnos képtelenség megmondani, melyek azok a kritériumok, melyek alapján a megfelelő orvos kiválasztható. Magyarországon - az európai tendenciával szemben - koloproktológus szakvizsga nincs, így a vastag- és végbélsebészet önálló és speciális képzése hiányzik. Nagyobb baj ennél, hogy a szakmai szervezetek sem dolgoztak ki mind a mai napig olyan minőségi mutatókat, melyek alapján például a sebészek munkája minősíthető lenne. Így jobbára marad a szomszédasszony ajánlása és a jószerencse.

A sebészek közkézen forgó hírén túl nyilvánvalóan fontos szempont lehet a személyes elkötelezettség a vastagbélsebészet irányában, a formális képzettség, az egyéni gyakorlat, szakmák közötti kapcsolatrendszer, és a kommunikáció a betegekkel. Ha ehhez még az empátiakészséget és morális attitűdöt is hozzávesszük, akkor ismételten eljutunk a hálapénz kérdéséhez.

Mennyit kell fizetni egy vastagbélműtétért Magyarországon?

Alábbiak saját véleményemet tükrözik, és tudomásul veszem: álláspontom messze esik a nagy magyar valóságtól.

1.: Az OEP finanszírozott intézményben KÖZalkalmazott orvos szaktudását jól ismert bérezésért bocsátja a szolgáltató intézmény és ezen keresztül a betegek rendelkezésre. Ezért a szolgáltatásért előre pénzt elkérni büntetési kategória. Senki nem köteles a szánalmas bérezésért eladni a tudományát, de ha ezt megtette, nem követelhet ezért kiegészítő juttatást.

2.: A tervezett műtét előtt önként pénzt vagy egyebet adni és elfogadni: korrupció. Ez a gyakorlat szorítja béklyóba a mai napig egészségügyünket, ez konzerválta a feudális viszonyokat, és gátolja a mai napig a szakmai kompetenciák és felelősségek rendezését, a szolgáltatás színvonalának valódi emelését. A korrupt orvostól nehéz semleges és szakmailag helytálló döntéseket elvárni. DE: a megkülönböztetett figyelmet, kiemelt ellátást megvásárolni kívánó, korrumpáló oldal felelősségét sem szabad elfelejteni. Ebben a vonatkozásban a rendőrnek pénzt csúsztató gyorshajtó morális és büntetőjogi szempontból nem különbözik a kiváltságot vásárolni kívánó betegtől. (Engem személy szerint sért, ha azt feltételezik, hogy pénz nélkül nem fogok maximális figyelmet fordítani a betegre.)

3.: A gyógyult beteg hálapénze. Háláról véleményem szerint csak akkor lehet beszélni, ha a beteg teljesen felgyógyult, kezelése befejeződött, és megszűnt az alárendelt, függő viszonya kezelőorvosától. Fentiek tükrében értendő, hogy a meggyógyított beteg által érdekmentesen adott ajándék gyakorlata az ókor óta kiirthatatlanul beleépült az orvoslás történetébe. Nem kívánok álszent lenni, magam is Magyarországon próbálok élni és megélni a tudásom "piacra dobásával". A probléma mindössze az, hogy a fenti összegek hallgatólagosan beépültek az egészségügyi büdzsébe, és kiszorultak az egészségügyi dolgozók fizetéséből. A fenti kategóriák fokozatos összemosódása pedig a mai testet-lelket nyomorító, minden fél számára megalázó torzszülöttet hagyta hátra.

Összegezve: célszerű a műtétre készülvén időt és energiát fordítani a megfelelő szakember megkeresésére és felkérésére. A konzílium hangvétele és kimenetele igen hasznos adalék lehet az információt kereső beteg számára. Alkalomadtán hasznos lehet több szakember véleményét is kikérni, ami segíthet új alternatívák feltárásában, vagy esetleges kétségek eloszlatásában. (Amerikában nem véletlenül elterjedt gyakorlat a "second opinion" kérésének gyakorlata.) Végezetül nem kevésbé fontos a beteg tájékozódása a betegségéről, ennek hiányában "tájékozott műtéti beleegyezés" ("informed consent") nem lehetséges.

 

Tovább olvasok: Segítség, sztómás lettem!