Payday Loan

Vastagbéltükrözésre vár? Nem kell halálközeli élménynek lennie.

 
Kezdőlap Hasfali vendégnyílás Segítség, műtétre várok!
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Vastagbélműtét előtt...

Legyen az bármely betegség, mely a vastagbelek műtéti bolygatását igényli, cinikusan hangzik, de igazság:
a bélműtéteknek két fajtája van. Az egyik esetben szükségessé válhat sztóma készítése, a másikban elkerülhetetlen.

Kevés olyan műtét van, mely a beteg életét olyannyira kifordítaná sarkaiból, mint egy hasfali zacskóval végződő. Nem lehet eléggé túlhangsúlyozni a beteg tájékozottságát a tervezett műtétet megelőzően. Ezen fórum is egy kíván lenni a tárgykörben elérhető információforrások bővülő körében.

A bélműtétek előtt fontos tisztázni, hogy várhatóan szükséges lesz-e a vendégnyílás gondolatával megbarátkozni. Ilyen szempontból a bélműtétek három típusba sorolhatók:

  1. Vendégnyílás csak szövődmény, műtéti meglepetés esetén készülhet.
  2. A beavatkozás elvégezhető sztóma nélkül, de annak készítése fokozza a beteg gyógyulásának biztonságát.
  3. A betegség jellege miatt sztóma elkerülhetetlen.

Az első esetben a betegnek a tényt szükséges ismernie: minden műtétnek lehetnek szövődményei, a vastagbélműtétek pedig a rázósabbak közé tartoznak. A második esetben alapvonalakban fontos megismerni a szóba jöhető műtéti megoldásokat, azok előnyeit, hátrányait és kockázatait. Optimális esetben a sebész opciókat kínál, a tájékozott beteg pedig lehetőségek, esélyek közül választ. Harmadik esetben a műtétre készülés elengedhetetlen része kellene legyen a felkészülés a zacskó viselésére. Az a sokk, ami a zacskóval ébredő beteget érheti, jelentősen csökkenthető ha felkészült, ha tudja mivel kell szembenéznie. A végbélrák, vagy a gyulladásos bélbetegség súlyos formájának kórisméje a betegek egész további életvitelére kihat. Sztómaképző műtét esetén pedig további nehézségekre is célszerű előre fel készülni.

A helyes döntésben a beteg tájékozott beleegyzése, és az orvosba vetett bizalom nélkülözhetetlen. Jogos elvárás lehet a beteg részéről, hogy kezelőorvosa ismerje személyes hátterét, családi körülményeit, képzettségét, munkahelyét - ennek megfelelően segítse visszailleszkedését addig megszokott életébe. A műtét előtt segítő sorstársak, pszichológus, sztómaterápiás nővér bevonása rendkívül fontos lehet a várható új körülményekre felkészülésben. A sztómaterápiás nővér a tervezett sztómaképző műtét előtt önállóan vagy az operáló orvossal kijelöli a sztóma optimális helyét. A jól képzett, jól ápolható, anatómiai szempontból jó helyre kivezetett bél a későbbiekben segít a sztóma önálló ellátásában és a sztómaszövődmények kialakulását csökkentik.

A hasfali vendégnyílás lehetősége rendkívül erős ellenérzést vált ki gyakorlatilag minden ép elméjű betegből, aki ennek lehetőségével szembesül. Ez az averzió időnként olyan erős, hogy az "inkább meghalok, mintsem zacskót kelljen viseljek" hozzáálláson lehetetlen áttörni. Miután valóban komoly próbatételt jelentő állapotról van szó, csak komoly mérlegelést követően ajánl a sebész művi szájadék készítésével járó megoldást. Ha a felajánlott sztómaképzést a beteg elutasítja, a háttérben álló kórkép miatt csaknem minden esetben közvetve, vagy közvetlenül veszélybe kerül később élete, de legalábbis igen komolyan romlik az életminősége. A hazai koloproktológiai gyakorlatban sajnos nem ritka a végbél kiirtását igénylő végbélrák-műtétet elutasító beteg. Évekkel később azonban amint a daganatos betegség tovaterjed, a keresztcsontot környező idegfonat beszűrése elviselhetetlen fájdalmakat okoz, az orvoshoz forduló beteg ekkor már minden megoldást elfogadna - ám későn. Az eredmény egy mindenkinek kudarcot jelentő, szánalmas és jó eséllyel elkerülhető halál.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő indikációval és helyesen elvégzett sztómaképző műtétek az élet lehetőségét kínálják a betegnek. A puszta élet lehetőségét kínálják az időben felismert végbélrákos páciensnek, vagy a vastagbélműtét szövődményeként varratelégtelenséggel küzdő frissen operáltnak. Végezetül az élet minőségének drámai javulását kínálhatják a gyógyszerek tömegén tengődő, napi 15 széklettel küszködő fiatal colitises betegnek, vagy a pelenkába nyomorított, székletét tartani képtelen, sikertelen végbélműtétekkel terhelt szülési végbélsérülést szenvedett nőbetegnek.

A tervezett műtétre készülő páciens részéről is tájékozódás, felkészülés és céltudatos döntések szükségesek ahhoz, hogy a műtét utáni nehéz időszak a legsimábban teljék.