Payday Loan
Diagnózisa már van, de megoldás még nincs? Talán éppen most találta meg... 
Kezdőlap Emésztőszervi betegségek Tejcukor érzékenység
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Laktóz (tejcukor) érzékenység - avagy a boci bosszúja.

tehentejSzögezzük le rögtön az elején: a tehén a bocijának termeli a tejét, és nem az embernek. Talán pár ezer évesnél nem idősebb szokásunk, hogy a tehenet (juh, kecske, ló) folyamatos laktációra késztetjük, a bocitól (bárány, gida, csikó) pedig elvesszük a tejet. A velős valóság az, hogy néhány erre felkészült ember kivételével egyetlen emlős állat sem tudja felnőtt korában megemészteni a tejcukrot. A probléma tehát ott kezdődik, amikor erre alkalmatlan emberek isszák meg a boci tejét. Aztán ott folytatódik, amikor jelentéktelen laktóz-fogyasztás mellett is a tejcukor érzékenységre fogják a hasi panaszokat, és ezzel elmarad egy fontos kérdés: valójában mi az emésztési zavar valódi oka, és jelentése?

A laktóz az emlős állatok tejében található fő cukorféle. Mivel az emlősök definíció szerint tejjel táplálják a kicsinyeiket, ezért természetes, hogy a növendék csecsenfüggők vékonybelében laktáz enzim termelődik, ami lebontja, és felszívhatóvá alakítja a tejcukrot. Aztán az apró lassan rászokik az anyuka táplálékára, és miközben felhagy a tejivással, a bélből is eltűnik a tejet bontó enzim. A folyamat többnyire ugyanígy zajlik az embercsecsemőben is. Ha felnőtt korában tejet fogyaszt, akkor a laktóz nem tud felszívódni a felnőttkori vékonybélből, a vastagbélbe jutva pedig a bélbaktériumok rendkívül megörülnek neki. A tejet megerjesztik, miközben bőséges hidrogén tartalmú bélgázt, és hashajtó hatású tejsavat képeznek. Az eredmény égszakadás, földindulás kíséretében néhány kiadós hasmenés. Fentiekből érthető, hogy a laktóz intolerancia (érzékenység) kimutatására miként működik a hidrogén-kilégzési teszt. A panaszossal laktózt etetnek, majd a kilégzett levegőben hidrogént keresnek. Ha sokat találnak, akkor igazolódott, hogy (a laktáz enzim hiánya miatt) a vékonybélben nem bomlott le a laktóz, ezért a vastagbél-baktériumoknak  is jutott belőle. A diagnózis: laktóz intolerancia. (Ha az emésztés egyéb okból összezavarodott, akkor a vékonybélben is felszaporodhatnak a vastagbélben honos baktériumok, ezért az ún. kontaminát vékonybél szindróma esetén is pozitív  lehet a hidrogén kilégzési teszt. Ebben az esetben azonban más cukor, pl. glükóz etetése is hidrogén képződéshez vezet, ezzel elkülöníthető a stressz miatt megzavart emésztés, valamint laktáz enzim hiánya.)

A tejcukor-érzékenység: az ember természetes állapota.

laktoz-intolerance-map

Halász-vadász-gyűjtögető népek leszármazottaiban ma is csaknem 100 %-os a laktóz érzékenység (intolerancia) - hiszen semmi nem késztette őket a tejivásra. Tehát ez tekinthető a normális bélműködésnek, és ha ma felnőtt fejjel tejet isznak, akkor bűnhődnek érte. Sok ezer éve azonban Eurázsia szteppéin megjelentek őseink, akik a legeltető állattartással együtt rászoktak a tejre. Közöttük bukkant fel egy génvariáns, mely lehetővé tette, hogy a vékonybél felnőtt korban is termeljen laktáz enzimet, így gondtalanul tudjanak tejet fogyasztani. Nyilvánvaló táplálkozási előnyt jelentett ez portyázó-legeltető elődeinknél, ezért egyre jobban elszaporodhatott eme genetikai változatunk. Így fordulhatott elő, hogy ma a Kárpát medencében, Attila népének leszármazottai között mindössze 15% a tejcukor érzékenységgel bajlódók aránya. (Amint az ábra mutatja, a déli féltekén ma is laktóz-érzékeny a népesség zöme, hiszen a legeltető állattartás az északi félteke füves síkságain terjedt el.)

A megcsonkított Magyarország területén másfél millióra teszik azok számát, akik ma sem tudnak boldogulni a tehéntejjel. Ők ma is az emberiség legősibb, eredeti génkészletét hordozzák történelem előtti korokból, mikor még nem merült fel, hogy állatot tartsanak, és elvegyék annak tejét.

Hogyan készül a laktóz-érzékeny beteg?

A laktóz érzékenység tehát alapvetően természetes alapállapotunk. Betegség úgy lesz belőle, hogy hasi görcsök, puffadás, időszakos hasmenés miatt vizsgálnak valakit, és semmi érdemleges bajt nem találnak. Ekkor hidrogén-kilégzési tesztet végeznek, ami kimutatja a laktáz enzim hiányát, és kész is a diagnózis: laktóz intolerancia. Az orvos biomechanikus newtoni világképét mindeig zavarja, ha betegség nélkül szenved valaki, ezért nagyon megörül, mert végre logikusnak tűnő magyarázatot talált a panaszokra. A "beteg" szintén megnyugtató örömöt érez, mert valami fertelmes kór helyett csak egy gyakori, nem súlyos, jól csengő névvel bíró (azaz tudományos), és kezelhető "betegsége" van.

A "betegség" kezelése.

A laktóz intolerancia kezelése rendkívül egyszerű: kerülni kell az olyan ételeket, melyekben tejcukor van, mint például a tej. Aki mindenképpen ragaszkodik a fehér folyadékhoz, annak "laktózmentes tej" néven árulnak olyan iparilag kezelt nedűt, melytől a közönséges boci fejlődése valószínűleg elakadna. A laktózmentes tej és tejtermékek tejcukor-tartalmát a gyártástechnológia során fermentálják, így ebben a vonatkozásban a vastagbél-baktériumok hoppon maradnak. A korábban említett két irányú nyomás következtében a laktóz intolerancia közkedvelt "betegséggé" vált, ezért a tejipar laktózmentes termékek széles kínálatával szalad elébe a fogyasztói igényeknek - ami paradox módon még tovább növeli a tejcukor kérdés népszerűségét.

Természetesen a gyógyszeripar sem nézi tétlenül, ha potenciális piac nyílik egy területen. Meglehetősen borsos árú laktáz enzimkészítmények piacra dobásával segítik a rászorulókat. Az abszurd ajánlás ez esetben úgy hangzik, hogy bátran fogyaszthatod tovább azt, amitől rosszul vagy, csak egyél még hozzá ebből az enzimből, aminek híján vagy.

Az évtizedekig sulykolt reklám ellenére tej nélkül is elképzelhető élet, erő és egészség. Szándékosan nem kívánok itt beszélni a tej allergizáló hatásáról, vagy a szoptatás helyett sokáig preferált tehéntej alapú bébi tápszerek által okozott károkról. Nem kívánom itt találgatni, hogy a konyhaasztalon felejtett "bolti tej" helyén este aludt tej helyett miért találunk valami undorító keserű ragacsot. (Ámbár kényszerképzetem szerint ma úgy lesz öngyilkos egy baktérium, hogy bolti tejbe ugrik.) Mindössze annyit kívánok sugallni, hogy ha történetesen a testünk nem alkalmas a tej fogyasztására, akkor érzésem szerint józanabb döntés tudomásul venni a tényt ,  és erőszak helyett más módon magunkhoz venni mindazon vitamin és ásványi anyagot, melyet nem áll módunkban tejtermék fogyasztásával kielégíteni.

Mi a baj az álbetegséggel?

cheeseA tejcukor intolerancia milliókat érintő örökség, melyről jó, ha tud a gazdája - így nem fogja fél kancsó élet-erő-egészséggel indítani a napot, ha éppen egy fontos üzleti tárgyalásra készül. A baj akkor kezdődik, mikor az emésztőszervi panaszokra kritika nélkül elfogadjuk ezt a magyarázatot. Egyfelől a  kilégzési teszt nem pótolhatja a komolyabb emésztőszervi kivizsgálást, amennyiben ez indokolt. Másfelől a laktóz intoleranciát nem érdemes nagyobb problémává hízlalni, mint amekkora a valódi súlya. Emberek tömegei tömörülnek sorsközösségek, egyesületek, témaorientált közösségi fórumok zászlai alatt, és elképesztő energiát pazarolnak diagnosztikára, vagy enzimpótlásra - miközben az igazi tejcukor érzékenység kitűnően karban tartható némi étrendi fegyelemmel. Életünk és időnk értékesebb annál, semhogy fő témakörré válhasson benne egy teljesen nélkülözhető diszacharid molekula. A divatos diagnózis azonban sok esetben nem egyéb, mint felmentés a panaszok mögött húzódó, nehezebb problémák feltárása alól. A laktóz intoleranciába kapaszkodók tekintélyes része idővel megtanul betegnek lenni mindentől, ami tejszerű. A "profi" tejérzékeny nem ritkán komoly szenvedést képes megélni olyan tejtermék (pl. tejföl, joghurt, vagy sajt) fogyasztásától is, amelyben gyakorlatilag nincs laktóz. Ezen a ponton válik érthetővé, hogy a milyen keskeny határ választja el a laktóz intoleranciát az irritábilis bél betegségtől. Két hasonlóan érintett laktóz érzékeny nem azonosan reagál egy nagy pohár tej fogyasztására. Egyik pusztán egy zajos estét fog elkönyvelni, a másik reggelig tartó kínszenvedésként élheti át ugyanazon testi élményt. Ekkor pedig már nem elég a laktáz por, vagy egy újabb recept, hanem elkerülhetetlenül fel kell tenni a kérdést, hogy miről is beszélnek valójában a panaszok? Miért erőltetek olyan ételt, amelyre nem vagyok alkalmas? Miért vagyok rosszul akkor is, ha nem fogyasztottam laktózt? És tulajdonképpen miért sír, jajgat, nyöszörög ez a test, amelyben lakom?