Payday Loan

Vastagbéltükrüzés? Nem fog fájni.

 
Kezdőlap Emésztőszervi betegségek Gyomorhurut, Helicobacter
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Gastritis (gyomorhurut), Helicobacter pylori

A gasztritisz (gyomorhurut) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. Csaknem minden gyomorpanaszos beteg előbb-utóbb átesik gyomortükrözésen. Ha a gyomor belvilágát fedő nyáktermelő bélés kisebb-nagyobb foltos vérbőségét, pontszerű bevérzését találják, akkor a diagnózis: gyomorhurut. Ha szövettani mintavétel is történik, a patológus szinte bizonyosan igazolni fogja a gyulladás diagnózisát, hiszen a gyomorfalban mindig találhatók védekező immunsejtek. Ami viszont igen ritkán merül fel: valóban ez a foltos vérbőség okozza a beteg gyomortáji panaszait?

A gasztritisz hátterében előszeretettel feltételezzük a Helicobacter pylori nevű baktériumot. A 80-as években került a gasztroenterológia tudományos érdeklődésének homlokterébe ez a gyomorlakó baktérium. A spirális alakú, csillós egysejtű remekül tűri a gyomor erősen savas közegét, ezért itt lakik, ahol mások nem szeretnek lenni. Betölt egy űrt (niche) az ökoszisztémában. A gyomorbaci jelentőségét oly' nagyra értékelte a tudományos világ, hogy a 2005-ben az orvosi-élettani Nobel-díjat felfedezői: Warren és Marschall nyerték. A gyomorfekélyt addig a pszichoszomatikus betegségek tanpéldájának tartottuk, ezt követően e tudás azonnal feledésbe merült, és minden gyomorbajt a Helicobacter számlájára írtunk. Időközben azonban egyre több kételyek merült fel a gyomorbaktérium valódi jelentőségét illetően.

Foglaljuk össze a tudományos állásfoglalás lényegét. 1. A gyomortáji panaszok komoly hányadát a gyomornyálkahártya gyulladása magyarázza. (Ha ez nem nyert, akkor a refluxra fogjuk.) 2. A gyulladást leginkább a Helicobacter okozza. 3. A gyomorhurut súlyosabb megjelenési formája a gyomorfekély. Következtetés: a H. pylori kiirtásával gyógyítható a fekélybetegség és a gyomortáji panaszok.

Milyen kétely merül fel a tudományos gondolatmenettel szemben?

A rendszeres gyomorfájás miatt tükrözött páciensek nagyobb részében nincs gyomorhurut - mégis fáj. A gyomor nyálkahártyája azonban nem fáj - még akkor sem, ha gyulladásos. Ezt tudja minden sebész, aki valaha kénytelen volt helyi érzéstelenítéssel hasat megnyitni és éber beteg gyomrát tapogatni. A H. pylori az ipari társadalmak lakosságának legalább felében kimutatható, többségüknek panaszt nem okoz. A fejletlenebb higiénével sújtott szegényebb országokban csaknem a teljes lakosság "fertőzött", mégis kevesebb a gyomorbeteg. A baci-pozitív fekélybetegek többségében a savkötő gyógyszerek adásával akkor is begyógyul a fekély, ha ezzel párhuzamosan antibiotikumokkal kezeljük a fertőzést, és a kiirtás (eradikáció) sikertelen volt. A baci marad, a fekély gyógyul. Végül: a H. pylori kiirtást követően a betegek tetemes részének változatlanul megmaradnak a gyomortáji panaszai.

Miért irtjuk hát olyan elszántan ezt a baktériumot?

Szeretjük kézzelfogható okokkal magyarázni és egy könnyed gyógyszeres kúrával letudni a beteg problémáját. Fáj a gyomra? Gyulladás van benne, urambocsá' fekély is. Tessék ide belefújni! (Kilégzési teszt I.) Látja: ilyen baktérium fertőzte meg a gyomrát! Szedje ezt a három gyógyszert egy hétig. (Kilégzési teszt II.) Sajnos még mindig él a baci. Tessék most ezt a négyféle gyógyszert szedni további két hétig. (Kilégzési teszt III.) Még mindig itt van a nyavalyás. Baktérium érzékenységi teszt alapján most ezt a négyféle gyógyszert szedje két hétig. (Kilégzési teszt IV.) Na végre, elpusztult az élősdi a gyomrából. (Megjegyzem: a vastagbeléből is kipusztult minden hasznos társbérlő.) Micsoda? Még mindig fáj a gyomra? Ön egy nagyon renitens, kezelhetetlen beteg! Keressen fel talán egy pszichiátert! (Újabb gyógyszer.)

A terápiás kudarcot leplezheti, ha további álbetegségeket is megnevezünk. Belebonyolódunk a reflux betegség tüneteinek kezelésébe, esetleg sikerül laktóz intoleranciát (tej-érzékenységet) is felmutatni, netalán a liszt-érzékenység (cöliákia) labordiagnózisát is ki tudjuk mondani. Hát hogy is lehetne Ön panaszmentes ennyi betegséggel a nyakában?!

Miért olyan sikeresek az orvosok a boszorkányüldözésben? Mert asszisztálnak hozzá a pácienseik. Ugyanis a betegek is az egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb és legkevésbé fájdalmas megoldást keresik panaszaik magyarázatára és szüntetésére. Ez a bajom neve (itt egy latin kifejezés áll), ezt a gyógyszert írták rá, és el van intézve. Átmenetileg mindenki jól jár: a panasz csökken (A placebo-hatás jelentőségét 40 %-ra becsülik!), az orvos hamarabb szabadul a betegtől, a gyógyszer szépen fogy. A baj az, hogy a probléma valódi természetét feltáratlanul hagyva óhatatlanul ismét panaszok fognak előbukkanni: vagy a gyomorban, vagy valamelyik egyéb, ezzel összefüggő szerv testi szintjén.

Hol a kiút a betegségkeresésből?

A tünetek félremagyarázása és elnyomása helyett a panasz valódi hátterét szükséges feltárni. Bizonyos betegségek tisztázására természetesen elkerülhetetlen lehet a gyomortükrözés. Egyes esetekben (pl. MALT lymphoma) a Helicobacter kiűzése bizonyítottan segít. A vizsgálódással kizárandó a hasnyálmirigy betegsége mellett a súlyos refluxos felmaródás, fekélybetegség, gyomordaganat és néhány ritkább kórkép. Ezután azonban nincs helye további boszorkányüldözésnek - és fel kell hagyni a rendszerint ártatlan baktérium elleni hadakozással.

Fel kell tennünk ugyanakkor a kérdést: ha nincs a gyomorban betegség, akkor valójában mitől ismétlődik évek óta betegünk panasza? A betegség nélküli fájdalom mindig ugyanazt jelenti: az agy érzelmektől fűtött hallucinációját, mely átveri a gazdáját. A krónikus, orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalmat érdemes úgy tekinteti, mint egy rossz szokást, mely igen nehezen, de lassan átalakítható - mint minden krónikus fájdalom. A pszichogén fájdalom gyógyítása nem orvosi feladat, de az orvos feladata kellene legyen annak megállapítása, hogy a pszichés fájdalom gyógyszerekkel nem gyógyítható. Helyette pszichológus, komplementer gyógymódok sokasága, az életvitel és étrend átszabása jelenthet segítséget, azonban ezek a feladatok messze túlmutatnak a nyugati orvoslás lehetőségein.

A megoldatlan gyomorpanaszokkal küzdők számára a gyomorbaj és a fekélybetegség témáinak átolvasása is hasznos lehet.