Payday Loan

Fájdalommentes vastagbéltükrözés bódítással.

 
Kezdőlap Emésztőszervi betegségek Epeműtét utáni szindroma
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Epeműtét után epebaj.

colicaEgy rutinszerű epeműtét után a betegek 10-15 %-a panaszos marad. Epekővel már nem lehet magyarázni, mégis rendszeres hasi fájdalmai vannak, máskor puffad, esetleg hasmenés gyötri. A vizsgálatok nem találnak semmi különöset, s az orvos jobb híján hasi összenövésekkel magyarázza a panaszokat. A betegség neve: posztcholecystectomiás szindróma. Mit jelent ez a rejtélyes nevű betegség? A latin fordítása: epehólyag eltávolítás utáni tünetcsoport. Az orvoslás inkább a latin elnevezést használja, mert a magyar kitűnően vissza adja a lényeget: fogalmunk sincs, hogy mi okozza a beteg panaszait, ezért legalább egy jól hangzó tudományos nevünk legyen hozzá.

Miről szól a panaszos epeműtött típustörténete?

Volt ilyen-amolyan hasi panasza, és készült egy hasi ultrahang vizsgálat, mely kimutatta az epehólyag kövességét. Az epeműtétet örömmel elvégezte az első felkeresett sebész - hiszen ez a kenyere. A bajok akkor kezdődnek, mikor a műtét után ismét előkerülnek a legváltozatosabb emésztőszervi panaszok. Ekkor már nem lehet azokat az epekővel magyarázni - és igen vacak dolog közölni a beteggel, hogy ezek szerint előző gondjait sem az epekövessége okozta, azaz bizonyos szempontból felesleges volt a műtét. Az elkövetkező vizsgálatok sorra rendben vannak, senki nem tudja hogy miért fáj, puffad, böfög, hasmenéses vagy émelygős a beteg - de rendre a nyakára jár sebésznek, háziorvosnak és gasztroenterológusnak - mert panaszos. Nyűgös az ilyen beteg mindenkinek, mert nem tudjuk bajának okát, nem tudjuk azt már az epekövességgel sem magyarázni - nos legalább nevezzük el a betegségét: poszt-izé. Nem tudom, ki az apja, de legalább neve legyen a gyereknek.

Összegezve: változatos emésztőszervi panaszai voltak a betegnek, amit az epeműtét nem oldott meg, tehát nem az epekövesség okozta. A vizsgálatok más kóros szervi bajt sem igazolnak, nyugodtan nevezhetjük hát a tünetcsoportot akár a funkcionális bélbetegség, a gyomorbaj, vagy irritábilis bél szindróma egyik formájának. Ettől csak annyiban különbözik, hogy történetesen volt itt egy epeműtét is.

Azért szégyenletes tagadó hozzáállásunk a funkcionális betegségekhez, mert igenis, tudhatnánk a panaszok valódi okát. Bálint Mihály, Angliába vándorolt, és hazánkban alig elismert pszichiáterünk 60 éve tökéletesen leírta a mechanizmust, mellyel a konfliktusait, problémáit kezelni képtelen páciens panaszokat és tüneteket produkál. Zagyva és önpusztító életmódunk, kilátástalannak ítélt élethelyzetünk, az általunk teremtett és megoldatlan személyes konfliktusaink görcsök formájában jelentkeznek a testünkben. Egyszerű rossz beidegződéseink ezek, melyekkel a napi rutin stresszre reagálunk. Az izomgörcsök, "életerőnk" áramlási zavarai a testünk alkatilag leggyengébb pontjait kezdik ki először. (Történetesen nekem a fejem a leggyengébb láncszem: erről szól a migrén.) Az erek simaizom-görcse magas vérnyomással, a gyomorfal görcse gyomorfájdalommal, a belek feszülése puffadással, netalán hasi görcsökkel mutatja a hibásan berögzült és haszontalan választ, mellyel a problémáinkra reagálunk.

Sajnos azonban rendszerint igen nehéz elfogadnunk a tényt: panaszainknak és betegségünknek saját magunk vagyunk az okozói. Kényelmesebben kiszolgálja gyarló énünket annak feltételezése, hogy valami rajtunk kívül álló vírus, bacilus vagy akármi betegített meg, melyet majd az orvos kinyomoz, kiválasztja a megfelelő varázspirulát, és kínzó tüneteinket elfújja. Hajlamosak vagyunk csaknem bármilyen jól hangzó diagnózist elfogadni betegségünknek, csakhogy ne kelljen foglalkozni az énünket sértő fájdalmas ténnyel: tüneteinket és betegségeinket saját magunk okozzuk önpusztító életvitelünkkel, feloldhatatlan konfliktusokat generáló helytelen gondolkodási mintáinkkal. Alig várjuk, hogy orvosunk megnevezze panaszaink okát, nevet adjon betegségünknek, és felírja a tablettát, ami megoldja a bajt. Ha a beteg nem elégszik meg az orvosi diagnózissal, további orvosokat keres fel, további tüneteket hoz a rendelőbe egészen addig, míg kívánsága nem teljesül: egy életre nem veszélyes, társadalmilag is elfogadható (nem stigmatizáló), gyógyszerrel karbantartható és szép latin névvel bíró betegség. A tudományos orvoslás tárháza kifogyhatatlan e téren: pánik zavar, fukcionális diszpepszia, irritábilis bél szindróma, habituális obstipatio, gastroesophagealis reflux betegség ...hadd ne soroljam tovább.

Amennyiben beteg és orvosa hallgatólagosan megegyezik egy ilyenféle, elfogadható betegségben: az esetek többségében egy átmeneti kiegyensúlyozott állapot jellemző. A páciens alkalomadtán jóleső megnyugvással meséli a szomszédasszonynak, ill. sarki hentesnek, hogy "refluxos vagyok", esetleg "pánikbetegségem van". Szedi a gyógyszereit, több-kevesebb tünete rendszeresen ismétlődik - mindazonáltal elboldogul. Nem keres magának másik nyavalyát. Használja a gyógyszereit, kevéssé zaklatja orvosát - panaszkodik, de megvan. Az epekövesség ultrahangos diagnózisa igen sokszor hasonló szerepet tölt be az egyébiránt misztikus emésztőszervi tünetek megmagyarázásában. Egy jól megfogható betegség, amivel azért együtt lehet élni. Természetesen vannak epekőbetegek, ahol a jellegzetes epeköves görcsök jelentkeznek. Azonban emellett a legváltozatosabb, obskurus hasi panaszok esetén is az epekő lehet a bűnbak. Miután az epekövesség a fentiek szerinti elfogadható betegségnek számít, nem ritka, hogy valaki évtizedekig viszonylagos kompenzált békességben megfér az epeköveivel.

A probléma akkor kerül elő a sülyesztőből, amikor az ilyen módon ál-beteg epeköves rászánja magát egy műtétre. Az eseménytelen kaland után rendszerint egy átmeneti panaszmentes időszak következik. Régóta az epekövek játszották a főbűnös szerepét, érthető ezért, hogy eltávolításuk sokszor önmagában elegendő a tünetek átmeneti csendesüléséhez. Az igazi, háttérben dolgozó aknamunkások - a számtalan hibás kondíció, melyekkel saját egészségünket ássuk alá - azonban tovább dolgozik. Ezért a műtét után bizonyos idővel a panaszok újult erővel fognak a felszínre törni. Elvették a gyermek játékszerét, hát újabbat keres magának. A hasi panaszok ilyenkor kicsit más területen, más jelleggel szoktak mutatkozni, de beteg csaknem mindig összefüggésbe hozza azt a korábbi epeműtéttel. Ekkor szokott megindulni egy újabb lázas kivizsgálási hullám, melyben a beteg és orvosa lankadatlanul keresi az újabb betegséget a panaszok mögött, ami mindkettő félnek kielégíti az elvárásait.

Hogyan lehet kiszállni a körhintából?

A legegyszerűbb: bele sem ülni. A kezelőorvos részéről óvatosságot igényel minden olyan epeköves ultrahang lelet, mely mellett nem állnak a típusos epeköves görcsök. A sebész részéről a józan önmérséklet segítheti a helyes műtéti javaslatot. (Továbbra is kérdéses, hogy rutinszerűen szükséges-e eltávolítani bizonyos típusú, panaszokat netos tum okozó, néma epeköveket.)

Ha már a körhintán ül valaki, akkor fontos tudnia: a testi betegségekkel nem magyarázható tünetek paradoxona, hogy a testi panasz lehet nem egyéb, mint takaró egy pszichés problémához. Éppen azért marad sokáig a test a gondolkodás fókuszában, hogy NE lepleződjék le a mögötte lapuló konfliktus. Bálint Mihály zseniális szociográfiás leírást adott a pszichoszomatikus panaszok lélekrajzáról. Amiről még nem tudhatott: a testi betegségekkel magyarázhatatlan emésztőszervi panaszok mögött a krónikus stressz idegrendszeri eltérései állhatnak. Az orvosi szempontból kivizsgált, nem igazolható emésztőszervi panasz nem gyógyítható a stressz megfelelő kezelése nélkül. A www.neuroterapia.hu oldalakon tájékozódhat, hogyan pusztít bennünket a hétköznapok szóhasználatába beilleszkedett, de valójában kevéssé ismert stressz. Ennél is fontosabb információ, hogy bár a stressz forrása kiküszöbölhetetlen életünkből, de számos lehetőségünk van annak kontrolljára. Ha már forog a körhinta, akkor bizony nem könnyű abból kiszállni, de ebben az esetben a hányinger sem lesz sokáig csillapítható.