Payday Loan

Emésztési panaszok? Részletes kivizsgálás, teljeskörű endoszkópos eszközpark.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A gyomor, és nyombélfekély

Élettani értelemben a fenti szervek fekélybetegségéről akkor beszélünk, ha az gyomor vagy nyombél belvilágát borító nyálkahártya körülírt, mély károsodását találjuk, és a felmaródás már a nyálkahártya alatti területeket (submucosa) is érinti, vagy akár a szerv izmos fala is kárt szenved. Tehát a felszínes nyálkahártya felmaródások, eróziók, a gyomorhurut képe valamint fekély között csak súlyosságbeli fokozatosságot vélünk, és nem egyéb okot. Így a Helicobacter szerepe természetesen itt is felmerül.

Mi okozza a gyomor- és nyombélfekélyt?

Sav nélkül nincs fekély - tartja a régi orvosi bölcselet. A gyombél felmaródásában bizonyos esetekben valóban tetten érhető a túlzott savtermelés. A gyomorfekélynél ritkábban találunk sav-túltermelést, ezért azt állítjuk, hogy a gyomorfal védekező-képessége csökkent ilyenkor. (Sebaj: akkor is savkötőt neki! Ha szerencsétlen Helicobacter is lakik a gyomorban, hát jaj neki: kiirtjuk!) Azt a kérdés pedig csak a legelvetemültebbek merik megfogalmazni, hogy: mitől lett túl sok a gyomorsav? Mitől csökkent le a gyomorfal ellenálló képessége? Hogyan lehet megtalálható az emberek zömének gyomrában a baktérium bármiféle károsodás nélkül?

Fekélybetegség és psziché.

Kapcsolatukról már régen tudunk, csak manapság kevésbé hangoztatjuk. A mai napig használja az orvosi zsargon a stessz-fekély kifejezést. Közismert, hogy a súlyosan beteg, intenzív osztályon ápolt, műtéten átesett,  megégett vagy agysérült betegekben szinte azonnal fekély képződik. Selye János úttörő stressz-kutatása a patkányok gyomorfekélyén alapult. A gyomorfekélyt sokáig az egyik legjobban ismert pszichoszomatikus betegségként ismertük. A savkötő gyógyszerek diadalmenetével azonban ez a megközelítés divatjamúlttá vált. Gyomorbaj, gyomorhurut és fekély között pedig látványos a kapcsolat: ugyanazon közös eredetű pszichés probléma egyre súlyosabban megmutatkozó testi tünetei. A megemésztetlen, kifejezetlen, nem megélt érzelmek, felvállalhatatlan indulatok, az önmarcangolás valamint a savas önemésztés szimbolikus kapcsolata talán sehol nem olyan szájbarágós, mint éppen a fekélybetegség esetén. Önmagunk ellen fordult, visszafogott, pusztító agresszió dolgozik itt a védelem gyengeségét kiaknázva.

A fekélybetegség szövődményei.

A fekélybetegség súlyosbodása, szerencsétlen kimenetele során láthatunk további szövődményes formákkal jelentkező kórképet. Ha nagyobb eret is utolér a felmaródás, életveszélyes vérzést kapunk. Ha az izmos emésztőszerv teljes falvastagságát felemészti az önmarcangolás, a gyomor vagy nyombél átfúródását (perforatio) látjuk. A fekély és gyógyulás, oldás és kötés elhúzódó, ismétlődő párharca végül olyan kötőszövetes hegesedést eredményezhet a bélfalban, ami szűkületet (stenosis) okozva teljesen megakadályozhatja az étel továbbjutását.

A gyomor és nyombélfekély gyógyítása.

A fekélybetegség gyógyításában jó száz évig dolgoztak barbár sebészkezeink: ha tüzet jelzett a szervezet, kidobtuk a tűzjelző készüléket. (Átvágtuk az egész emésztőrendszer beszabályozását végző bolygóideget, kivágtuk a gyomor savtermelő részét.) Ma már némileg visszafogottabb az orvoslás: letettük a szikét és magát a tüzet oltjuk - gyógyszerekkel. Talán eljön az idő, mikor mindezen is túljutunk, és ismét a pszichés háttérre fordítjuk figyelmünket: ezzel a tűz keletkezését is meg tudjuk akadályozni. A gyomor és nyombél fekélyének szövődményeit a mai napig rendszerint sebész kezeli, bár vérzés esetén az endoszkópos lehetőségeink is sokat javultak. Az aktív fekélyvérzést (ha az endoszkópos úton csillapítani nem sikerül), és az átfúródást sürgősen műtéttel kell megoldani. A fekély eredetű szűkület egy hosszú krónikus folyamat végállomása, műtétével sem kell sietni, de a valódi hegesedés már nem szokott megoldódni és a hosszadalmas várakozás, gyógyszeres kezelés csak a beteg további leromlásához vezet.

A szövődménymentes nyombélfekély gyógyítására a savkötő, savképződést gátló gyógyszerek arzenálját rendeljük. Nagymama még a szódabikarbónára esküdött, mi már elegáns protonpumpa-gátló gyógyszereket szeretünk, de hatásuk ugyanaz: a gyomornedv agresszív maró tulajdonságát csökkentik, így a kifekélyesedett nyálkahártya könnyebben begyógyul. (A következő családi konfliktusig.) Ha Helicobakter pylori is megtelepedett a gyomorban, antibiotikumok kombinációjával pusztítjuk néhány hétig. (És bízunk benne, hogy a kiirtott vastagbél-flóra előbb-utóbb regenerálódik.) Fentiek mellett a nyombélfekély ritkán makacskodik tovább - rendszerint begyógyul. (Csak hajlamos kiújulni, persze.)

A gyomorfekély esetén gyanakvóbbak vagyunk, mert egy részük idővel rosszindulatú gyomorrák képét öltheti. Ezért vele kíméletlenebbek vagyunk: ha bizonyos idő és gyógyszeres kezelés ellenére nem gyógyul meg, akkor a gyomor műtéti eltávolítását indokoltnak tartjuk.

A fekélybetegséget tüneti szinten hatékonyan tudjuk gyógyítani a fenti csapásvonal mentén. Azonban nem lehetetlen, hogy a fekély tüneti gyógyításával mindössze elkendőzzük a régóta elhanyagolt problémákat, ami további negligencia, tagadás esetén évtizedek múltán akár gyomorrák képében fog előbukkanni. Ezért itt sem nélkülözhető régi tudásunk leporolása, és a pszichés tényezők átgondolása. Mi más lehetne a fekélybetegség, a stressz-fekély kezelésében fontosabb, mint a stressz-kezelés?