Payday Loan
A stresszt elkerülni nem tudjuk. De eldönthetjük, hogyan reagáljunk rá. 
Kezdőlap Vastagbél betegségek Puffadás, hasmenés
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Puffadás, hasmenés.

 

A has rendszeres puffadása gyakori emésztőszervi panasz. Étrendtől függően több-kevesebb bélgáz képződése természetes velejárója az emésztésnek. A bélgázokat a vastagbélben élő baktériumok termelik az étrend számunkra emészthetetlen, főként növényi rostokat tartalmazó részéből. A bélfalban számos feszülésre érzékeny receptor van, melyek jelzése esetén a gázos bél feszülését fájdalom, kényelmetlenség, diszkomfort érzéseként éljük meg. Egyénenként jelentős különbségek vannak a receptorok érzékenységének alapbeállításában csakúgy, mint a fájdalom érzékelésében, megélésében és elviselésében. A panaszok kivizsgálása során többnyire semmiféle szervi rendellenességet, vagy más okot nem találunk a rendszeres puffadás hátterében. Ilyenkor a piacon úgy mondanánk, hogy keresztbe fordult a betegben a szél, a rendelőben szebben ezt úgy fogalmazzuk, hogy a funkcionális emésztőszervi betegségek egyik formája, az irritábilis bél szindroma egyik formájáról van szó. Nesze semmi, fogd meg jól. Erről bővebben lásd az irritábilis bél szindróma fejezetét. Alább a krónikus puffadás mögött ritkábban fellelhető, "szervinek" tekinthető bajok sorolása található, amelyekkel az esetek tetemes részében megmagyarázni próbáljuk a panaszokat.

Milyen okai lehetnek a krónikus haspuffadásnak?

 • Diétahiba. Bizonyos erősen gázkeltő étrendi kihágásokat a bélrendszer súlyosan megtorol. A hagymafélék, bab, borsó, sárgaborsó, káposztafélék mértéktelen fogyasztása normális emésztésű embert is megviselhet. A puffadásos panaszokkal küzdők számára józan mértéktartás indokolt.
 • Epehólyag működési zavar, epekövesség, súlyos májbetegség. A zsíros étrend emésztéséhez elengedhetetlen a májból a nyombélbe ürített epe megfelelő mennyisége és minősége. Ennek akadályoztatása esetén a vastagbélbe részben emésztetlen formában kerül a táplálék, ami az itt élő baktériumok lelki egyensúlyát is felborítja. Ennek ellenére az epeműtétet követő hasi panaszok, ún. posztcholecystectomiás szindróma hátterében mást kell keresnünk.(Lásd az epekőnél.)
 • Hasnyálmirigy-betegség. A fontos emésztőszerv működési zavara a zsíremésztés felborulását eredményezi, és az előzőekhez hasonló módon okoz panaszokat. A hasnyálmirigy bántalmának leggyakoribb oka hazánkban is az alkoholizmus.
 • Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia.) Nem allergia okozza, hanem egy hétköznapi emésztőszervi enzim-variáció. (Jelentőségét valószínűleg erősen eltúlozzuk.) A tejet alkotó tejcukor lebontását végző enzim a csecsemőkor végén lecserélődik bennünk egy felnőtt típusúra. Ez a magyar lakosság harmadában elégtelenül bontja le a tejcukrot. Tej és tejtermék fogyasztását követően a tejcukor (laktóz) emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol aztán a bélbaktériumok boldogan neki esnek, és lebontják savanyú kémhatású széklet és tetemes bélgáz képzésével. Az eredmény: tejtermék fogyasztását követően rövidesen jelentkező hasi görcs, fájdalom, puffadás, átmeneti hasmenés. A tejtermékek visszafogott fogyasztásával, esetleg teljes kihagyásával a panaszok megszűnnek. Súlyos esetben mód van az enzim mesterséges pótlására is az étrendhez adagolt enzimkészítményekkel.
 • Lisztérzékenység, coeliakia. Valódi allergiás betegségnek tartjuk. A bélrendszer túlérzékenysége a búza, rozs, árpa és egyéb gabonák bizonyos fehérje összetevőire. A vékonybél esztelenül tiltakozik a normális étrendünk részét képező gabonafélék ellen, és az oktalan védekezésbe a bél nyálkahártyája lassan belepusztul. Az eredmény a felszívódás leromlása. A beteg alultáplált, fáradékony, vitaminhiányos, vérszegény, haja hullik, körme feltöredezik. A vastagbélbe került emésztetlen étel itt is görcsös panaszokat, puffadást, hasmenést eredményezhet. A diagnózist speciális laborvizsgálat, valamint a gyomortükrözés során nyombélből vett szövettani minta igazolhatja. Oki kezelését természetesen nem ismerjük. (Egyik allergiás betegségnek sem.) A gabonafélék kihagyására a tünetek visszafejlődnek, ez azonban komoly diétás odafigyelést és erőfeszítést követel a betegtől és környezetétől.
 • Elhúzódó antibiotikus kezelés. Az egyéb okból mértéktelenül használt antibiotikumok elpusztítják a vastagbél jóféle baktériumait, ezek helyén pedig egyéb baktériumok szaporodnak fel. Az egyensúly felborulását jól jelzik a bélpanaszok. A gyógyszerek megfontolt használata mellett az étrendet kiegészítő élőflórás tejtermékek, probiotikus tápszerek segítenek visszatelepíteni a megfelelő béllakókat.
 • Előző hasi műtét, bélműtét. A hasi műtétek során gyakran keletkeznek a hasüregben összenövések, melyek a bélműködést akadályozzák, és visszatérő hasi panaszokat okoznak. A bélműködés zavara időnként olyan súlyos lehet, ami ismételt hasi műtétet igényel, mely során a belek összenövéseit fel kell szabadítanunk. A hasi műtétek bizonyos típusainál a beleket olyan formában vagyunk kénytelenek összevarrni, ami vak tasakokat eredményez a bélrendszerben. Az itt pangó bélsárban felszaporodó baktériumok szintén okozhatnak visszatérő hasi görcsöket, puffadást.

 

A hasmenés.

A heveny hasmenés rendszerint fertőzéses eredetű. Az elhúzódó, visszatérő jellegű hasmenés hátterében is rendszerint pszichés ok áll, de ennek véleményezése előtt is ki kell zárnunk bizonyos szervi megbetegedéseket.

 • Epe- és hasnyálmirigy betegség. Az emésztőszervek betegsége a vékonybél működési zavarát, felszívódási problémát okoz, mely tartós hasmenéshez vezethet.
 • Gyulladásos bélbetegségek. A végbéltájékot érintő Crohn-betegség, de jóval gyakrabban a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) okozhat tartós hasmenést. Utóbbi típusos esetében véres, nyálkás hasmenéses székletürítés a jellegzetes panasz.
 • Végbélrák. A szűkületet okozó, nagyméretű végbéldaganat akadályozhatja a normális széklet ürülését, ezért mellette már csak a kihígult, hasmenéses bélsár tud távozni. Jellegzetes lehet ilyenkor a visszatérő, görcsökkel kísért hasmenéseket követő átmeneti szorulásos, székletmentes periódus.
 • Idült bélfertőzések. A bakteriális fertőzések, bélférgesség, egysejtű élősdik bizonyos formái tudnak tartós hasmenést okozni. A széklet tenyésztéses vizsgálata tisztázhatja az okot.

A hasmenés kivizsgálásának első lépése rendszerint a széklet bakteriológiai tenyésztése. Ennek eredménytelensége, és a panaszok tartóssá válása esetén válhatnak szükségessé a további vizsgálatok. A szervi megbetegedések kizárását követően az esetek többségében a funkcionális bélbetegség, irritábilis bél szindróma diagnózisa születik. Jól hangzik de mit lehet tenni velük? Lásd ott.