Payday Loan

Aranyér miatt jött? Jó helyen jár.

 
Kezdőlap Vastagbél betegségek Idült székrekedés
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Idült székrekedés.

 

 

A székrekedés (obstipatio) az egyik leggyakoribb emésztőszervi panasz, ezért érdemel külön fejezetet. A banális, alkalomszerű székrekedésen túlmenően figyelmet érdemel a tartós székürítési nehézség, mely a beteget az életvitelében és általános jó közérzetében is akadályozza.

De mit is tekinthetünk valójában székrekedésnek? Ha szeretné megtudni, kanyarodjon erre, mielőtt tovább olvasna.

 

Mi okozza a székrekedést?

Bármely meghatározást is használjuk a felmérésre, abban mindenki bizonyos: a székrekedés rendkívül gyakori, civilizációs népbetegség. Okait tehát a civilizációs ártalmak között kellene keresnünk, mint a stressz, a mozgásszegény életmód. A baj az, hogy a stressz életünk része: amióta a fáról lemásztunk, mindig jöhet valahonnan egy kardfogú tigris - és jön is, csak időközben más bőrbe bújt. Aztán a tanulatlanabb, rendszeres fizikai munkát végző népességben a szorulás éppen olyan elterjedt, mind az irodában kuksolók között. Logikusnak tűnik az étrend szerepe. A csekély folyadékfogyasztás, a túl sok finomított alapanyagból készített étel, és az elégtelen rostbevitel szerepét szokás hangsúlyozni. Ha az emészthetetlen élelmi rostok megfelelő mennyiségét elfogyasztjuk, és iszunk is rá vizet: akkor jelentős tömegű lazább széklet keletkezik, aminek bizony távozni is kell valahol pár naponta. A tudományos összehasonlításokban e helyütt a fejlődő országok népességét szokták citálni, akik kénytelenek chips és gumicukor helyett mindenféle gyomot megenni a túléléshez: és valóban nem jellemző betegségük a szorulás. Az érveléssel az a baj, hogy őket bizony a "civilizáció" megannyi áldása sem sújtja, így az összehasonlítás erősen kétséges. Tehát a szorulás okairól vélt tudományos elképzelésünk igen rozoga lábakon áll. (Ha Ön szakember, és éppen a fejét csóválja hitetlenül, figyelmébe ajánlom a témakör egyik legnagyobb nevű szakértője, Wexner 2006-os monográfiáját a székrekedésről. Letölthető itt.)

 

Mit is mond el valójában rólunk a székrekedés?

Legyen bármilyen az étrendünk és emésztésünk, a széklet állagáért elsősorban a vastagbél működése felel. A vastagbél a rejtegetésre ítélt belső világunk lakhelye minden vonatkozásban. Alkalmasint szégyellnivalónak érezzük a beleink kordulását, egy elszabadult szellentés pírral önti el arcunkat, a székelés pedig legintimebb szféránkhoz tartozik. Még az is elbújik eme aktushoz, aki egyébként gátlás nélkül "dob egy sárgát" az út szélén. A képszerű magyar "árnyékszék" kifejezés jól tükrözi, hogy itt valami rejtett, félreeső zugban zajló titkos manipuláció folyik árnyékba száműzött, elbújtatott belső tartalmainkkal. A bennünk pangó salak, bélsár prezentálja számunkra a belénk kövesedett, tudattalanba fojtott, megtagadott, feltáratlan problémákat. A szorulás érzése jelzi, hogy dugó van, valami elzárja az utat, bennünk rekedt valami.

A székelés szorosan kapcsolódik belső békénkhez. Bizonyos emberek a megszokott, nyugodt környezetükből kiszakadva (pl. egy utazás kapcsán) akár egy hétig nem ürítenek, amíg a megszokott hazai pályára vissza nem érnek. Jól jelzi ez a belső nyugalom ingatagságát, a béke törékenységét, és egyben az alkalmazkodókészség hiányát. Az alkalmazkodás itt sem a símulékonyságot, a kritikátlan alakváltoztatás, a gerinc hiányát jelenti. Sokkal inkább jelentené azt a szilárd, rendíthetetlen egyensúlyi középpontunkat, amelyből nem billent ki a környezetünk változása. Hiányában egy síma utazás képes felborítani a nyugalmunkat és alapvető életfunkcióinkat is.

Az ürítéssel könnyítünk terheinken, letesszük a ballasztot, megszabadulunk a feleslegtől. Visszaadjuk a körforgásnak azt, ami számunkra felesleges és használhatatlan. Az adakozás, visszaadás aktusa ez, aminek nehézsége, a székrekedés az adakozási kedvünk zavarát tárja fel. Társadalmunk mozgatórugója a "gazdasági növekedés". Talán ez az abszurd téveszme okozza bennünk az örök elégedetlenséget, a soha nem elég érzését. Alapvető törekvésünk a szebbet, jobbat, nagyobbat kielégíthetetlen igénye. 25 éve "Az Opel sose kop el!" szlogen jelentett még valamit számunkra, ma már pár éves autónkat cseréljük újabbra. Kényelemszeretetünk és igényünk az anyagi biztonságra kimeríthetetlen. A fáradhatatlanul kaparást kiterjesztjük generációnkon is túl, gyermekeink könnyű életére gyűjtünk, életükre biztosítást kötünk. Anyagi jólétünk sosem volt még ilyen magaslatokon, ahogyan szellemi sivárságunk sem. Erről is beszél a járványos méreteket öltött szorulás. Amikor gúvadó szemekkel préselünk az árnyékszéken, gondolataink között fel kell sejlenie annak is, hogy mi az, ami valójában szükségtelen számunkra, de nem tudunk tőle megszabadulni.

 

A hashajtásról.

A székrekedés öngyógyításának kézenfekvő formája a vény nélkül elérhető hashajtók sokaságának alkalmazása. Az emberek többsége a naponkénti székletürítést tekinti normálisnak, esetleg korábban ilyen rend szerint végezte dolgát. Idősebb korban aztán a előző általános okokhoz társul még a bélrendszer fokozódó renyhesége, a gátizomzat megereszkedése, a zsigeri idegrendszer "megkopása", melyek miatt a széklet egyre ritkábbá válik. Sok betegben szinte kényszeressé válik a korábban normális napi széklet kicsikarása, mely a hashajtók túlzott és indokolatlan rendszeres használatához vezet. Az 1-2 napos székletelmaradást és ürítési nehézségeket automatikusan hashajtó bevetésével szokás orvosolni. Ezáltal a rögös széklet mögötti béltartalom felhígul, amely aztán némi görcsölés után a dugót kirobbantja. A beavatkozás azonban egyúttal a vastagbelet mintegy kisöpri, a normális bélflórát is leradírozza, és a rostos tartalom maradékát is kihajtja. Ennek következménye, hogy a következő széklet hashajtás nélkül még keményebb lesz, annak minden következményével. Így áll elő az egyre reménytelenebb ördögi kör, melyből ismételt, még erőteljesebb hashajtás nélkül nem látszik kiút...

 

A székrekedés kezelése.

Amennyiben rendszeresen hashajtózunk, paradox módon a megoldást a hashajtók fokozatos elhagyásában kell keresni. Ezzel szakítható meg az előzőekben taglalt ördögi kör. A megkeményedett széklet kiürítésében segíthet a székletet kissé fellazító, síkosító hatású glicerines végbélkúp alkalomszerű használata. A hashajtózás visszaszorításával párhuzamosan további változtatások szükségesek az étrendben, életvitelben.

Bőséges folyadékbevitel nélkül nincs normál széklet. Ez magától értetődőnek hangzik, mégis érdemes néhány héten keresztül számon tartani a folyadékbevitelt. Ha nem figyelünk rá, a vese meglepően kevés folyadékfelvétel mellett is kipréseli belőlünk a felesleges mérgeket (sűrű vizelet kiválasztásával), de ennek áraként a székletből a vastagbél minden lehetséges nedvességet kiszipolyoz. A sör, bor, pálinka leszámításával legalább napi 2,5-3 liter folyadékfogyasztás tanácsos (ép veseműködés mellett). A száraz hegyvidéki levegő (pl. sielés), a nyári meleg, a komolyabb fizikai munka a napi folyadékigényt jelentősen megemeli.

Az emészthetetlen növényi rost (cellulóz) megfelelő mennyiségének bevitele elengedhetetlen, hogy nagyobb tömegű, lazább állagú, és kiürítésre alkalmasabb széklet formálódjon, és az emésztést mintegy befejező, jóféle vastagbélbaktériumok békességben éljenek bennünk. Vaskos magyaros étrenden, állati eredetű fehérjékkel túltöltekezve a szervezetünk nitrogén-terhelése jelentős, és a rothadásos jellegű folyamatok dominálják a bélműködést, aminek eredménye a feng shui félresikerült változata lesz (ejtsd: "fing sunyi"). Elsősorban növényi eredetű étrenden a vastagbélben főként fermentációs jellegű baktérium-tevékenység áll be, ami nagyobb tömegű, savanyúbb vegyhatású, csaknem szagtalan, könnyen kiüríthető székletben fog mutatkozni.

A könnyű fizikai aktivitás szintén elengedhetetlen a normális bélműködés helyreállításához, a stressz csökkentéséhez, és az általános egészséghez. A napi fél óra tempós séta, kerékpározás minimális elvárás az ép test - ép lélek koncepciójának jegyében. A székletürítés a vegetatív (zsigeri) idegrendszerünk paraszimpatikus aktivitását igényli. A stresszes, rendszertelen életmódunkból eredő felfokozott szimpatikus aktivitás csökkentése szükséges a kellő egyensúly eléréséhez. A rendszeres testmozgás kitűnően alkalmas a borzolt idegrendszerünk kisímítására is.

A székrekedés valódi megoldására tehát nem kevesebb a teendőnk, mint a testi és lelki szükségleteink közötti harmónia visszaállítása. Anyagi élvezeteink ésszerű korlátozása automatikusan jó hatással lesz szellemi életünkre. Az önmagunkra fordított időben óhatatlanul elő fognak törni a problémáink, melyeken már régóta ülünk. (Alkalmasint leszállunk a döglött lóról.) Normális székelési rend nem várható, ha életünkben rendet nem tartunk. A székelési habitus éppúgy idomítható, mint például belső óránk is. (Mindannyian megtapasztalhattuk, hogy aki rendszeresen egy időpontban ébred, kis idő után már ébresztőórára sincs szüksége a felkeléshez, ha megfelelő alvási időt hagyott magának.) A reggeli teendőink közé beiktatható egy húsz perces békés időszak, amit nyugodt körülmények között magunkra fordíthatunk. A székürítés tekintetében sokat segíthet egy nagy bögre csaknem forró tea, víz, akár tejeskávé, ami a gastrocolicus reflex kiváltásával sokszor magában is székelési ingert okoz. Ha nyugalomban, erőlködés nélkül eltöltünk ezután 10-15 percet a WC-n: sokszor csoda születik. De akkor sincs okunk feszültségre, ha nem születik. Majd holnap.

 

Tovább olvasok: Puffadás, hasmenés