Payday Loan

Stressz-betegség gyötri? Szörfözzön a www.neuroterápia.hu oldalakra!

 
Kezdőlap Vastagbél betegségek Gyulladásos bélbetegségek
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A gyulladásos bélbetegségekről - rendhagyóan.

Gyulladásos bélbetegség néven említünk két olyan speciális, hullámzó lefolyású krónikus bélbetegséget, melyek a betegnek és kezelőorvosának is évtizedeken keresztül visszatérő problémát okoznak. Az angol elnevezésből (Inflammatory Bowel Disease) ered a magyar szóhasználatban is elterjedt IBD összefoglaló név. Ide tartozik orvosi szempontból: a colitis ulcerosa (avagy fekélyes vastagbélgyulladás) és Crohn-betegség.

Mit tudunk a gyulladásos bélbetegség okáról?

Nos, ismerjük a gyulladásos folyamat számos apró részletét, de közel semmit nem tudunk a valódi okról. Mindkét kórképnél a tápcsatorna különböző, de jellegzetes szakaszain fejlődik ki egy szükségtelen, felesleges védekező jellegű gyulladás. Az elhúzódó, hullámzó lefolyású gyulladás során a bélfal károsodik. Speciális kórokozót nem ismerünk: a kóros reakciót mindenkiben honos, normális béllakó baktériumok váltják ki. A baj forrását tehát inkább a betegben kell keresni. Ekkor a tudományos varázsszó mindig ugyanaz: a genetika. Az a 23 pár összetekeredett kromoszóma a sejtmagban. Állítólag teljes egészében ők határozzák meg, hogy ez a szűk mázsányi sejttömeg, amiből én is felépülök, milyen formában kíván tovább együttélni a következő pár évtizedben. Kék lesz-e a szemem, mekkorára nő még az orrom, és lesz-e gyomorrákom, ha sok olcsó májkrémet eszem. Állítólag a gének felelősek, ha nem tudok kibékülni a bennem lakó bélbacikkal, és begyulladok tőlük. Melyik gén tehát a tettes? A tudomány több száz génvariánst gyanúba fogott már, de nem tudott közelebb az okhoz. A hozott genetikai csomag nem magyarázza meg, hogy miért nem lesz beteg az emberek többsége, ugyanezen génváltozatokkal. Nem magyarázza, hogy miért vár a betegség égtizedekig, hiszen a géneket cipeljük fogantatásunk pillanatától. Nem magyarázza az érthetetlen kórlefolyásokat, és a csodás gyógyulásokat sem.

Közelítsük a gyulladásos bélbetegséget az ember felől!

Tapasztalati tény, hogy pszichés terhelésre az IBD minden válfajában várható a betegség felerősödése, kiújulása. Jól tudjuk: a stressz-válasznak szerves része a gyulladásos reakció beindulása. Így semmi nehézséget nem okozhat feltételezni: a gyulladásos bélbetegségeket pszichés problémák hozhatják elő arra alkalmas alkatú embereken. Hogy ki az arra alkalmas (génvariáns-csomag), és milyen csapáson fejlődik ki a gyulladásos válasz - ezt nyomozza csak tovább a tudomány. Azonban tévúton járunk, ha továbbra is pusztán a létrejött gyulladást próbáljuk agyonütni. A betegség valódi okát kezelni minden jel szerint csak úgy sikerülhet, ha a háttérben álló érzelmi-pszichés probléma természetét is kutatjuk, és a stresszre adott lépéseket kontrolláljuk.

A krónikus bélgyulladás szimbolikája.

A gyulladás egy valódi háború, belső csata saját magunk és a környezetünk között. A külvilág és önmagunk közötti válaszvonalat a tápcsatorna belső borítása képviseli. A tápcsatorna a tüdő mellett a legfontosabb érintkezési felületünk az anyagi világgal. Ezen keresztül tesszük magunkévá mindazt a matériát, amivel az együttlétre kiszabott pár évtizedben testünk viszonylagos állandóságát, homeosztázisát biztosítjuk. Érintkezési felületre gondolva többségünknek a bő másfél négyzetméter bőr jut eszébe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a csaknem kétszáz négyzetméternyi tápcsatorna-felületünkről, ami a (tüdő mellett) legnagyobb környezeti kapcsolódási régiónk. Csakhogy jól elbújtatott, belülre szorítkozó, tudattalanba száműzött régiónk ez, az Alsóbb világok kapuja és márkaképviselete.

Ezen a hatalmas, teniszpályányi felületen az immunrendszerünk képviseli a határőrséget. Önmagunk definiálásához hozzá tartozik, hogy elhatárolódunk a környezetünktől, és immunrendszerünk molekuláris szinten próbálja elkülöníteni, mi az enyém, és mi a másé. Csakúgy belül, mint kívül. Frontvonal ez a hatalmas terület, ahol az immunrendszer útján ellenállunk mindannak, ami már nem mi vagyunk.

Nem egyedül lakunk itt, környezetünk nem steril. A bőrünkre tapadó számtalan kórokozóval, a tüdőnkbe ki-be lélegzett mikrobával éppúgy békességben kell együtt élnünk, mint a széklet kétharmadát kitevő bélbaktériumokkal. A külvilág és a belső közötti harmónia megbomlását, ezen belül is az árnyékvilágunkba taszított megoldatlan problémákat mutatja számunkra a belső frontvonal aktivizálódása. Azért kerülnek e problémák a tudattalanba, mert bizony fájdalmat okozna őket rágni, felszínen tartani, foglalkozni velük. Ha a tanult viselkedési mintánk alapvetően a problémák szőnyeg alá söprése, akkor ez meghatározza a pontot is, ahol a keletkezett belső feszültség kisülhet. A megoldatlan konfliktus kioltásának helyszíne testi szinten az éjszaka, a halál kapuja, Hádész birodalma, a megtagadás és elhallgatás testi szimbóluma: a vastagbél lehet. Egyféle testi pótcselekvésként támadunk ekkor békés belső baktériumflóránkra, a kibontakozó testi betegséget pedig colitis ulcerosának fogja nevezni orvosunk.

A konfliktuskezelés hiányosságait más esetekben inkább az impulzusok feldolgozási nehézsége, az információk értelmezési hibája, az emésztés és asszimiláció zavara jellemzi. Emberünk afféle rágódó, boncolgató személyiség, akit a mindent elözönlő, túláradó mennyiségű információ és inger nem extrém teljesítményekre sarkall, hanem blokkol, bénít és béklyóba köt. A belső ellenállás az ő esetében a vékonybél testi hadszínterére tevődhet, és különösen annak utolsó szakasza, a kiegyensúlyozó, kiegyenlítő szerepet mutató ileum veszélyeztetett. Ez a Crohn-betegség leggyakoribb jelentkezési pontja. A vázolt külső-belső konfliktus a súlypontok áttevődésével természetesen az emésztőrendszer legváltozatosabb pontjain kiütközhet.

A kezelést illető legfontosabb konzekvenciák

Fentiekből következik, hogy hiába verjük földhöz a gyulladásos immunreakciót: pusztán következményeket kezelünk problémák helyett. A gyulladásos bélbetegséget nem tudjuk meggyógyítani, csak élethosszig kezelni. A szalicilsav származékok, a szteroidok, és immunszupresszor szereink mindegyike az immunválaszt akadályozza. Büszkén beszélünk újabban "biológiai kezelésről", de valójában ugyanazt tesszük: a bámulatosan bonyolult gyulladásos immunválasz egyetlen pontját akadályozzuk egy emberi szervezetből származó természetes eredetű fehérjével. A kezelés itt sem sokkal célirányosabb: ott dolgozik erősebben a gyógyszer, ahol aktív gyulladás zajlik, de máshol is éppúgy lerombolja a belső védekezést. A felesleges immunválasz elnyomását célozva azonban a teljes immunrendszert kibillentjük, és ennek ára súlyos mellékhatásokban mutatkozik. Kevés okunk van tehát az önelégültségre, és semmi okunk nincs a tudománytalan hozzáállás elutasítására. A háttérben húzódó lelki vonulat, a beteg pszichés feltérképezése segíthet megmutatni azokat a hibás konfliktuskezelési technikákat, amelyek a betegséget fenntartják, ismételt kiújulását okozzák. Bátor alvilági utazás, harcias kiállás és a megfelelő pontra fókuszált külső offenzíva során lehet a belső frontvonalat ismét helyére: a külvilágba rekeszteni - majd a konfliktust feloldani. Nehéz és fájdalmas utazás ez, amelyben megfelelő szakember segítségére bizonyára szükség lehet.

A gyulladásos bélbetegséggel küszködők jórésze próbálkozik valamilyen alternatív, komplementer, vagy természetgyógyászati módszerrel. Teszi ezt azért, mert érzi: van valami, amit a tudományos orvoslás nem tud számára nyújtani. Tiszteletet érdemel minden gasztroenterológus, aki nyitott marad a beteg komplementer próbálkozásaira, és ezek mellett próbálja nyújtani azt, amit ma kínálni tud a biomechanikus orvoslás.

Szeretném felhívni a betegséggel sújtott olvasó figyelmét: mai tudásunk szerint semmi nem pótolhatja a korrekt gasztroenterológiai kezelést. De hibát követ el minden beteg, ha csak a genetikai örökség áldozatának tekinti önmagát, orvosára bízza a gyógyulás felelősségét. A beteg ember fejében beteg gondolatok lapulnak, az egészséges gondolatokban pedig határtalan lehetőséget kínálnak