Payday Loan

Aranyér miatt jött? Jó helyen jár.

 
Kezdőlap Vastagbél betegségek A vastagbél diagnosztikája
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A vastagbél diagnosztikája

A vastag- és végbélbetegségek kivizsgálásában a következő vizsgálóeljárások állnak rendelkezésünkre.

RDV, rectalis digitalis vizsgálat: A végbél ujjal történő betapintását jelenti, mely a rutin orvosi vizsgálat részét kellene képezze. Mivel a kolorektális daganatoknak közel harmada a végbélben helyezkedik el, ezzel az egyszerű vizsgálattal a végbéldaganatok tekintélyes része önmagában is felismerhető lenne. A vizsgálathoz pusztán egy pár kesztyű, vazelin és némi elhatározás szükséges. Ennek ellenére a proktológia rendeléseken rendszeresen felbukkan olyan páciens, akit háziorvosa aranyeres panaszokkal éveken keresztül (!) vakon kezel.

Anoszkópia, proktoszkópia: a végbélnyílás megtekintésére alkalmas merev eszköz, melyen keresztül hideg fényű fényforrással világítjuk meg a végbélcsatorna területét és a végbél utolsó néhány centiméteres szakaszát.

Merev rectoscopia: a végbélen keresztül felvezetett merev végbéltükör a teljes végbél, illetve a szigmabél utolsó szakaszának áttekintésére alkalmas. (Végbélnyílástól 20-25 cm.)

Flexibilis (hajlékony) sigmoidoszkópia: hajlékony, száloptikás kukucskáló-eszköz, mellyel a vastagbél lép-kanyarulatától lefelé a bal vastagbélszakasz vizsgálható át a végbélig. A kolonoszkópiánál némileg kevésbé megterhelő, egyéb előnyt nem kínál.

Vastagbéltükrözés, kolonoszkópia: a legfontosabb és alapvető vizsgálat, az arany standard. A teljes vastagbélrendszer áttekintésére alkalmas száloptikás, vagy videorendszerrel kiegészített endoszkópos vizsgálat. Hashajtásos bélelőkészítést követően a hajlékony eszközzel a végbéltől a vakbélig áttekinthető a teljes vastagbélrendszer, szükség esetén a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata is elvégezhető. Technikai részletek a magánrendelés vastagbéltükrözés szolgáltatásánál olvashatók.

Irrigoscopia, kolonográfia, feltöltéses vastagbélröntgen: a végbélen keresztül a vastagbelet sugárfogó kontrasztanyaggal töltjük fel, majd röntgen átvilágító alatt indirekt módon láthatjuk a vastagbél kontúrjait. Párhuzamosan levegő alkalmazásával a vizsgálat még pontosabb. Jelentős sugárterheléssel jár, hashajtást igényel, invazív, és megterhelő eljárás. Találati pontosságában a béltükrözéssel versenyezni nem tud és ennek során terápiás beavatkozásokra sincs mód. Ezért manapság csak akkor javasoljuk, ha a vastagbéltükrözés során nem sikerült a teljes vastagbélrendszert áttekinteni.

Hasi CT, virtuális kolonoszkópia, CT-kolonográfia: korszerű radiológiai eljárások. A computer tomográfia (CT) a hasüreg teljes keresztmetszetéről szeletszerű képeket adnak, de a régebbi készülékek a vastagbél részleteiről alig adnak információt. A legújabb, modern berendezések alkalmasak olyan minőségű képek készítésére, melyeken a bélfal kontúrjából előemelkedő polipok felismerhetőek. Mindazonáltal a nyerhető képek minősége meg sem közelíti a korszerű kolonoszkópiás kép minőségét. Továbbá a legmodernebb készülékek ára közelíti a milliárdos nagyságrendet, ezért a gyakorlatban alig hozzáférhetőek. Hashajtás szintén szükséges, a sugárterhelés jelentős és terápiás beavatkozások sem végezhetők a vizsgálat kapcsán. Ha a virtuális kolonoszkópia érdemi eltérést mutat, az endoszkópos kolonoszkópiát nem lehet elkerülni.

Hasi MR, MR-kolonográfia: a mágneses rezonancia imaging (MRI) sugárterheléssel nem jár, ezen túlmenően a korlátai nagyban egyeznek a CT vizsgálatokkal kapcsolatosan elmondottakkal.

 

PET-CT. (Pozitron emissziós tomográfiával kombinált computer tomográfia.) A hagyományos CT-vizsgálattal párhuzamosan egy sugárzó izotóppal jelölt glükóz-injekciót kap a páciens a vizsgálat elott. A jelölt cukormolekulákat a fokozott anyagcseréjű szövetek (pl. daganatok) felhalmozzák, a sugárzásukat egy érzékelő berendezés méri, helyét pedig a párhuzamos CT-vizsgálat pontosan megmutatja. A problémát az jelenti, hogy minden fokozott aktivitású sejtcsoport felhalmozza a jelölt cukrot, ezért a vizsgálatot megzavarja már egy kis körülírt gyulladás is. Bár fájdalmatlan, de jelentős sugárterheléssel jár, és szűrővizsgálatra nem elég érzékeny. A talált színes foltok tisztázására számos, és gyakran felesleges további vizsgálat történik. Ha a vastagbél területén eltérés mutatkozik, a vastagbéltükrözést el kell végezni. A rendkívül drága, nehezen hozzáférhető vizsgálatot egyébként az OEP rendkívül korlátozott indikációs területen finanszírozza. (Önköltséges térítése jelenleg 250.000 Ft.)

 

Kapszulás endoszkópia. A vizsgálandó páciens egy 3-4 cm-es kapszulát nyel le, mely tápcsatornán áthaladás közben több tízezer fényképet készít és továbbít egy külső vevőegység felé. Különösen az egyébként alig vizsgálható vékonybél területéről nyerhetünk fontos adatokat az eljárással. A béltraktusban azonban az eszköz mozgása teljesen véletlenszerű, a vastagbélben egyre több szennyeződés zavarhat, így a készített fotók sem mindig informatívak. A vastagbél vizsgálatára az eljárás nem kellően megbízható. Az eljárás rendkívül drága, 300.000 Ft. felett van. Gyanús eltérés esetén a kiegészítő vastagbéltükrözés elvégzése nélkülözhetetlen.

Genetikai széklettesztek. Utóbbi években kerülnek a piacra olyan széklettesztek, melyek nem rejtett vért, hanem a rosszindulatú béldaganatra jellemző genetikai eltéréseket próbálják kimutatni. Tudni kell azonban, hogy ezen rákok genetikailag rendkívül változatosak, így a mai napig nem sikerült olyan speciális eltérést (tumormarkert) azonosítani, mely megbízhatóan kimutatja a vastagbélrák jelenlétét. Ezen tesztek igen drágák, Európában alig hozzáférhetőek, és használati értékük egyenlőre kérdéses.

Enzimes székletteszt. A hazánkban nemrégiben forgalomba került enzimes székleteszt a vastagbéldaganatok által fölöslegben termelt egyik speciális katalizátor-fehérje, enzim (piruvát-kináz M2 izomorf) kimutatásán alapul. A teszt fájdalmatlan, minimális kellemetlenséggel jár. Azonban meglehetősen drága, és igen kevés adat ismert a valódi használati értékéről, érzékenységéről és fajlagosságáról. A végbél környékén elhelyezkedő daganatok esetén a keresett enzim már nem tud a formált széklettel elkeveredni, ezért a véletlenszerűen vett székletmintákban egyre rosszabb arányban mutatható ki. A gyártó adatai alapján a végbélközeli daganatoknak csupán felét mutatja ki a teszt. A vizsgálati lehetőséget magánszolgáltatók kínálják.

Összefoglalva: a vastagbél gyanított betegsége, vagy szűrő jellegű vizsgálata esetén a mai napig elsősorban a megfelelő előkészítést követően, fájdalomcsillapítással, bódítással elvégzett vastagbéltükrözés ajánlható.