Payday Loan
"Ha ötvenmillió ember állít is egy ökörséget, attól az még ökörség marad." (Anatole France) 
Kezdőlap Betegtájékoztatók Gyógyító táplálkozás Krónikus betegség és gyulladás
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Krónikus betegség = idült gyulladás.

A gyógyulásra nem hajlandó, vagy visszatérő jellegű (krónikus, idült) betegségeink jelentős részében megtalálható ugyanaz a közös összekötő kapocs: a gyulladásos válasz. A gyulladás alapvető része önvédelmi rendszerünknek, ezért minden sérülés, stressz esetén működésbe lép. A hirtelen fellépő, akut károsodásra adott gyulladásos válasz életmentő, és gyakorlatilag a teljes szervezet anyagcsere-folyamatai védekezésre hangolódnak ilyenkor. A bonyolult folyamatok zavara esetén életveszélyben vagyunk csakúgy, mint a csontvelő átültetés előtt besugarazott beteg, kinek immunrendszerét elpusztítják azért, hogy azt egy másikkal pótolhassák. Mikor válik károssá az életmentő gyulladásos válasz? Akkor, amikor a gyulladáskelő ingerek túlsúlya miatt tartóssá, krónikussá válik, tehát a gyulladás-ellenes anyagcsere-folyamataink visszaszorulnak. Az elhúzódó gyulladás gyakorlatilag univerzális kísérőjelensége a krónikus betegségeinknak. A sokízületi gyulladás, az érszűkületes erekben fejlődő plakk, a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, és Crohn-betegség) hátterében egyaránt tartós, indokolatlan gyulladásos folyamatok lapulnak. Ha az életmentő gyulladás feladata végeztével nem vonul vissza, akkor krónikus, lassan pusztító betegségek fejlődnek ki, - és a nyugati népesség többsége ma ezek következményeiben szenved, ill. hal idő előtt.

A krónikus gyulladás kiváltóiról.

A szennyezett levegő, szmog, irritáló részecskékkel telített levegő, és különösen a dohányzás a tüdő tartós gyulladását, túlérzékenységét okozza, ami a gyulladás típusától függően asztma, vagy krónikus hörghurut képében mutatkozik. Iparunk leépülésével a fő légszennyezőnk a gépjárműhasználat, ezért a levegőminőség a városaink méretével arányosan romlik.

ekzema

A rendkívül gyakori krónikus bőrgyulladáshoz minden bizonnyal hozzájárul a bőrápoló készítményekben, és tisztálkodási szerekben használt kemikáliák arzenálja. A krónikus bőrgyulladás (ekcéma, dermatitisz) allergiás reakció, melyet többnyire egy bőrrel érintkező vegyszer aktivál (fémek, kozmetikai segédanyagok, szappan llatosítók, stb.), de túlérzékenység esetén a környezetben található csaknem bármelyik anyag kiválthat bőrtüneteket (állatszőr, házi por, növényi pollen, stb.). A bőrgyógyász kontakt dermatitisznek nevezi a betegséget akkor, ha sikerül kimutatnia valamely bőrrel érintkező allergént. Exogén ekcémát diagnosztizál, ha talál bármiféle (kontakt vagy távoli) allergént, és endogén ekcémát (atópiás dermatitisz) ír a papírra akkor, ha nem talál magyarázatot. Utóbbi esetben sem lehet semmi kétségünk: a bőr krónikus gyulladása egy reaktív immunválasz valamire, ami nem jutott eszünkbe, vagy nem vizsgáltuk. Vagy például az allergén nem anyagi természetű, mint például a főnök hangjában az a pökhendi, fenyegető él. Ha egzisztenciális fenyegetésként éljük meg, akkor pontosan olyan stresszválaszt provokál, mint egy valódi pitbull támadása. A pszichés stressz tehát nyugodtan okozhat tartós irritációt, és krónikus gyulladást, mely esetleg éppen a bőrön mutatkozik.

A gyomor falában megtelepedő Helicobakter pylori baktérium egyes törzsei krónikus, tartós gyomorfali gyulladást, fekélyt okozhatnak, s talán a gyomorrák kialakulásában is lehet szerepük. (Habár a baktérium szerepét a kezdeti kutatások jelentősen eltúlozták.)

A gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) nevükben hordozzák, hogy lényegük a bélfal tartós, vagy visszatérő jellegű gyulladásos válasza. Óriási erőkkel kutatják a gyulladásra hajlamosító genetikai tényezőket, de tudományt alig érdekli a bélgyulladás másik oldala: a kilószámra fogyasztott étel-szemét, mellyel a bélrendszernek naponta meg kellene küzdeni.

Étel túlérzékenység esetén az étrend egyes alkotóira az emésztőszervek krónikus gyulladással válaszolnak. Az étel túlérzékenység (szenzitivitás) oka egy lassabb, elhúzódó jellegű immunválasz, melyet IgG típusú immunglobulinok (és egyéb immunfolyamatok) közvetítenek.

A krónikus gyulladás leggyakoribb okai között meg kell említeni a hasi típusú elhízást. A bélfodorban, belek mentén, és hasűri szervek környezetében felszaporodott zsírpárna egy belső elválasztású (endokrin) mirigyként működik, gyulladáskeltő hírvivő anyagokat (citokinek) bocsát a vérbe. A hasi zsírlerakódás hozzájárul a tartós gyulladásos állapot fennmaradásához, emeli a vérnyomást, továbbá inzulin rezisztenciát, és diabeteszt okoz.

Az alvási problémák ritkán jutnak eszünkbe a gyulladásos betegségek kapcsán. Az alvás, és álmodás azonban életfontosságú időtöltésünk. A nem kielégítő minőségű alvást, vagy alváshiányt ezért agyunk ősi területei stresszként értelmezik, melyre automatikus reakciónk a védekező gyulladásos válasz. A krónikus alvási zavarok ezért tartós gyulladásos folyamatokat éltetnek.

A gyulladásos folyamatok elszabadulásában bizonyosan szerepet játszik a genetikai örökségünk is, azonban a fenti környezeti tényezők összességének vélhetően sokkal nagyobb súlya van a tartós gyulladás fenntartásában. A tartós gyulladás legjelentősebb tényezője azonban nem más, mint az étel, mellyel naponta mérgezzük magunkat.