Payday Loan

Emésztési panaszok? Részletes kivizsgálás, teljeskörű endoszkópos eszközpark.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Az aranyér kezelése

Az aranyér konzervatív, gyógyszeres, nem műtéti kezelése.

Hangsúlyozom, hogy az aranyér csaknem mindenkit érintő, jóindulatú, banális elváltozás, ami az esetek zömében jól tolerálható panaszokon kívül egyéb bajt nem okoz. Ennek megfelelően a kezelését is igen visszafogottan kell vezetni. Ha a panaszok mögött egyéb betegséget kizártunk, az aranyér többnyire mindenféle műtét nélkül kiválóan karbantartható. Az elterjedt gyakorlattól eltérően lényegesen megfontoltabbnak kell lennünk bármely beavatkozás javaslata előtt.

Az általános személyi higiéne mellett fontos a végbéltájék megfelelő tisztántartása, WC-papír helyett a kíméletesebben és jobban tisztító nedves törlőkendők használata. Ezek helyettesíthetik a bidét, mely anyagi és kultúrális okokból még nem általános része a mellékhelyiségnek hazánkban. A környezettudatosság okán reneszánszát élő pottyantós budinak, komposztáló wc-nek pedig feltétlen tartozéka kell legyen a nedves törlőkendő.

Az aranyeresség megelőzésének és kezelésének alapvető része a bőséges folyadékfogyasztás, és a széklet rendezése. A székletrendezés tágabb értelemben komplex életfeladat, amennyiben egész életvitelünk rendszerbe foglalásához kell kapcsolódjék a székelési habitus rendezése. Túlsúly esetén természetesen a testsúlycsökkentéstől, az életvitel változtatásától remélhetünk eredményt. A mozgásszegény életmód, és az erőteljes fizikai aktivitás egyaránt vezethet székrekedéshez, és az aranyeres panaszok fokozódásához. A napi rendszerességgel végzett kíméletes fizikai aktivitás, a testi és szellemi tevékenységeink összhangolása azonban csodákra képes.

Az aranyérbetegség fizikai tüneteit kiválóan tudjuk kúpokkal, kenőcsökkel csillapítani. Az esetek többségében belső aranyereket okozzák a panaszokat, a végbél záróizma miatt a külsőleg ható kenőcsők kevésbé alkalmasak, ezért főleg a kúpok használhatóak. A készítmények nyugtató, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatásukon túl helyi érösszehúzódást kiváltva csökkentik a terület vérbőségét. A külső csomók gyulladása esetén a nyugtató hatású kenőcsök segíthetnek. Ödémás, irritált aranyerek esetén kitűnő hatású a vénák tónusát fokozó Detralex tabletta kúraszerű szedése. A fájdalmas rögösödött külső csomónál kenőcsözésnek, kúpnak nincs értelme, helyi érzéstelentés után a thrombus műtéti kiürítése gyorsan csökkenti a fájdalmat.

A hagyományos (kimetszéses) aranyérműtétekről.

Az aranyérműtéteknek évszázados múltja van, jövőjük azonban kevés. A különféle kimetszéses technikával végzett (Ferguson, Milligan-Morgan, Parks, stb.) műtétek során a csomók eltávolítása mellett azok vérellátását próbáljuk meg korlátozni. Ezen műtétek érzéstelenítésben történnek. A beavatkozást követően néhány hétig komoly fájdalommal terhes periódus várható, évekkel a műtét után pedig a végbélnyílás bizonyos mértékű beszűkülésével lehet számolni. Ezért eme megoldásokat manapság már csak igen ritkán, gondos mérlegelést követően ajánljuk.

Gumigyűrű leszorítás, gumi-ligatúra.

A rendszeres vérzéssel jelentkező belső csomók legkíméletesebb, fájdalommentes, gyors műtéti megoldása a vérbő csomók gumigyűrűs leszorítása. Ekkor a vérbő, duzzadt laza érpárnát vákum segítségével egy speciális eszközbe húzzuk, és gumigyűrűt helyezünk a nyakára. Ezáltal a leszorított csomó elhal, majd a bélnyálkahártyáról lelökődik. Az apró nyálkahártyaseb 2-3 hét alatt nyom nélkül meggyógyul. Ez a fájdalmatlan, érzéstelenítést sem igénylő, gyors és veszélytelen beavatkozás egy, vagy két alkalmat követően az esetek zömében kitűnő eredménnyel szünteti meg a vérzéses panaszokat. Az ambulanter végzett kisműtét szövődmény-veszélye minimális, és szükség esetén évek múltán megismételhető. A beavatkozás feltétele, hogy bélnyálkahártyával borított, belső aranyeres csomó okozza a panaszokat. Ha rossz indikáció, vagy technikai hiba miatt az érzékeny bőrrel fedett külső csomóra helyeznek fel gumigyűrűt, az rendkívül erős fájdalmat okozhat a betegnek.

Infravörös fotokoaguláció.

A fotokoagulátor (infrared coagulator - IRC) egy pontszerű, apró égési sérülés kiváltására alkalmas eszköz. A belső aranyerek vérellátásának területét több ponton károsíthatjuk vele, így a helyi hegesedés miatt a vérelátásukat veszített csomók összeesnek. Fájdalmatlan, gyors és kíméletes eljárás, hasonlóan a szívóligatúrához. Hátrányaként említhető, hogy a megfelelő hatás eléréséhez számos, sorozatos alkalmazására van szükség.

Doppler-ultrahang vezérelt magas érlekötés.

Ha a belső aranyeres csomókat ellátó 3 fő ellátó artériás értörzset felkeressük és lekötjük, akkor az alattuk található érgomolyag vérellátását veszíti, összeesik, és a csomó visszafejlődik. Ezen alapulnak az utóbbi években teret hódító és egyre népszerűbb ultrahangos műtéti megoldások. Sikerüket az egyszerűség, megbízhatóság és fájdalommentesség magyarázza. Ezek esetében egy mini, végbélbe vezetett ultrahangos érzékelő segítségével keressük fel az aranyeres csomót ellátó verőeret, azt aláöltjük, továbbá a lelógó csomót egy speciális öltéssorral "raffolva" megemeljük. A műtét a végbél fájdalomra érzéketlen, belső területén zajlik, ezért a műtét utáni időszak fájdalommentes. Mivel nyálkahártya kimetszés a beavatkozás során nem történik, a hagyományos aranyérműtéteket szinte mindig követő kései végbélszűkületre sem kell számítani.

 

Az ultrahang irányítással végzett műtétekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy azok tökéletesen elvégezhetők a rendkívül drága ultrahangkészülék nélkül is. A három fő artériás értörzs ugyanis csaknem minden esetben kiválóan kitapintható ujjal és célzottan leköthető. A meglazult ércsomó felraffolásával együtt a műtétet sok helyen évtizedek óta sikeresen művelik (hemorrhoidopexia néven) a nemzetközi nyilvánosságot nem kapott és méltatlanul elfeledett magyar sebészek. A megfelelő esetekben magam is ezt végzem. A műtét érzéstelenítést (optimális esetben rövid altatást)  igényel, de csaknem fájdalommentesen, és szűkület nélkül gyógyul.

Körkörösen előesett aranyerek körvarrógépes műtéte. (PPH, Longo-műtét.)

Szintén újabb keletű műtéti megoldás a körkörössé analis prolapszus, végbélnyálkahártya előesés megoldására a gépi körvarrógép használatával végzett "Longo"-műtét, vagy PPH (Procedure for Prolapse of Haemorrhoids).

 


Ebben az esetben a körkörös, előesett érpárna felett egy gyűrű alakú nyálkahártyarészletet metszünk ki egy speciális vágó-varrógép segítségével a végbélnyílás feletti területről. Ezáltal a csomók vérellátását korlátozzuk, az előesett érpárna pedig felhúzódik a helyére. Az eljárás nem veszélytelen, meglehetősen drága, és nem minden típusú aranyér megoldására alkalmas. Azonban a végbélnyílást körkörösen körülölelő aranyerek esetén igen jó eredménnyel tudjuk alkalmazni anélkül, hogy késői végbélszűkület kialakulásának veszélyével kellene számolni.

A lézeres aranyérműtétről.

Említést kell még tenni a széles körben népszerűsített lézeres aranyérműtétről. Ebben az esetben a kimetszés nem szikével történik, hanem egy kis nyalábba fókuszált, nagy energiasűrűségű fénysugárral. Az Űrkorszak igézetét hordozó fénykarddal szemben azonban komoly aggályok merülnek fel. A fénynyalábot emberkéz vezeti, ez a műtét pontosságát eleve behatárolja. A szike addig vág, ameddig a sebész nyomja, a fénysugár addig hasít, ameddig a teljesítménye diktálja. A gyógyulási időszak csekély fájdalommal jár - mondják. Igen, ha belső aranyerek kezelésére használják, amelyek egyébként sem fájdalmasak. A külső aranyerek területén végzett kimetszés azonban minden reklám ellenére komoly fájdalommal gyógyul. További figyelmet érdemel egy tapasztalati tény. A lézerrel kiírtott bőrterületekre a gyógyulás során belülről gyakran rákúszik a végbél nyálkahártyája, mely ezután folyamatosan nyákot termel. Ennek eredményeként rossz esetben kaphatunk egy heges, tartósan váladékozó, állandó panaszt okozó végbélnyílást, melyre gyakorlatilag semmiféle gyógymódot nem ismerünk. A szomorú végállapotnak már nevet is adtak: lézer-ánusz. Ebből adódik, hogy komoly proktológus lézeres aranyérműtéttel nem foglalkozik. Talán a leírtakból is kiderül: magam lézeres műtétet nem végzek, továbbá lézeres műtétet követő aranyeres panaszok kezelését sem vállalom. S ha még mindig nem sikerült volna meggyőznöm egy lézeres kalandról, figyelmébe ajánlanám az egyik legforgalmasabb hazai aranyér fórumot, ahol számor lézer-áldozat osztotta már meg elborzasztó kalandját.

 

Összefoglalásként ismét hangsúlyozom, hogy az aranyérbetegség egy jóindulatú, élhető állapot, mely esetében fontos, hogy ne végezzünk erőteljesebb kezelést vagy nagyobb műtétet, mint maga a betegség. A megfelelő kezelési mód, vagy műtéti típus kiválasztása a proktológus részéről józan mértéktartást, a beteget illetően pedig egyedi mérlegelést tesz szükségessé - a hangzatos és divatos műtétek kritikátlan propagálása helyett.

 

 

Betegségek.wyw.hu(partner oldal)