Payday Loan

Aranyér miatt jött? Jó helyen jár.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A pszichológus

A hasfali vendégnyílás készítését kísérő testkép-átalakulás, a műtétet követő kiszolgáltatott helyzet, a korábbi életvitel jelentős átalakulása csaknem minden betegnél komoly szorongást, depressziót eredményez. Gyakori tapasztalat, hogy a székletes zacskó kezdetben olyan fokú idegenkedést, tagadást vált ki az érintettből, hogy hetekig hozzá sem hajlandó nyúlni a sztómához. A lélek elhárító mechanizmusait sokszor csak idővel és szaksegítséggel lehet "újraprogramozni." Ebben tud hatékony segítséget nyújtani egy elkötelezett és hozzáértő pszichológus.

A kórházi körülmények ritkán alkalmasak a beteg lelki állapotának rendezésére. Az amerikai minta nyomán begyűrűző "fast-track surgery" (aznapi befekvés, műtét, pár nap és ki van rúgva...) ugyan hazánk gyakorlatától még messze jár, de a gazdasági kényszer nyomán a kórházi ápolási idők nálunk is fokozatosan csökkennek. Manapság egy rutin vastagbélműtét 8-10 napos kórházi fekvéssel jár. Ezen időszak még a lelki trauma felmérésére sem elégséges, nemhogy a kilábalás felépítésére. Ezért a pszichológus bevonását igénylő esetekben minimális elvárás az intézménytől, hogy legalábbis a problémát felismerje, és segítsen a beteget megfelelő szakemberhez juttatni.

 

Pszichológus, vagy pszichiáter?

A legprofánabb megközelítésben a pszichológus beszélget, a pszichiáter pedig gyógyszert rendel. Természetesen ez igen durva általánosítás, de a magyar szakképzési rend miatt igen különböző típusú segítőkről beszélünk. A pszichológus bölcsészkaron képződik, a pszichiáter pedig orvosegyetemen, ennek megfelelően alapozásuk és beállítottságuk is különböző. A megfelelő kiegészítő képzés után mindkét szakember végezhet pszichoterápiát, azonban diagnózis felállítását és gyógyszeres kezelést csak orvosi képesítéssel szabad végezni. A sztómasebészetet kísérő pszichés problémák kezelésében talán célravezetőbb a mentálhigiénés segítség, a tartós lelki támogatás, melyet inkább pszichológus képes nyújtani. Gyógyszeres kezelésre lényegesen ritkábban van szükség, jobbára már a sebészeti beavatkozást megelőzően is pszichésen dekompenzált betegek esetében.

A sztómával szembesülni kénytelen betegek beilleszkedésében talán mindennél többet tudnak segíteni a sztómával élő korábbi betegek, segítő személyek, és elkötelezett civil szervezetek.