Payday Loan

Aranyérbetegség? Korszerű megközelítés, csak a legszükségesebb beavatkozások.

 
Kezdőlap Betegtájékoztatók Emésztőszervi betegségek Kontaminált vékonybél szindróma
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Kontaminált vékonybél szindróma

gut-bacteriaAz utóbbi évtized divatos álbetegségei mellett slágerdiagnózissá érett a szennyezett (kontaminált) vékonybél maszlag. Nem is nevezném szindrómának, hiszen a tünetcsoport ugyanaz, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) esetén, a tünetek alapján tehát lehetetlen elkülöníteni a hasonlóan semmitmondó IBS-től, ezért nem jogosult az önálló tünetcsoport (szindróma) elnevezésre. Miről is beszél tehát ez a szennyezett bél szöveg? Ha meg szeretnénk érteni a nyugati orvoslás koncepcióját, akkor érdemes lefordítani az angol elnevezést: baktérium túlnövekedési tünetcsoport (intestinal bacterial overgrowth syndrome). Az elnevezés arra utal, hogy a vékonybélben túlszaporodnak bizonyos baktériumok, melyeknek ott nincs dolga. Természetesen a vékonybél utolsó szakaszán mindig van bőséges baktérium-kolónia (kb. 108 baci/ml), ami a vastagbél kedvező környezetében azután jó ezerszeres mennyiségre szaporodik. A vékony- és vastagbél között az ún. Bauchin-billentyű jelenti az anatomiai határt, mely szelepszerű átmenetet képez a vékonybél utolsó szakasza (ileum), és a vastagbél kezdete (vakbél) között. A szelep természetesen soha nem biztosít teljes zárást, ezért a bőséges vastagbélflóra valamelyest mindig visszanövekszik a vékonybél felé. Egészséges bélműködés esetén viszont a bélnedvek áramlása visszasodorja a felmerészkedő baktériumokat a vastagbélbe, így beáll az egészséges egyensúly a vékony-, és vastagbél népessége között.

Hogyan születik a "kontaminált bélbeteg"?

A változatos emésztési panaszoktől szenvedő betegnek a gasztroenterológus számos vizsgálatot rendel, de semmi érdemleges betegség nem derül ki - ekkor hidrogén-kilégzési tesztet végeznek, ami pozitívnak bizonyul. A pozitív leletnek megörül az orvos, mert végre kezelhető betegséget talált: kontaminált vékonybél szindróma.

bacteria

A betegség-koncepció szerint a vékonybélbe visszanyomuló, felszaporodott baktériumok okozzák az emésztési panaszokat. Hogy mennyi, és milyen baci szükséges a diagnózishoz, arra természetesen nincs tudományos állásfoglalás, hiszen a vékonybélből csak igen megterhető és költséges vizsgálatokkal nyerhető minta. Még nagyobb "zűr", hogy alig található összefüggés a tudományos tanulmányokban talált baktérium-tömeg, és a panaszok között. Nevezetesen: igen csekély baktérium mellett is lehet találkozni szenvedő beteggel, más pedig fél kilónyi vékonybél-baktériummal is békességben együtt él. Az orvosi rutin azonban nem is veszódik ilyen drága, kellemetlen és semmitmondó vizsgálatokkal, hanem egyszerűbb trükkhöz folyamodik: megnézi, hogy "az emésztési zavarral küszködőben zavart-e az emésztés"? (Naná, hogy!) A hidrogén-kilégzési teszt erre szolgál. A vizsgálat során elfogyasztott cukor zavart emésztés esetén nem szívódik fel a vékonybél első szakaszából, ezért az utolsó szakaszig, esetleg vastagbélig jut, ahol a rothasztó béllakók örömmel fogadják, és megerjesztik. A képződő hidrogén-gáz kimutatható a kilélegzett levegőben, és immár kész a diagnózis: kontaminált vékonybél szindróma. (Esetleg: laktóz intolerancia.) A kontaminált vékonybél beteg tehát úgy születik, hogy emésztési panasz miatt hidrogén kilégzési tesztet végeznek, ami kimutatja a (természetesen jelen lévő) emésztési zavart. Még egyszerűbben: a kontaminált bél szindrómás olyan irritábilis bél szindrómás beteg, akinek pozitív lett a hidrogén kilégzési tesztje!

Mi a baj az áldiagnózissal?

A szennyezett vékonybél maszlag az orvosi gondolkodásban nem ritka ok-okozati iránytévesztés gyümölcse. A vékonybélben túlszaporodó bélbaktériumok nem okai, hanem következményei a rendellenes bélműködésnek. Mivel a szerencsétlen bélbaktériumok koncepciós per áldozativá válnak, irtó hadjárat indul ellenük. Az orvos kíméletlen antibiotikus pusztító kúrákat rendel, melyek gyilkolnak mindent, ami él. A károk mérséklésére aztán probiotikumokat tanácsolnak, hogy a békésebb béllakók visszatelepülését gyorsítsák. Még szerencsétlenebb gyakorlat, hogy egyszerre adják a baktériumokat tartalmazó probiotikumot, és az őket pusztító antibiotikumot. S miközben nem tudja egyik kéz, hogy mit csinál a másik: rövid idő után már azt sem lehet tudni, hogy maga az emésztési zavar, vagy a "gyógyítás" mellékhatásai okozzák a nagyobb kavarodást a széklet körül. A betegség-keresés és álgyógyítás igazi kudarca, hogy senkit nem érdekel maga a panaszkodó beteg, és annak valódi problémái, melyek valaha összezavarták az emésztését.

Tegyük helyére a dolgot!

Az emésztőszervi panasz az egyik leggyakoribb stressz-tünet, melynek esetleg lehet következménye az összezavarodott emésztés, melynek esetleg lehet következménye a baktériumok megjelenése szokatlan helyeken. Az emésztéshez békesség, nyugalom, és csend szükséges. (Látott már kocogás közben kérődző tehenet?) Minden egyéb körülmény összezavarja a bélrendszer működését. A stressz leállítja az emésztőszervek működését, miként az oroszlán elől menekülő gazella sem foglalkozik a reggelivel. A gyomra leáll, mert az izmaiba kell minden vér, hogy holnap is legyen módja reggelizni.

A pszichés stressz éppen így zavarja össze emésztésünk folyamatát. Egy kutyafuttában bekapott ebéd utáni munkaértekezlet során például számos ragadozó átsuhanhat a konferencia-termen. Az elégtelen teljesítmény gondolata, egy finoman burkolt kritika, vagy akár az állásvesztés réme egyéni érzékenységtől függően ugyanazt a hatást válthatja ki, mint a szavannán trappoló oroszlán. S miközben a túlélésért küzdünk egy fontos prezentáció megfelelő tálalásával, testünk észrevétlenül az üldözött gazella üzemmódjába kapcsolt. A bélműködés itt leáll, a bélsár ott torlódik, emitt izomgörcsök keletkeznek, amott a baktériumok túlszaporodnak. Könyörgöm: mi dolgunk szerencsétlen bélbaktériumokkal? Miért csatázunk ellenük? (Avagy: miért várunk sok tejet szegény tehénkétől, ha egész nap hajkurásztuk a legelőn? És vajon több tejet ad majd, ha még hasba is rúgjuk a gyenge teljesítményéért?) A szennyezett vékonybél egy ártatlan következmény, és a baktériumkra támadó orvoslás súlyos tévúton jár. Árnyékra vadászik, és közben kipusztítja az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlen, velünk békességben együttélni kívánó béllakó baktériumok tömegét. A hadviselés következtében soha nem látott ellenállóképességű kórokozókat szelektálunk, és soha nem látott súlyosságú fertőző betegségeket okozunk. (Pl.: döbbenetesen szaporodik a súlyos lefolyású álhártyás vastagbélgyulladás.) Hosszabb távon ennél is pusztítóbb következménye van annak, hogy szóba sem kerül - ezért kontroll nélkül marad - a háttérben lapuló stressz. S ami ma még csak bélpuffadás, vagy görcsös hasmenés formájában mutatkozott, az tíz év múlva szívinfarktus képében teríti majd le áldozatát.

Mi a gyógyulás útja?

good-bad-bacteriaElső helyes lépés felhagyni a baktériumok üldözésével. A baktériumok népes táborából igen kevés okoz valódi bélbetegséget. Ezeket a betegségeket (tífusz, kolera, pestis) azonban igen nehéz félreérteni. A többi baktérium azonban sok évezrede megtanult velünk békességben együtt élni. Tudomásul kell vennünk, hogy évmilliók óta remekül elvannak a Földön, és amint nélkülünk is megvoltak, utánunk is boldogulni fognak. Vesztesnek ítélt tehát minden háború, melyet a baktériumok ellen hirdet az orvostudomány. (Egyetlen járványt sem antibiotikummal fékeztünk meg, hanem pl. a higiénés viszonyok javításával.) Ha felhagyunk a károsnak ítélt bélflóra irtásával, akkor egészséges, főként növényi eredetű, rost- és vitamindús diéta mellett hamarosan újratelepülnek az egészséges emésztéshez szükséges béllakók. A folyamatot kissé segítik az élőflórás tejtermékek és probiotikumok, de jelentőségük pusztán az első 1-2 héten van, míg a felszaporodott kórokozók kiszorítása a fő cél. Ezt követően a néhány fajta baktérium színtenyészetéből álló probiotikum helyett az egészséges étrend önmagában is elég a midenkire egyénileg jellemző, több száz baktériumfajtából összeálló egyedi egészséges bélflóra kialakításához. (A probiotikum: néhány békés bélbaktérium és gomba tenyészete. A prebiotikum: a probiotikus baktériumok tápláléka. A szinbiotikum: a baktérium és annak vacsorája együttesen.)

Az előzőnél is fontosabb, mintegy nulladik lépés: kinyomozni, hogy a panaszos beteg személy szerint milyen módon zavarja össze a saját emésztését. Mindenki személyre szabott kereszteket cipel a hátán. A valódi kérdés nem az, hogy mit lehet kezdeni egy stresszes munkahely, vagy párkapcsolat esetén. A helyes kérdés úgy szól: őn személy szerint mivel és hogyan stresszeli magát? Miféle gondolatok, érzések,és hiedelmek nyomán képzeljük a hátunk mögé a mumust? Problémáink tömegét nem készen kapjuk, hanem mi gyártjuk, és mindenki egyéni receptúrája szerint teszi pokollá a saját vagy környezete életét - ha kellően óvatlan ehhez. A stressz-kezelés valódi útja a saját mintáink felismerése, és a kértékony minták tudatos átírása. Életünk talán legfontosabb feladata ez, és a munkához számos konkrét technikát kínálok a neuroterápiát bemutató weboldalakon.