Payday Loan

Lézeres aranyérműtét? Nyugodtan lapozzon tovább: ilyet itt nem talál!

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Gastritis (gyomorhurut), Helicobacter pylori

A gasztritisz (gyomorhurut) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. Csaknem minden gyomorpanaszos beteg előbb-utóbb átesik gyomortükrözésen. Ha a gyomor belvilágát fedő nyáktermelő bélés kisebb-nagyobb foltos vérbőségét, pontszerű bevérzését találják, akkor a diagnózis: gyomorhurut. Ha szövettani mintavétel is történik, a patológus szinte bizonyosan igazolni fogja a gyulladás diagnózisát, hiszen a gyomorfalban mindig találhatók védekező immunsejtek. Ami viszont igen ritkán merül fel: valóban ez a foltos vérbőség okozza a beteg gyomortáji panaszait?

A gasztritisz hátterében előszeretettel feltételezzük a Helicobacter pylori nevű baktériumot. A 80-as években került a gasztroenterológia tudományos érdeklődésének homlokterébe ez a gyomorlakó baktérium. A spirális alakú, csillós egysejtű remekül tűri a gyomor erősen savas közegét, ezért itt lakik, ahol mások nem szeretnek lenni. Betölt egy űrt (niche) az ökoszisztémában. A gyomorbaci jelentőségét oly' nagyra értékelte a tudományos világ, hogy a 2005-ben az orvosi-élettani Nobel-díjat felfedezői: Warren és Marschall nyerték. A gyomorfekélyt addig a pszichoszomatikus betegségek tanpéldájának tartottuk, ezt követően e tudás azonnal feledésbe merült, és minden gyomorbajt a Helicobacter számlájára írtunk. Időközben azonban egyre több kételyek merült fel a gyomorbaktérium valódi jelentőségét illetően.

Foglaljuk össze a tudományos állásfoglalás lényegét. 1. A gyomortáji panaszok komoly hányadát a gyomornyálkahártya gyulladása magyarázza. (Ha ez nem nyert, akkor a refluxra fogjuk.) 2. A gyulladást leginkább a Helicobacter okozza. 3. A gyomorhurut súlyosabb megjelenési formája a gyomorfekély. Következtetés: a H. pylori kiirtásával gyógyítható a fekélybetegség és a gyomortáji panaszok.

Milyen kétely merül fel a tudományos gondolatmenettel szemben?

A rendszeres gyomorfájás miatt tükrözött páciensek nagyobb részében nincs gyomorhurut - mégis fáj. A gyomor nyálkahártyája azonban nem fáj - még akkor sem, ha gyulladásos. Ezt tudja minden sebész, aki valaha kénytelen volt helyi érzéstelenítéssel hasat megnyitni és éber beteg gyomrát tapogatni. A H. pylori az ipari társadalmak lakosságának legalább felében kimutatható, többségüknek panaszt nem okoz. A fejletlenebb higiénével sújtott szegényebb országokban csaknem a teljes lakosság "fertőzött", mégis kevesebb a gyomorbeteg. A baci-pozitív fekélybetegek többségében a savkötő gyógyszerek adásával akkor is begyógyul a fekély, ha ezzel párhuzamosan antibiotikumokkal kezeljük a fertőzést, és a kiirtás (eradikáció) sikertelen volt. A baci marad, a fekély gyógyul. Végül: a H. pylori kiirtást követően a betegek tetemes részének változatlanul megmaradnak a gyomortáji panaszai.

Miért irtjuk hát olyan elszántan ezt a baktériumot?

Szeretjük kézzelfogható okokkal magyarázni és egy könnyed gyógyszeres kúrával letudni a beteg problémáját. Fáj a gyomra? Gyulladás van benne, urambocsá' fekély is. Tessék ide belefújni! (Kilégzési teszt I.) Látja: ilyen baktérium fertőzte meg a gyomrát! Szedje ezt a három gyógyszert egy hétig. (Kilégzési teszt II.) Sajnos még mindig él a baci. Tessék most ezt a négyféle gyógyszert szedni további két hétig. (Kilégzési teszt III.) Még mindig itt van a nyavalyás. Baktérium érzékenységi teszt alapján most ezt a négyféle gyógyszert szedje két hétig. (Kilégzési teszt IV.) Na végre, elpusztult az élősdi a gyomrából. (Megjegyzem: a vastagbeléből is kipusztult minden hasznos társbérlő.) Micsoda? Még mindig fáj a gyomra? Ön egy nagyon renitens, kezelhetetlen beteg! Keressen fel talán egy pszichiátert! (Újabb gyógyszer.)

A terápiás kudarcot leplezheti, ha további álbetegségeket is megnevezünk. Belebonyolódunk a reflux betegség tüneteinek kezelésébe, esetleg sikerül laktóz intoleranciát (tej-érzékenységet) is felmutatni, netalán a liszt-érzékenység (cöliákia) labordiagnózisát is ki tudjuk mondani. Hát hogy is lehetne Ön panaszmentes ennyi betegséggel a nyakában?!

Miért olyan sikeresek az orvosok a boszorkányüldözésben? Mert asszisztálnak hozzá a pácienseik. Ugyanis a betegek is az egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb és legkevésbé fájdalmas megoldást keresik panaszaik magyarázatára és szüntetésére. Ez a bajom neve (itt egy latin kifejezés áll), ezt a gyógyszert írták rá, és el van intézve. Átmenetileg mindenki jól jár: a panasz csökken (A placebo-hatás jelentőségét 40 %-ra becsülik!), az orvos hamarabb szabadul a betegtől, a gyógyszer szépen fogy. A baj az, hogy a probléma valódi természetét feltáratlanul hagyva óhatatlanul ismét panaszok fognak előbukkanni: vagy a gyomorban, vagy valamelyik egyéb, ezzel összefüggő szerv testi szintjén.

Hol a kiút a betegségkeresésből?

A tünetek félremagyarázása és elnyomása helyett a panasz valódi hátterét szükséges feltárni. Bizonyos betegségek tisztázására természetesen elkerülhetetlen lehet a gyomortükrözés. Egyes esetekben (pl. MALT lymphoma) a Helicobacter kiűzése bizonyítottan segít. A vizsgálódással kizárandó a hasnyálmirigy betegsége mellett a súlyos refluxos felmaródás, fekélybetegség, gyomordaganat és néhány ritkább kórkép. Ezután azonban nincs helye további boszorkányüldözésnek - és fel kell hagyni a rendszerint ártatlan baktérium elleni hadakozással.

Fel kell tennünk ugyanakkor a kérdést: ha nincs a gyomorban betegség, akkor valójában mitől ismétlődik évek óta betegünk panasza? A betegség nélküli fájdalom mindig ugyanazt jelenti: az agy érzelmektől fűtött hallucinációját, mely átveri a gazdáját. A krónikus, orvosilag megmagyarázhatatlan fájdalmat érdemes úgy tekinteti, mint egy rossz szokást, mely igen nehezen, de lassan átalakítható - mint minden krónikus fájdalom. A pszichogén fájdalom gyógyítása nem orvosi feladat, de az orvos feladata kellene legyen annak megállapítása, hogy a pszichés fájdalom gyógyszerekkel nem gyógyítható. Helyette pszichológus, komplementer gyógymódok sokasága, az életvitel és étrend átszabása jelenthet segítséget, azonban ezek a feladatok messze túlmutatnak a nyugati orvoslás lehetőségein.

A megoldatlan gyomorpanaszokkal küzdők számára a gyomorbaj és a fekélybetegség témáinak átolvasása is hasznos lehet.