Payday Loan

Nem minden fejfájás agydaganat! Nem minden gyomorfájás gyomorrák!

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Az epekövesség - másik oldala.

A vonatkozó irodalom bőséges, ezért alább csak az epehólyag kövesség kevesebbet emlegetett vonatkozásaival foglalkozom.

Az epekövesség hálás területe a sebészetnek. Könnyű a diagnózis (hasi ultrahang), problémamentes esetben pedig könnyű, gyors és kevéssé kockázatos a műtéte (hasűri tükrözés, laparoscopos epehólyag-eltávolítás). Igazi sikersztori. A képet csak az árnyalja, hogy lelkesedésünk miatt az epeműtött betegek 15-20 százalékának hasonló hasi panaszai maradnak, mint amely miatt a műtétet végeztük.

A hasi ultrahang széles elterjedése óta gyakran találunk köveket az epehólyagban. (Minden tizedik férfi és ötödik nő fog ilyen leletet kézhez kapni életében.) Ha ez a típusos, disznótorost követő jobb bordaív alatti, hátba sugárzó görcsökkel mutatkozik, akkor nincs gond: a műtét megoldja. Ha a hólyag nyakába beékelődött kő miatt a pangó, feszülő epehólyag begyullad, "berobban", tiszta sor: a gyors műtét megoldja. Minél előbb történik, annál jobb. Az apró, 3-4 mm-es kövek gyakran bepréselődnek az epevezetékbe, innen a nyombélbe juthatnak, majd a széklettel többnyire gond nélkül távoznak - ritkábban azonban a hasnyálmirigy gyulladását váltják ki, amibe nem nehéz belehalni. A ritkább, de súlyos következményt az egyszerű epeműtét megelőzheti, tehát: rendben, operáljunk. Különösen, ha már előfordult a hasnyálmirigy gyulladás. Végezetül  a nagy méretű (3-4 cm-es) epekövek már biztosan régen ott vannak, és hosszú idő alatt talán epehólyagrákot okoznak, ami jobbára túlélhetetlen. Előzzük hát meg epeműtéttel.

(Az epekő és rák kapcsolatáról, érdemes tudni, hogy a kő rendkívül gyakori, míg a rák szerencsére igen ritka. Epehólyagrák esetén csaknem mindig van a hólyagban kő. Pusztán erre alapozzuk, hogy a kövesség epehólyag-rákot okozhat - az összefüggést egyéb nem bizonyítja. Könnyen lehet azonban, hogy az epehólyagrák miatt működésképtelenné vált epehólyagban óhatatlanul kő képződik, és a kőnek valójában a rákhoz nincs köze. Ha valaki néhány napig nem étkezik, már akkor kőképződés indul az epehólyagban. Innen azért még nagyon messze van az epehólyag daganat.)

Mi az epekövesség valódi jelentősége?

Az epekövek 70-80 százaléka nem okoz panaszt az élet végéig. Ez megkérdőjelezi, hogy szabad-e műtétet ajánlani tünetmentes páciensnek - tudatában annak, hogy a könnyed epeműtétnek is alkalomadtán igen súlyos szövődményei lehetnek. Az előző esetekben a műtét bizonyosan előnyére válik a betegnek. Ingoványos talajra akkor tévedünk, amikor a fentieken túl, válogatás nélkül végzünk epeműtétet. Az ultrahangos "cholesterolosis" kórisme az epehólyag nyálkahártyáján kicsapódó koleszterin mikrokristályokat jelenti, ami dinamikus jelenség, valószínűleg attól képződnek, hogy az UH vizsgálatot hosszabb éhezés előzi meg. Habár elméletileg nagyobb kövekké növekedhetnek, panaszt nem okoznak, és rendszerint feloldódnak a következő étkezések során.

Az epehólyagban látott néhány mm-es vaskosabb nyálkahártyaredőt epehólyag-polypnak fogja leírni az ultrahang. Ha nagyobbra nő 5-6 mm-nél, vagy ultrahangos követése során növekedési hajlamot mutat, műtéte indokolt. Gyakrabban azonban panaszt nem okoz, nem növekszik, jelentősége alig van. Rendszerint a beteg ráktól való félelmét operáljuk ilyenkor.

"Problémás" epebeteget leggyakrabban úgy születik, hogy a funkcionális emésztőszervi betegségek (funkcionális diszpepszia, irritábilis bél szindróma - lásd ott) színes tünetei miatt végeznek epeműtétet, az ultrahangon kiderült néma epekövek apropóján. A meggondolatlan műtéttel jobb esetben az epeműtét utáni tünetcsoport újabb esetét produkálja a betegségipar. Rosszabb esetben esetleg súlyosabb emésztőszervi betegséget vétünk el, ha további vizsgálódás helyett operálunk. A beteg baját egyik esetben sem oldottuk meg. A körültekintőbb műtéti javallat, és a beteg részletes tájékoztatása jelenti a megoldást.

De mitől lett epekövem?

-Kérdezheti a beteg. Élettani értelemben minden lelki feszültség akadályozza az epehólyag működését. (Ősi örökségünk, hogy a stressz akadályozza az emésztést, hiszen az oroszlán elől futó gazellának az izmaiba kell tolnia minden vért a túléléshez - és nem a gyomrába.) A stressz minden formája akadályozza az epehólyag kiürülését, a benne pangó koleszterinben dús epéből pedig hamarosan megindul a kő kicsapódása. (Éhezés során sem ürül ki az epehólyag. Amint említettem: már egy napos éhezés során is kimutathatók az apró kicsapódott koleszterin-kristályok az epehólyag falában.) Élettani ismereteink jól megmagyarázzák az érzelmi feszültség, az epeürülési zavar és az epekő képződés viszonyát - a folyamat lelki hátterét pedig még plasztikusabban ábrázolja az epekő-betegség szimbolikája:

A máj által kiválasztott napi 1-1,5 liter epe a méregtelenítésben, salakanyag kiválasztásban és a zsíremésztésben játszik fontos szerepet. Hippocrates 2400 éves személyiség-tipológiájának fiziológiai magyarázatát ma már megmosolyogjuk, de az emberi gondolkodásmód és viselkedés jellegzetességeit leíró megfigyelései olyannyira találóak, hogy a mai napig használatosak. Négy alaptípusából kettő (kolerikus és melankolikus) az epéhez kapcsolódik. A magyar "epés megjegyzés", "elönti az epe", "galambepéjű" kifejezéseink is jól tükrözik az epének az indulati életünkben játszott szerepét. Az agresszió, a düh, a méreg szimbolikája szépen mutatkozik, amikor elönt valakit a mérges epe. Ezen energiák féktelen áramlását éli ki gátlástalanul a kolerikus személyiség - nem is lesz epeköve. A megzabolázott, kiéletlen indulat, elfojtott és feldolgozatlan méreg okozza ebben a gondolatmenetben az epe besűrűsödét, kő képződését, az epe belső körforgásának akadályozottságát. Az indulatait kiadni képtelen, bánatában túlsúlyos, többgyermekes, érzelmileg elhanyagolt "nagy magyar anya" archetípusa ez hazánkban.

Furcsa megközelítés? Akkor tekintsünk szét egy kicsit. Sztereotípia, de Svédország jellegzetes érzelmi attitűdje az elfojtás. (Érdemes itt talán Bergmann filmjein elidőzni.) 75 éves korára a svéd férfiak harmada, a nőknek több mint fele hordoz epekövet.  Érdekes kontrasztot mutatnak a mediterrán országok. A közeli Olaszországban felét sem éri el az epekő prevalenciája (előfordulási gyakorisága) hazánk adatainak. Eszünkbe juthat természetesen a mediterrán diéta, az olívabogyó is. De felidézhetjük Fellini ordítva gesztikuláló, csapkodó olasz karaktereit, és megérthetjük milyen gyógyerőket mozgathat az agresszió nyílt kiélése, az indulatok verbális levezetése, valamint a "dolce vita", az élet teljességének megélése - hiszen ezek az érzések éppúgy hozzánk tartoznak, mint az elégedettség és békesség. A harmónia, tolerancia és belső béke legismertebb nagykövete a XIV. Dalai Láma. 73 éves korára egyetlen érdemi betegsége vált ismertté: epeköveit távolították el. Őszentsége bizonyára kevéssé hajlamos esetleges feszültségeit az asztal csapkodásával vagy ordítozással feloldani. Ugye, hogy elmond rólunk valamit az epekő?

Esetleg Ön már túl van az epeműtéten, de nem szűntek meg az emésztőszervi panaszai? Akkor Ön számára készült az epeműtét utáni tünetcsoportot elemző tájékoztató.