Payday Loan

Betegtájékoztatók - ha szeretne többet megtudni önmagáról.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A reflux betegség - egy kicsit másképpen.

"Ha ötven millió ember állít is egy marhaságot -

attól az még marhaság."

(Anatole France)

 

A reflux betegség alatt a gyakorlatban a gasztroesophagealis reflux disease (GERD), még szerencsétlenebb magyarosítással a gaszto-oesophagealis reflux betegséget (GORB) kell érteni. Az elborzasztó elnevezések mindegyike a nyelőcső és gyomor között található izomgyűrű elégtelen működését, és a savas gyomortartalom nyelőcsőbe visszaáramlását takarja. (Ritkábban szokás még beszélni a nyombélből a gyomorba visszaáramló epés refluxról is. Ezt a bizonyos duodeno-gasztrikus refluxot azonban már végképp csak akkor vesszük elő, ha semmi egyéb nevet nem tudtunk adni a beteg panaszainak. Ezért a továbbiakban reflux alatt a GERD értendő.)

A nyelőcső és a gyomor falában végig folytonos (sima)izomzat van, melynek körkörös rostjai a két szerv átmenetében kissé erősebbek, ezáltal egy funkcionális zárógyűrűt (cardia) képeznek. Ennek zárása nem vízmentes és folyamatos. Táplálkozás során a gyűrű ellazul, és a hosszanti izmok továbbítják a falatot. Felböffenés során gázok, hányáskor a gyomortartalom visszafelé távozik az ellazult gyűrűn. Ezentúl normális jelenségnek tekintjük, ha napi 30-40 alkalommal a gyomornedv kissé visszacsorog a nyelőcsőbe. (A következő nyelési hullám a gyomorba visszajuttatja a savas tartalmat.) Valódi (erosiv, felmaródásos) reflux betegségről akkor beszélhetünk, ha a nyelőcsőben időző savas tartalom ennek hámján felmaródást okoz. Ha nem látható semmi kóros a nyelőcsőben, de napi 40-nél több visszacsorgásos epizódot sikerül kimutatnunk (lásd később), akkor is reflux betegségnek szokás elnevezni a panaszokat, csak non-erosiv (felmaródás nélküli), NERD elnevezéssel illetjük.

Melyek hát a panaszok, melyeket ezen betegségnevek alatt kezelünk?

Típusosnak tartjuk a szegycsont mögötti, esetleg szívtáji égő, nyomó jellegű tompa, szorító fájdalmat (pyrosis). (A szív eredetű fájdalmat feltétlenül ki kell zárnunk!) Típusos lehet továbbá a garatig felhatoló savas felböffenés (regurgitáció), emlékeztetnék azonban, hogy napi több tucat ilyen epizód is normálisnak tartható. Egyre szaporodik azon nem típusos, nyelőcsőn kívüli tünetek száma, amelyek esetén ha nem tudunk más okot kitalálni, akkor reflux-betegséggel magyarázzuk meg. (Tartós rekedtség és torokgyulladás, krónikus köhögés, toroktáji gombóc érzés, asztma.) Különösen a panaszos beteggel boldogulni nem tudó orr-fül-gégészek kedvelik e lehetőséget: a gyomortükrözés után szinte bizonyosan megszületik a GERD diagnózisa, tehát végre van egy megfogható, kezelhető betegségünk. Savkötőt neki. Mindhalálig. Halál a savra.

Hol a határa a reflux betegség kimondásának? Hogyan diagnosztizáljuk?

Legjobb, ha egyből savkötő gyógyszert adunk a panaszokra. Ha csökkennek, megvan a betegség hozzá. Segíthet a radiológus is: miközben kontrasztanyagot próbál nyelni a páciens, röntgengép alá dugják és fejre állítják. Ha lefelé csorog az anyag, tessék: reflux. Ha zűrös a beteg, egyéb figyelmeztető tünetei vannak, vagy nem szűnnek a panaszai: gyomortükrözés a megoldás. Ha a nyelőcső hámja felmaródott, akkor valóban erosiv refluxot találtunk. (Ilyen is van. Csak ritka.) Ha nincs felmaródás, akkor is refluxot diagnosztizálunk. (Csak biztosan non-erosiv.) Savkötőt neki. Ha már eleve szedi a gyógyszert (eredménytelenül), akkor másik fajtát kap, vagy emelt dózisban ugyanazt. Ha továbbra is panaszos, speciális szondát dughatunk egy napra a nyelőcsőbe, ami megmutatja a savas epizódok számát. (24 órás pH monitorozás.) Ha 41 epizód van és nem 39, akkor ugye nem kérdés: reflux. Ha nem elég gyakori a savas visszacsorgás, akkor másik szondát vezetünk le, ami a visszajutó epét is kimutatja (Bilitec): persze hogy reflux, csak nem savas, hanem epés. A savkötőt gyomormozgató gyógyszerekkel egészítjük ki. Ha még mindig panasza van, akkor a betegről végül lemond a gasztroenterológus, sebész kezébe adja, aki a gyomor felső részét úgy megmuffolja, hogy aztán többet már a büfi sem fog feljönni. (Vége a kólázásnak.)

Már-már komikus az igyekezet, amellyel a szerteágazó, megfoghatatlan panaszok mögött refluxot kívánunk igazolni - a panaszok valódi okának feltárása helyett. Ebből adódik, hogy hazánkban csaknem annyi "refluxbeteg" él, mint ahánynak valaha volt már gyomortükrözése. Nehéz megúszni a diagnózist, a savkötő gyógyszerpiac pedig virágzik. Határt pusztán a józan ész szabhat.

Mi az oka hát a reflux betegségnek?

A hivatalos magyarázat: túl sok gyomorsav, rossz helyen. De hogy kerül oda? Nemigen tudjuk. A mellüreg és has közötti választóvonal a rekeszizom, melyen a gyomor felső része bizonyos esetekben kissé a mellkasba felcsúszhat, ez a záróizom működését bizonyosan rontja. (Rekeszsérv a dominálóan dinamikus jelenség neve.) Ezt az anatómiai variációt azonban csak az esetek igen kicsiny részében sikerül kimutatni, és jelentősége is kétséges. Ha nincs anatómia magyarázat, akkor alkohol, kávé, dohányzás és elhízás jön szóba. Nem az a meglepő, hogy mindezek szenvedélybetegségek, hanem hogy megelégszünk e "tudományos" magyarázattal. Azt a kérdést feszegetni pedig, hogy: Mi a valódi oka a szenvedélybetegségeknek? - csaknem eretnekség. Ha pedig még ezeket sem tudjuk felmutatni, akkor széttárjuk a kezünket: tessék szedni a gyógyszert és kész.

A betegség fizikájára fókuszálva tanácsolható, hogy az ágyunk fejvégének megemelésével imitáljuk a nappali nyomásviszonyokat mellkas és gyomor között, csökkentve ezzel az éjszakai "túlcsordulás" lehetőségét.

Mi tehát a reflux valódi oka? Mi az igazság?

Természetesen nem tudom. Azonban bizonyos, hogy a mai napig jóval több a GERD diagnózissal gyógyszerezett páciens, mint amiért szegény gyomorsav felelős lehetne. A legyőzhetetlen szkepszisem alátámasztására álljon itt egy hivatkozás a számtalan elérhető közül, Mezei Elmira fordításában: Chris Kresser: Amit mindenkinek tudnia kéne (de nem tud) a gyomorégésről és a GERD-ről. Az amerikai szerző következtetéseit nem teljesen osztom, de adatai beszédesek.

A reflux betegség szimbolikája.

Gyomrunk az elnyelés, befogadás, inkorporáció színtere. Ugyanakkor a savas korrózió, pusztító agresszió felhasználásával a bekebelezett falat feloldásának hadállása is. A nyelőcsőbe került maróanyag határozott kifejezője az önmagunk ellen fordított dühnek, míg a torkunkat szorongató, feltörő savanyú érzés a kiéletlen agressziónkra mutathat rá. Feltörni kíván belőlünk a feldolgozatlan élmény, mivel azonban folyamatosan ennek visszanyelésén fáradozunk, félúton, a szegycsont vidékén mutatkozik az ellenállás feszültsége nyomó fájdalom formájában. A szeretetlenségét kontrollálatlan bekebelezéssel és cukorszirupos önkielégítő-zabálással kompenzálni próbáló túlsúlyos beteg fokozódó hasi nyomásának kiútja sem vezet másfelé, mint a nyelőcső irányába. A kávé, a dohányzás, az alkohol és minden szenvedélybetegség jelzés a valódi kommunikáció, az igazi belső szabadság hiányára és vágyára, ezért érthető összefüggésük a torkunkat szorongató gombóccal, a mellkasban nyomásként felbukkanó feszültséggel. Feldolgozatlan tartalmaink az ego szorítása alól éjszaka hajlamosak kiszabadulni, fokozottan védtelenné válunk ekkor önmagunkkal szemben, így a félálom relaxáltságának időszaka az, amikor a belső nyomás áttörni képes a korlátait.

Mi a konfliktus feloldása?

Ha a rögös utat nem vállaljuk, a reflux szimbolikáját nem értelmezzük, helyette életfogytig tartó gyógyszerszedésre kárhoztatjuk magunkat. A savkötők semlegessé teszik ugyan a gyomorból feltörő tartalmat, de magát a szaft visszaömlését nem akadályozzák meg, jól jelezve ezzel, hogy pusztán tünetek elkendőzésére alkalmasak valódi kezelés helyett. Maró érzéseink átélése, saját agressziónk elfogadása a belső túlfeszültségünk csökkentésével a saját helyén engedi érvényesülni az addig a mellkasig felpréselt tartalmainkat.  Az étkezést, mint inkorporáció aktusát ésszerű keretek közé szorítva, korai vacsoránkat nyugodt körülmények között, az emésztés bevezető lépéseire koncentrálva fogyasztjuk el. A kíméletes és mértékletes étrendből az erősen zsíros elemeket és édességet elhagyva magától adódik a testsúly és hasi túlnyomás normalizálódása. Különösen az esti étkezés békességét és szentségét szükséges visszaadnunk a zavaró körülmények kiiktatásával, az étel lassú és gondos megrágásával, ami a gyakorlatban csak a már teljesen ízét veszített falat lenyelését jelenti. Az ilyen módon magunkévá tett táplálék emésztését már a rágás során (ami a pótlólagosan kiélt agresszió motívuma), a szájunkban megkezdjük, ezzel is elősegítve a tökéletesebb emésztést, csökkentve az önpusztító tendencia esélyét.

Még mindig nem sikerült megingatnom hitét a savkötő gyógyszerben? Szeretne többet tudni a reflux élettanáról? Esetleg konkrétabb stressz-kezelő útmutatást keres? Akkor nézzen be a biofeedback oldalakra.