Payday Loan

Stressz-betegség gyötri? Szörfözzön a www.neuroterápia.hu oldalakra!

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Puffadás, hasmenés.

 

A has rendszeres puffadása gyakori emésztőszervi panasz. Étrendtől függően több-kevesebb bélgáz képződése természetes velejárója az emésztésnek. A bélgázokat a vastagbélben élő baktériumok termelik az étrend számunkra emészthetetlen, főként növényi rostokat tartalmazó részéből. A bélfalban számos feszülésre érzékeny receptor van, melyek jelzése esetén a gázos bél feszülését fájdalom, kényelmetlenség, diszkomfort érzéseként éljük meg. Egyénenként jelentős különbségek vannak a receptorok érzékenységének alapbeállításában csakúgy, mint a fájdalom érzékelésében, megélésében és elviselésében. A panaszok kivizsgálása során többnyire semmiféle szervi rendellenességet, vagy más okot nem találunk a rendszeres puffadás hátterében. Ilyenkor a piacon úgy mondanánk, hogy keresztbe fordult a betegben a szél, a rendelőben szebben ezt úgy fogalmazzuk, hogy a funkcionális emésztőszervi betegségek egyik formája, az irritábilis bél szindroma egyik formájáról van szó. Nesze semmi, fogd meg jól. Erről bővebben lásd az irritábilis bél szindróma fejezetét. Alább a krónikus puffadás mögött ritkábban fellelhető, "szervinek" tekinthető bajok sorolása található, amelyekkel az esetek tetemes részében megmagyarázni próbáljuk a panaszokat.

Milyen okai lehetnek a krónikus haspuffadásnak?

 • Diétahiba. Bizonyos erősen gázkeltő étrendi kihágásokat a bélrendszer súlyosan megtorol. A hagymafélék, bab, borsó, sárgaborsó, káposztafélék mértéktelen fogyasztása normális emésztésű embert is megviselhet. A puffadásos panaszokkal küzdők számára józan mértéktartás indokolt.
 • Epehólyag működési zavar, epekövesség, súlyos májbetegség. A zsíros étrend emésztéséhez elengedhetetlen a májból a nyombélbe ürített epe megfelelő mennyisége és minősége. Ennek akadályoztatása esetén a vastagbélbe részben emésztetlen formában kerül a táplálék, ami az itt élő baktériumok lelki egyensúlyát is felborítja. Ennek ellenére az epeműtétet követő hasi panaszok, ún. posztcholecystectomiás szindróma hátterében mást kell keresnünk.(Lásd az epekőnél.)
 • Hasnyálmirigy-betegség. A fontos emésztőszerv működési zavara a zsíremésztés felborulását eredményezi, és az előzőekhez hasonló módon okoz panaszokat. A hasnyálmirigy bántalmának leggyakoribb oka hazánkban is az alkoholizmus.
 • Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia.) Nem allergia okozza, hanem egy hétköznapi emésztőszervi enzim-variáció. (Jelentőségét valószínűleg erősen eltúlozzuk.) A tejet alkotó tejcukor lebontását végző enzim a csecsemőkor végén lecserélődik bennünk egy felnőtt típusúra. Ez a magyar lakosság harmadában elégtelenül bontja le a tejcukrot. Tej és tejtermék fogyasztását követően a tejcukor (laktóz) emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol aztán a bélbaktériumok boldogan neki esnek, és lebontják savanyú kémhatású széklet és tetemes bélgáz képzésével. Az eredmény: tejtermék fogyasztását követően rövidesen jelentkező hasi görcs, fájdalom, puffadás, átmeneti hasmenés. A tejtermékek visszafogott fogyasztásával, esetleg teljes kihagyásával a panaszok megszűnnek. Súlyos esetben mód van az enzim mesterséges pótlására is az étrendhez adagolt enzimkészítményekkel.
 • Lisztérzékenység, coeliakia. Valódi allergiás betegségnek tartjuk. A bélrendszer túlérzékenysége a búza, rozs, árpa és egyéb gabonák bizonyos fehérje összetevőire. A vékonybél esztelenül tiltakozik a normális étrendünk részét képező gabonafélék ellen, és az oktalan védekezésbe a bél nyálkahártyája lassan belepusztul. Az eredmény a felszívódás leromlása. A beteg alultáplált, fáradékony, vitaminhiányos, vérszegény, haja hullik, körme feltöredezik. A vastagbélbe került emésztetlen étel itt is görcsös panaszokat, puffadást, hasmenést eredményezhet. A diagnózist speciális laborvizsgálat, valamint a gyomortükrözés során nyombélből vett szövettani minta igazolhatja. Oki kezelését természetesen nem ismerjük. (Egyik allergiás betegségnek sem.) A gabonafélék kihagyására a tünetek visszafejlődnek, ez azonban komoly diétás odafigyelést és erőfeszítést követel a betegtől és környezetétől.
 • Elhúzódó antibiotikus kezelés. Az egyéb okból mértéktelenül használt antibiotikumok elpusztítják a vastagbél jóféle baktériumait, ezek helyén pedig egyéb baktériumok szaporodnak fel. Az egyensúly felborulását jól jelzik a bélpanaszok. A gyógyszerek megfontolt használata mellett az étrendet kiegészítő élőflórás tejtermékek, probiotikus tápszerek segítenek visszatelepíteni a megfelelő béllakókat.
 • Előző hasi műtét, bélműtét. A hasi műtétek során gyakran keletkeznek a hasüregben összenövések, melyek a bélműködést akadályozzák, és visszatérő hasi panaszokat okoznak. A bélműködés zavara időnként olyan súlyos lehet, ami ismételt hasi műtétet igényel, mely során a belek összenövéseit fel kell szabadítanunk. A hasi műtétek bizonyos típusainál a beleket olyan formában vagyunk kénytelenek összevarrni, ami vak tasakokat eredményez a bélrendszerben. Az itt pangó bélsárban felszaporodó baktériumok szintén okozhatnak visszatérő hasi görcsöket, puffadást.

 

A hasmenés.

A heveny hasmenés rendszerint fertőzéses eredetű. Az elhúzódó, visszatérő jellegű hasmenés hátterében is rendszerint pszichés ok áll, de ennek véleményezése előtt is ki kell zárnunk bizonyos szervi megbetegedéseket.

 • Epe- és hasnyálmirigy betegség. Az emésztőszervek betegsége a vékonybél működési zavarát, felszívódási problémát okoz, mely tartós hasmenéshez vezethet.
 • Gyulladásos bélbetegségek. A végbéltájékot érintő Crohn-betegség, de jóval gyakrabban a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) okozhat tartós hasmenést. Utóbbi típusos esetében véres, nyálkás hasmenéses székletürítés a jellegzetes panasz.
 • Végbélrák. A szűkületet okozó, nagyméretű végbéldaganat akadályozhatja a normális széklet ürülését, ezért mellette már csak a kihígult, hasmenéses bélsár tud távozni. Jellegzetes lehet ilyenkor a visszatérő, görcsökkel kísért hasmenéseket követő átmeneti szorulásos, székletmentes periódus.
 • Idült bélfertőzések. A bakteriális fertőzések, bélférgesség, egysejtű élősdik bizonyos formái tudnak tartós hasmenést okozni. A széklet tenyésztéses vizsgálata tisztázhatja az okot.

A hasmenés kivizsgálásának első lépése rendszerint a széklet bakteriológiai tenyésztése. Ennek eredménytelensége, és a panaszok tartóssá válása esetén válhatnak szükségessé a további vizsgálatok. A szervi megbetegedések kizárását követően az esetek többségében a funkcionális bélbetegség, irritábilis bél szindróma diagnózisa születik. Jól hangzik de mit lehet tenni velük? Lásd ott.