Payday Loan

Sebészet, proktológia, gasztroenterológia.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Irritábilis bél szindróma - és ami mögötte van.

Az elegáns diagnózis jelentése magyarul: felizgatható bél tünetcsoport. Kevésbé tudományos fordítása: fogalmam sincs, mitől fáj a hasad! Mindent végigvizsgáltunk, és a legnagyobb rendben találtunk. A has mégis fáj, puffad, megy vagy szorul. A beteg panaszos, betegségünk meg nincs. Hát csinálunk egyet. Legyen a neve: irritábilis bél szindróma (továbbiakban: IBS) - ez már mégiscsak valami. Na jó, semmit nem jelent - de jól hangzik. A tüneteket meg majdcsak elnyomjuk valahogy.

Dióhéjban ennyi a gasztroenterológia hozzáállása az IBS kezeléséhez. Saját álláspontom szerint az irritábilis bélbetegség: korunk hisztériája. A gyomorbajhoz hasonló funkcionális emésztőszervi betegség, ahol a negatív vizsgálati eredmények ellenére megmagyarázhatatlan, visszatérő bélrendszeri panaszai vannak betegünknek. A panaszosakat alcsoportokra is osztjuk aszerint, hogy inkább a görcsös hasi fájdalmak, puffadás, hasmenések vagy inkább szorulás a meghatározó tünet. Így már gyógyszereket is tudunk adni a vezető tünet elnyomására: görcsoldót, puffadásgátlót, bélfogót vagy éppen bélmozgatót. A szomorú tünetgyógyászat némileg mégis működik, mert a betegek többsége konkrét betegséget (de azért lehetőleg azért nem túl súlyosat) szeretne hallani a panaszok magyarázatára, és varázs-pirulát vár azok gyors megszüntetésére. A gasztroenterológus pedig több okból örömmel segít gyógyszert találni. Egyszer azért, mert maga sem hiszi, (soha nem tanították meg neki) hogy pszichés természetű feszültségek miként képesek ilyen határozott testi tüneteket produkálni. Másodszor nem képes áttörni a beteg elutasító viselkedésén (hiszen nem véletlenül kendőzi lelki problémáit testi tünetekkel). Harmadszor pedig a háttér feltérképezése és feldolgozása sokkal nagyobb munka, mint a gyógyszerelés.

Az IBS gyógyszeres kezelésében van egy tudományosan nem elfogadott, de jól működő kezelési irányzat. Az emésztőszervi panaszokra jól hatnak az antidepresszáns gyógyszerek. Ezeket depresszió, és néhány további mentális probléma kezelésére tervezték, és a pszichiáter rendelheti. A gyógyszereket hivatalosan nem lehet irritábilis bélbetegség kezelésére használni. A gyakorlatban azonban hatásosnak bizonyulnak, ezért egyre több gasztroenterológus támogatja nem hivatalos (off label) rendelésüket. A hangulatjavítók számos brutális mellékhatása nem elhanyagolható probléma, de van itt egy még fontosabb kérdés. Miért hat annyira jól egy emésztőszervi betegségre az agyműködést megbolygató Prozac és társasága? A válasz egyszerű: mert az irritábilis bélbetegség a fejben dől el, és a megoldását is agyban kell keresni.

Az irritábilis bélbeteg a fájdalom-betegségek egy sajátos formájától szenved. Agya egy kicsit másként kezeli az emésztőszervek területéről érkező információt. A bélrendszerből érkező legkisebb feszülés, erélyesebb bélmozgás is olyan választ vált ki az agyában, mint a végítélet harsonái. A fejében összeált mintát kínzó fájdalomként éli meg. Az ideg-élettan legfrisebb kutatásai meggyőzően igazolják: az IBS beteg agya az emésztőszervek legkisebb üzenetére is tűzijátékkal válaszol! A vizsgálatok arra utalnak, hogy az agyműködés megváltozását elősegítő gyógymódok fogják a kiutat jelenteni az irritábilis beteg szenvedéséből. Az idegtudomány utóbbi évtizede kezdi megmagyarázni, hogy miért működik minden gyógyszerelésnél jobban a hozzáértő stressz-kezelés, pszichoterápia, hipnózis, biofeedback, jóga, relaxációs tréning, meditáció és neuroterápia. Mert átalakítják  agyunk kártékony működési mintázatait.

Az IBS megoldása tehát a fejben rejtőzik, ezért a fenti linkek a neuroterapia.hu oldalra mutatnak, ahol a fő téma éppen ez: a haszontalan agyműködés átalakítása.