Payday Loan
Diagnózisa már van, de megoldás még nincs? Talán éppen most találta meg... 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A gyulladásos bélbetegségekről - rendhagyóan.

Gyulladásos bélbetegség néven említünk két olyan speciális, hullámzó lefolyású krónikus bélbetegséget, melyek a betegnek és kezelőorvosának is évtizedeken keresztül visszatérő problémát okoznak. Az angol elnevezésből (Inflammatory Bowel Disease) ered a magyar szóhasználatban is elterjedt IBD összefoglaló név. Ide tartozik orvosi szempontból: a colitis ulcerosa (avagy fekélyes vastagbélgyulladás) és Crohn-betegség.

Mit tudunk a gyulladásos bélbetegség okáról?

Nos, ismerjük a gyulladásos folyamat számos apró részletét, de közel semmit nem tudunk a valódi okról. Mindkét kórképnél a tápcsatorna különböző, de jellegzetes szakaszain fejlődik ki egy szükségtelen, felesleges védekező jellegű gyulladás. Az elhúzódó, hullámzó lefolyású gyulladás során a bélfal károsodik. Speciális kórokozót nem ismerünk: a kóros reakciót mindenkiben honos, normális béllakó baktériumok váltják ki. A baj forrását tehát inkább a betegben kell keresni. Ekkor a tudományos varázsszó mindig ugyanaz: a genetika. Az a 23 pár összetekeredett kromoszóma a sejtmagban. Állítólag teljes egészében ők határozzák meg, hogy ez a szűk mázsányi sejttömeg, amiből én is felépülök, milyen formában kíván tovább együttélni a következő pár évtizedben. Kék lesz-e a szemem, mekkorára nő még az orrom, és lesz-e gyomorrákom, ha sok olcsó májkrémet eszem. Állítólag a gének felelősek, ha nem tudok kibékülni a bennem lakó bélbacikkal, és begyulladok tőlük. Melyik gén tehát a tettes? A tudomány több száz génvariánst gyanúba fogott már, de nem tudott közelebb az okhoz. A hozott genetikai csomag nem magyarázza meg, hogy miért nem lesz beteg az emberek többsége, ugyanezen génváltozatokkal. Nem magyarázza, hogy miért vár a betegség égtizedekig, hiszen a géneket cipeljük fogantatásunk pillanatától. Nem magyarázza az érthetetlen kórlefolyásokat, és a csodás gyógyulásokat sem.

Közelítsük a gyulladásos bélbetegséget az ember felől!

Tapasztalati tény, hogy pszichés terhelésre az IBD minden válfajában várható a betegség felerősödése, kiújulása. Jól tudjuk: a stressz-válasznak szerves része a gyulladásos reakció beindulása. Így semmi nehézséget nem okozhat feltételezni: a gyulladásos bélbetegségeket pszichés problémák hozhatják elő arra alkalmas alkatú embereken. Hogy ki az arra alkalmas (génvariáns-csomag), és milyen csapáson fejlődik ki a gyulladásos válasz - ezt nyomozza csak tovább a tudomány. Azonban tévúton járunk, ha továbbra is pusztán a létrejött gyulladást próbáljuk agyonütni. A betegség valódi okát kezelni minden jel szerint csak úgy sikerülhet, ha a háttérben álló érzelmi-pszichés probléma természetét is kutatjuk, és a stresszre adott lépéseket kontrolláljuk.

A krónikus bélgyulladás szimbolikája.

A gyulladás egy valódi háború, belső csata saját magunk és a környezetünk között. A külvilág és önmagunk közötti válaszvonalat a tápcsatorna belső borítása képviseli. A tápcsatorna a tüdő mellett a legfontosabb érintkezési felületünk az anyagi világgal. Ezen keresztül tesszük magunkévá mindazt a matériát, amivel az együttlétre kiszabott pár évtizedben testünk viszonylagos állandóságát, homeosztázisát biztosítjuk. Érintkezési felületre gondolva többségünknek a bő másfél négyzetméter bőr jut eszébe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a csaknem kétszáz négyzetméternyi tápcsatorna-felületünkről, ami a (tüdő mellett) legnagyobb környezeti kapcsolódási régiónk. Csakhogy jól elbújtatott, belülre szorítkozó, tudattalanba száműzött régiónk ez, az Alsóbb világok kapuja és márkaképviselete.

Ezen a hatalmas, teniszpályányi felületen az immunrendszerünk képviseli a határőrséget. Önmagunk definiálásához hozzá tartozik, hogy elhatárolódunk a környezetünktől, és immunrendszerünk molekuláris szinten próbálja elkülöníteni, mi az enyém, és mi a másé. Csakúgy belül, mint kívül. Frontvonal ez a hatalmas terület, ahol az immunrendszer útján ellenállunk mindannak, ami már nem mi vagyunk.

Nem egyedül lakunk itt, környezetünk nem steril. A bőrünkre tapadó számtalan kórokozóval, a tüdőnkbe ki-be lélegzett mikrobával éppúgy békességben kell együtt élnünk, mint a széklet kétharmadát kitevő bélbaktériumokkal. A külvilág és a belső közötti harmónia megbomlását, ezen belül is az árnyékvilágunkba taszított megoldatlan problémákat mutatja számunkra a belső frontvonal aktivizálódása. Azért kerülnek e problémák a tudattalanba, mert bizony fájdalmat okozna őket rágni, felszínen tartani, foglalkozni velük. Ha a tanult viselkedési mintánk alapvetően a problémák szőnyeg alá söprése, akkor ez meghatározza a pontot is, ahol a keletkezett belső feszültség kisülhet. A megoldatlan konfliktus kioltásának helyszíne testi szinten az éjszaka, a halál kapuja, Hádész birodalma, a megtagadás és elhallgatás testi szimbóluma: a vastagbél lehet. Egyféle testi pótcselekvésként támadunk ekkor békés belső baktériumflóránkra, a kibontakozó testi betegséget pedig colitis ulcerosának fogja nevezni orvosunk.

A konfliktuskezelés hiányosságait más esetekben inkább az impulzusok feldolgozási nehézsége, az információk értelmezési hibája, az emésztés és asszimiláció zavara jellemzi. Emberünk afféle rágódó, boncolgató személyiség, akit a mindent elözönlő, túláradó mennyiségű információ és inger nem extrém teljesítményekre sarkall, hanem blokkol, bénít és béklyóba köt. A belső ellenállás az ő esetében a vékonybél testi hadszínterére tevődhet, és különösen annak utolsó szakasza, a kiegyensúlyozó, kiegyenlítő szerepet mutató ileum veszélyeztetett. Ez a Crohn-betegség leggyakoribb jelentkezési pontja. A vázolt külső-belső konfliktus a súlypontok áttevődésével természetesen az emésztőrendszer legváltozatosabb pontjain kiütközhet.

A kezelést illető legfontosabb konzekvenciák

Fentiekből következik, hogy hiába verjük földhöz a gyulladásos immunreakciót: pusztán következményeket kezelünk problémák helyett. A gyulladásos bélbetegséget nem tudjuk meggyógyítani, csak élethosszig kezelni. A szalicilsav származékok, a szteroidok, és immunszupresszor szereink mindegyike az immunválaszt akadályozza. Büszkén beszélünk újabban "biológiai kezelésről", de valójában ugyanazt tesszük: a bámulatosan bonyolult gyulladásos immunválasz egyetlen pontját akadályozzuk egy emberi szervezetből származó természetes eredetű fehérjével. A kezelés itt sem sokkal célirányosabb: ott dolgozik erősebben a gyógyszer, ahol aktív gyulladás zajlik, de máshol is éppúgy lerombolja a belső védekezést. A felesleges immunválasz elnyomását célozva azonban a teljes immunrendszert kibillentjük, és ennek ára súlyos mellékhatásokban mutatkozik. Kevés okunk van tehát az önelégültségre, és semmi okunk nincs a tudománytalan hozzáállás elutasítására. A háttérben húzódó lelki vonulat, a beteg pszichés feltérképezése segíthet megmutatni azokat a hibás konfliktuskezelési technikákat, amelyek a betegséget fenntartják, ismételt kiújulását okozzák. Bátor alvilági utazás, harcias kiállás és a megfelelő pontra fókuszált külső offenzíva során lehet a belső frontvonalat ismét helyére: a külvilágba rekeszteni - majd a konfliktust feloldani. Nehéz és fájdalmas utazás ez, amelyben megfelelő szakember segítségére bizonyára szükség lehet.

A gyulladásos bélbetegséggel küszködők jórésze próbálkozik valamilyen alternatív, komplementer, vagy természetgyógyászati módszerrel. Teszi ezt azért, mert érzi: van valami, amit a tudományos orvoslás nem tud számára nyújtani. Tiszteletet érdemel minden gasztroenterológus, aki nyitott marad a beteg komplementer próbálkozásaira, és ezek mellett próbálja nyújtani azt, amit ma kínálni tud a biomechanikus orvoslás.

Szeretném felhívni a betegséggel sújtott olvasó figyelmét: mai tudásunk szerint semmi nem pótolhatja a korrekt gasztroenterológiai kezelést. De hibát követ el minden beteg, ha csak a genetikai örökség áldozatának tekinti önmagát, orvosára bízza a gyógyulás felelősségét. A beteg ember fejében beteg gondolatok lapulnak, az egészséges gondolatokban pedig határtalan lehetőséget kínálnak