Payday Loan

A szelet megfordítani úgysem tudod. De a vitorlákat átállíthatod.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A vastagbél falának előboltosulása, diverticulosis.

A bél falának körülírt előboltosulása, kitüremkedése minden tápcsatorna-szakaszon előfordulhat, leggyakoribb azonban tömeges előfordulásuk a végbélt megelőző bal oldali vastagbélszakasz, a szigmabél területén. A magányos kitüremkedést diverticulumnak nevezzük, csoportos előfordulásuk esetén diverticulosisról beszélünk. Mivel közkeletű magyar elnevezésük nem terjedt el, az idegen szóhasználatot követem. A valódi diverticulum a bélfal minden rétegét tartalmazza. Ennél azonban lényegesen gyakoribb az ál-diverticulumok jelenléte, amikor a bélfal izomrétegeibe belépő erek mentén csak a bélnyálkahártya előtüremkedései láthatók számtalan vékony falú tasak formájában.

 

Kifejlődését a rostszegény étrend, mozgásszegény életmód kombinációjából adódó székletzavarokra vezetik vissza. A kemény, rögös széklet kiürítéséhez szükséges erős hasprés, fokozódó hasi nyomás miatt ezen szakaszokon hajlamos a bélfal a leggyengébb pontok mentén előtüremkedni. A betegség olyannyira elterjedt, hogy 50 éves életkor felett előfordulása a fejlett országokban gyakorlatilag általános.

Jelentőségét az adja, hogy számos hasi panasz forrása lehet. A vak tasakokban megrekedő, pangó széklet helyi irritációt, gyulladást vált ki. Ekkor diverticulitisről beszélünk. A bélfal izgalma jelentkezhet hasi puffadás, bal alhasi görcsös vagy tompa fájdalmak képében, felléphetnek hasmenéses panaszok. Jelentkezhet erről a területről kiinduló, igen erőteljes vérszékelés. A helyi gyulladás fokozódása a bélfal átfúródásához vezethet, mely az erősödő hasi fájdalom mellett lázzal, romló általános állapottal jár. Az árfúródás környezetében a hasi szervek letokolhatják a fertőzést, ekkor hasi tályog alakul ki. A környezetét összenyomó, helyi gyulladásos folyamat elzárhatja a vékony- vagy vastagbelet, heveny bélelzáródást okozva. Amennyiben az átfúródás helyén a szervezet nem tudja lehatárolni a gyulladást, vagy a kialakult tályog megnyílik, általános hashártyagyulladás életveszélyes képe alakulhat ki.

A nagyon gyakori diverticulosis tehát az esetek zömében minimális, vagy enyhe panaszokat okoz, ritkán azonban súlyos, életet veszélyeztető gyuladásos szövődményt eredményez. Rendkívül fontos továbbá, hogy a visszatérő, jellegtelen bal alhasi panaszok hátterében vastagbéldaganat is állhat. Ennek kizárására a vastagbéltükrözés alkalmas.

A diverticulosis kezelése.

A vastagbél-diverticulosis tünetmentes eseteiben a legfontosabb óvintézkedés a rostdús diéta tartása. Az emészthetetlen növényi rostokban bővelkedő étrend (zöldség, gyümölcs, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készített pékárú) rendszeres fogyasztása kiegészíthető 3x1 evőkanál durva étkezési korpával, mely egyéb ételbe (kefír, tejföl, stb.) is keverhető. A rost mellett bőséges folyadék fogyasztásával az emészthetetlen ballasztanyagok nagyobb tömegű, lágyabb állagú, könnyen kiüríthető székletet eredményeznek, ami mintegy úthengerként takarítja végig a vastagbelet. Így megakadályozható a tapadós, kenőcsszerű széklet elakadása a vastagbél-kiboltosulásokban. A lazább, könnyebben kiüríthető széklet talán a további diverticulumok kialakulását is megelőzi. A rostdús étrend mellett a béltevékenység is felgyorsul, ezért az étrenddel felvett méreganyagok rövidebb ideig panganak a vastagbélben. Az emészthetetlen növényi cellulóz továbbá megköt bizonyos méreganyagokat is. Utóbbiak miatt a vastagbélrák megelőzésében is lehet némi szerepe a rostdús étrendnek.

A súlyosabb gyulladásos epizódok kórházi megfigyelést, a szájon át táplálkozás átmeneti szüneteltetését, illetve megfelelő antibiotikus kezelést igényelhetnek. Mivel a súlyos gyulladásnak életveszélyes szövődményei lehetnek, a gyógyszeres kezelést is igénylő, súlyosabb diverticulitis ismétlődése esetén az érintett szigmabél-szakasz műtéti eltávolítását szokás felajánlani a betegnek.

A bélátfúródással, bélelzáródással, vagy uralhatatlan vérszékeléssel szövődő heveny diverticulum-gyulladás esetén sürgős hasi műtétre van szükség. Ezek a műtétek rendszerint a vastagbél átmeneti előhelyezésével, hasfali vendégnyílás készítésével járnak.