Payday Loan

Aranyérbetegség? Korszerű megközelítés, csak a legszükségesebb beavatkozások.

 
Kezdőlap Betegtájékoztatók Vastagbél betegségek Bélpolip vagy vastagbélrák?
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Bélpolip, vagy vastagbélrák?

A polip szó eredetileg szabad szemmel is látható anatómiai formát jelöl, a környezetéből elődomborodó, körülírt szövetrészletet jelenti. Az elődomborodó rész általában rendellenesen szaporodó szövetből, daganatból áll. Jóindulatú daganatról beszélünk, ha a szaporodó tumor ugyan folyamatos helyi növekedést mutat, de tovaterjedésre, szétszóródásra, azaz áttétek képzésére nem hajlamos. A jóindulatú daganat bár okozhat helyi nyomási panaszokat, (térszűkítő folyamatként említjük ezt is), de a szövetek határait tiszteletben tartja, a környező szervekre nem terjed rá, azokat nem pusztítja el.

A rosszindulatú daganat, rák ezzel szemben agresszíven, sokszor igen gyorsan nő, a környező szerveket nem kíméli, rájuk terjed és károsítja, tönkre teszi azokat. A rosszindulatú daganat a nyirok és véredények falát sem kíméli, azokba betör, és a vérárammal illetve nyiroknedvvel tovaterjedve a szervezetben szétszóródik és távoli fiókokat, áttéteket (metasztázisokat) képez. Az áttétek az eredeti daganathoz hasonlóan önkényes növekedésnek indulnak, a környezetüket károsítják, végül az egész anyagcserét felborítják, a szerveket tönkreteszik, a beteg leromlását és végül lassú halálát okozzák.

A daganatok jó, vagy rosszindulatú biológiai viselkedését a szövettani képükből igen pontosan meg lehet határozni. Ezért a talált daganatok szövettani mintavétele kritikus információt ad arra nézve, hogy milyen viselkedésű daganattal állunk szemben, mert ez az egész további kezelés menetét meghatározza.

A vastag- és végbél területén kitüntetett szerepük van a jóindulatú, daganatos nyálkahártya elődomborodásoknak, polipoknak. Jóindulatú vastagbél polipok igen gyakran találhatók a vastagbél területén. Formájukat tekintve lehetnek széles területen elterülve a bél falán, de képezhetnek hosszú nyelet is, melyen keresztül a bél üregébe belógnak. Méretüket tekintve az alig észreveheto néhány mm-től akár 6-8 cm. nagyságúra is megnőhetnek, mely utóbbiak már a bél elzáródását okozhatják.

A vastagbélpolipok különös jelentőségét az adja, hogy mai tudományos álláspont szerint a vastagbélrákok zöme ezek lassú, fokozatos növekedése és rosszindulatú elfajulása útján keletkezik. A polipok tehát a vastagbélrák megelőző állapotának tekinthetők. A polipok eltávolítása így megelőzheti a vastagbélrák kialakulását.

A bélpolipok már mutatják azokat a genetikai rendellenességeket, melyek a lassú növekedés során felszaporodak, végül a rákra jellemző genetikai és szövettani eltérések sora áll elő. Irodalmi adatok alapján ez a polip-rák átalakulás 8-10 évet vehet igénybe. Ez a viszonylag hosszú idő teszi alkalmassá a vastagbéldaganatot a szűrésre. A bélpolipok panaszt vagy tünetet gyakorlatilag nem okoznak, azonban csekély, láthatatlan vér, vagy nyák lesodródhat róluk. A kevéske láthatatlan, rejtett bélvérzés széklettesztekkel kimutatható, így a bélpolipok felismerhetők, és eltávolíthatók. A polipok nem véreznek állandóan, ezért a székletteszt rendszeres, legalább kétéves ismétlése szükséges a várt eredményhez.

A bélpolipok eltávolítása tehát a rák megelőzését szolgálja. A kisebb, illetve a nyeles polipok zöme endoszkópos úton eltávolítható. Az endoszkópos polypectomiának nevezett eljárás során a hajlékony béltükör vékony csatornáján keresztül egy dróthurkot vezetünk a bélbe, ezt a polip nyakára helyezzük, és azt áram segítségével átvágjuk, majd a polipot szövettani vizsgálatra előhozzuk.

Az endoszkópos polypectomiának léteznek egyéb technikai lehetőségei is az egyszerű biopsziás fogóval történő lecsípéstől kezdődően a teljes nyálkahártya-vastagságra kiterjedő kimetszésig. Amennyiben az endoszkópos módszer nem alkalmas az eltávolításra, sebészi polypectomiára lehet szükség. Ez a végbél esetében történhet a végbélnyílás felől, magasabban elhelyezkedő vastagbélpolyp esetén a has felől kell operálnunk.

Alábbi, műtéttel eltávolított végbél részletben egymás szomszédságában látható a már elfajult rákos rész, ill. felette egy jóindulatú bélpolip:

Ha az endoszkópia során a rosszindulatúság jeleit mutató daganat derül ki, ebből szövettani mintavétel, biopszia történik. Ha ez igazolja a rákot, akkor a betegnek sebészeti vizsgálatra kell kerülnie.

 

Tovább olvasok: A vastag- és végbélrákról.