Payday Loan

Emésztési panaszok? Részletes kivizsgálás, teljeskörű endoszkópos eszközpark.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A vastagbél diagnosztikája

A vastag- és végbélbetegségek kivizsgálásában a következő vizsgálóeljárások állnak rendelkezésünkre.

RDV, rectalis digitalis vizsgálat: A végbél ujjal történő betapintását jelenti, mely a rutin orvosi vizsgálat részét kellene képezze. Mivel a kolorektális daganatoknak közel harmada a végbélben helyezkedik el, ezzel az egyszerű vizsgálattal a végbéldaganatok tekintélyes része önmagában is felismerhető lenne. A vizsgálathoz pusztán egy pár kesztyű, vazelin és némi elhatározás szükséges. Ennek ellenére a proktológia rendeléseken rendszeresen felbukkan olyan páciens, akit háziorvosa aranyeres panaszokkal éveken keresztül (!) vakon kezel.

Anoszkópia, proktoszkópia: a végbélnyílás megtekintésére alkalmas merev eszköz, melyen keresztül hideg fényű fényforrással világítjuk meg a végbélcsatorna területét és a végbél utolsó néhány centiméteres szakaszát.

Merev rectoscopia: a végbélen keresztül felvezetett merev végbéltükör a teljes végbél, illetve a szigmabél utolsó szakaszának áttekintésére alkalmas. (Végbélnyílástól 20-25 cm.)

Flexibilis (hajlékony) sigmoidoszkópia: hajlékony, száloptikás kukucskáló-eszköz, mellyel a vastagbél lép-kanyarulatától lefelé a bal vastagbélszakasz vizsgálható át a végbélig. A kolonoszkópiánál némileg kevésbé megterhelő, egyéb előnyt nem kínál.

Vastagbéltükrözés, kolonoszkópia: a legfontosabb és alapvető vizsgálat, az arany standard. A teljes vastagbélrendszer áttekintésére alkalmas száloptikás, vagy videorendszerrel kiegészített endoszkópos vizsgálat. Hashajtásos bélelőkészítést követően a hajlékony eszközzel a végbéltől a vakbélig áttekinthető a teljes vastagbélrendszer, szükség esetén a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata is elvégezhető. Technikai részletek a magánrendelés vastagbéltükrözés szolgáltatásánál olvashatók.

Irrigoscopia, kolonográfia, feltöltéses vastagbélröntgen: a végbélen keresztül a vastagbelet sugárfogó kontrasztanyaggal töltjük fel, majd röntgen átvilágító alatt indirekt módon láthatjuk a vastagbél kontúrjait. Párhuzamosan levegő alkalmazásával a vizsgálat még pontosabb. Jelentős sugárterheléssel jár, hashajtást igényel, invazív, és megterhelő eljárás. Találati pontosságában a béltükrözéssel versenyezni nem tud és ennek során terápiás beavatkozásokra sincs mód. Ezért manapság csak akkor javasoljuk, ha a vastagbéltükrözés során nem sikerült a teljes vastagbélrendszert áttekinteni.

Hasi CT, virtuális kolonoszkópia, CT-kolonográfia: korszerű radiológiai eljárások. A computer tomográfia (CT) a hasüreg teljes keresztmetszetéről szeletszerű képeket adnak, de a régebbi készülékek a vastagbél részleteiről alig adnak információt. A legújabb, modern berendezések alkalmasak olyan minőségű képek készítésére, melyeken a bélfal kontúrjából előemelkedő polipok felismerhetőek. Mindazonáltal a nyerhető képek minősége meg sem közelíti a korszerű kolonoszkópiás kép minőségét. Továbbá a legmodernebb készülékek ára közelíti a milliárdos nagyságrendet, ezért a gyakorlatban alig hozzáférhetőek. Hashajtás szintén szükséges, a sugárterhelés jelentős és terápiás beavatkozások sem végezhetők a vizsgálat kapcsán. Ha a virtuális kolonoszkópia érdemi eltérést mutat, az endoszkópos kolonoszkópiát nem lehet elkerülni.

Hasi MR, MR-kolonográfia: a mágneses rezonancia imaging (MRI) sugárterheléssel nem jár, ezen túlmenően a korlátai nagyban egyeznek a CT vizsgálatokkal kapcsolatosan elmondottakkal.

 

PET-CT. (Pozitron emissziós tomográfiával kombinált computer tomográfia.) A hagyományos CT-vizsgálattal párhuzamosan egy sugárzó izotóppal jelölt glükóz-injekciót kap a páciens a vizsgálat elott. A jelölt cukormolekulákat a fokozott anyagcseréjű szövetek (pl. daganatok) felhalmozzák, a sugárzásukat egy érzékelő berendezés méri, helyét pedig a párhuzamos CT-vizsgálat pontosan megmutatja. A problémát az jelenti, hogy minden fokozott aktivitású sejtcsoport felhalmozza a jelölt cukrot, ezért a vizsgálatot megzavarja már egy kis körülírt gyulladás is. Bár fájdalmatlan, de jelentős sugárterheléssel jár, és szűrővizsgálatra nem elég érzékeny. A talált színes foltok tisztázására számos, és gyakran felesleges további vizsgálat történik. Ha a vastagbél területén eltérés mutatkozik, a vastagbéltükrözést el kell végezni. A rendkívül drága, nehezen hozzáférhető vizsgálatot egyébként az OEP rendkívül korlátozott indikációs területen finanszírozza. (Önköltséges térítése jelenleg 250.000 Ft.)

 

Kapszulás endoszkópia. A vizsgálandó páciens egy 3-4 cm-es kapszulát nyel le, mely tápcsatornán áthaladás közben több tízezer fényképet készít és továbbít egy külső vevőegység felé. Különösen az egyébként alig vizsgálható vékonybél területéről nyerhetünk fontos adatokat az eljárással. A béltraktusban azonban az eszköz mozgása teljesen véletlenszerű, a vastagbélben egyre több szennyeződés zavarhat, így a készített fotók sem mindig informatívak. A vastagbél vizsgálatára az eljárás nem kellően megbízható. Az eljárás rendkívül drága, 300.000 Ft. felett van. Gyanús eltérés esetén a kiegészítő vastagbéltükrözés elvégzése nélkülözhetetlen.

Genetikai széklettesztek. Utóbbi években kerülnek a piacra olyan széklettesztek, melyek nem rejtett vért, hanem a rosszindulatú béldaganatra jellemző genetikai eltéréseket próbálják kimutatni. Tudni kell azonban, hogy ezen rákok genetikailag rendkívül változatosak, így a mai napig nem sikerült olyan speciális eltérést (tumormarkert) azonosítani, mely megbízhatóan kimutatja a vastagbélrák jelenlétét. Ezen tesztek igen drágák, Európában alig hozzáférhetőek, és használati értékük egyenlőre kérdéses.

Enzimes székletteszt. A hazánkban nemrégiben forgalomba került enzimes székleteszt a vastagbéldaganatok által fölöslegben termelt egyik speciális katalizátor-fehérje, enzim (piruvát-kináz M2 izomorf) kimutatásán alapul. A teszt fájdalmatlan, minimális kellemetlenséggel jár. Azonban meglehetősen drága, és igen kevés adat ismert a valódi használati értékéről, érzékenységéről és fajlagosságáról. A végbél környékén elhelyezkedő daganatok esetén a keresett enzim már nem tud a formált széklettel elkeveredni, ezért a véletlenszerűen vett székletmintákban egyre rosszabb arányban mutatható ki. A gyártó adatai alapján a végbélközeli daganatoknak csupán felét mutatja ki a teszt. A vizsgálati lehetőséget magánszolgáltatók kínálják.

Összefoglalva: a vastagbél gyanított betegsége, vagy szűrő jellegű vizsgálata esetén a mai napig elsősorban a megfelelő előkészítést követően, fájdalomcsillapítással, bódítással elvégzett vastagbéltükrözés ajánlható.