Payday Loan

Sebészet, proktológia, gasztroenterológia.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

A vastag- és végbélrák

Mi az a vastagbélrák?

Előfordulási gyakorisága, jelentősége.

Mitől alakul ki?

Melyek a vastagbélrák tünetei?

Hova szóródik szét a vastagbélrák?

Mit tehet ön saját érdekében, a vastagbélrák korai felismeréséért?

Vastagbélrákot találtak bennem! Milyen vizsgálatok várnak rám?

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A sürgősségi vastagbélműtétekről.

A vastagbélrák miatt operált betegek gondozása.

.........................................................................................................

Mi az a vastagbélrák?

Az egészséges szervezetben minden sejt és szerv a környezetével szoros összhangban, folyamatosan kommunikálva végzi a reá kiosztott szerepet. A genetikai állományunkat (kromoszómákba csomagolt DNS) érő rendszeres sérüléseket erre specializált hibajavító enzimek figyelik és javítgatják szüntelenül. Mégis rendszeresen előfordulnak olyan lázadóvá alakult sejtek, melyek környezetük játékszabályait áthágják. Ezeket a sejteket az immunrendszer általában felfedezi és elpusztítja. Előfordulnak azonban olyan öntörvényű sejtcsoportok, melyek az immunrendszer figyelmét kijátszva szabadon és fék nélkül szaporodásnak tudnak indulni. Ezekből fejlődnek ki a daganatok.

A vastag- és végbélrák az említett bélterület nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú sejtburjánzás. A kontroll nélkül szaporodó sejtek előbb helyben szaporodva tumort, daganatot alkotnak, majd jellegzetes utakat követve szétszóródnak a szervezetben, és kezeletlenül a beteg halálához vezetnek. A vastag-, és végbél közötti megkülönböztetés csak a kiindulási helyre vonatkozik, egyébiránt mindkettő igen hasonló tulajdonságokkal bír. Ezért a továbbiakban közösen vastagbélről beszélek, és csak ott említek végbelet, ahol ennek jelentősége van.

Előfordulási gyakorisága, jelentősége.

Magyarország lakosságának második leggyakoribb daganatos betegsége a vastagbélrák. (Bizonyos statisztikák szerint nők esetében már az élre is tört.) Évente közel 8.000 új megbetegedést regisztrálunk, és 5.000 halálesetért felelős ez az alattomos kór. Ez az oka, hogy megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Mitől alakul ki?

Nem tudjuk. Egyértelműen civilizációs betegség, mely a fejlődő világban alig okoz problémát. A mozgásszegény életmód, a rostszegény diéta, a kemikáliákkal agyonkezelt, színezett, adalékolt műanyag étrend alapvető lehet kialakulásában. A fejlődő daganatokban számos genetikai eltérést, (aktiválódott onkogént és inaktiválódott tumor szupresszort) azonosítottak, azonban ezek szerepe nem tisztázott. Igazság szerint még azt sem sikerült tisztázni, hogy ezen genetikai eltérések, mutációk a betegségnek okai, vagy pusztán következményei. Mivel konkrét okát nem tudjuk, csak sejthető hogy a fejlett világot fenyegető betegség fő okozója az iparszerű élelmiszer termelés által alkalmazott vegyszerek sokasága.

Melyek a vastagbélrák tünetei?

A betegségnek sajnos korai tünete nincs. A béldaganat hosszú éveken keresztül némán, minden tünet nélkül fejlődik. Emiatt igen nagy a szűrővizsgálatok jelentősége a korai felfedezésben.

A végbélhez közeli daganatok viszonylag korán jelentkezhetnek véres-nyákos széklet ürítésével. A magasabban található daganatok már csak jelentős méretet elérve okoznak panaszokat. A bél beszűkülésével jelentkezhetnek puffadásos jellegű hasi görcsök, körülírt és rendszeresen ismétlődő fájdalmak bizonyos területen. Igen jellegzetes az addigi megszokott székelési szokások megváltozása. A szűkület miatt napokig elmaradó székletet átmenetileg a tumoros részt áttörő rövid, ismétlődő hasmenéses epizódok váltják fel. A jelentős testsúlyvesztés, állandósult fájdalom, esetleg enyhe sárgaság már igen kései tünetek. Szintén későn, a teljes bélelzáródást jelezheti a teljesen elmaradó széklet, extrém felfúvódás, ismételt hányások jelentkezése.

Az egyéb okból végzett laborvizsgálatból figyelemfelkeltő lehet, és további vizsgálatokat sürget a vashiányos jellegű vérszegénység, és emelkedett vérsülyedés jelenléte. Vannak bizonyos daganatra jellemző laboratóriumi vizsgálatok (tumormarkerek), melyek kóros értéke a rosszindulatú emésztőszervi betegséget jelezheti. Ezeket azonban önmagukban a rák diagnosztizálására, korai felfedezésére nem tudjuk felhasználni. (Jelentőségük a rosszindulatú daganat miatt kezelt betegek utánkövetése során van.)

Hova szóródik szét a vastagbélrák?

A vastagbél falának nyálkahártyájából kiinduló daganat előbb a bélfalat szűri be, majd jellegzetes utakon terjedhet tovább. A bélfalat körülvevő, és a bélfodor eredésének irányában összefolyó nyirokerek mentén található szűrőállomások, nyirokcsomók a daganatos áttét-képződés leggyakoribb helyei. Emiatt nagyon fontos a korrekt sebészi technika a vastagbéldaganat műtéti megoldásánál. A daganatos bélszakasz megfelelő szakaszának eltávolítása mellett a környező bélfodor radikális kimetszése is szükséges, a benne található nyirokcsomókkal együtt. A végbél területén már nincs bélfodor, itt a helyes műtéti technika a teljes (vagy részleges) mezorectum excisio (TME), a végbélt környező laza zsírszövet teljes kiirtása. Ezek a műtétek a sebészeten belül is speciális anatómiai ismereteket és begyakorlást igényelnek (ez is indokolja Európában a kolorektális sebészet elkülönülését az általános sebészettől).

A vastagbéldaganatok másik fontos szóródási iránya a máj. A vastagbélből a vér a májkapu-vénába szedődik és a máj irányába folyik vissza. Emiatt a véredényekbe törő béldaganat igen gyakran képez áttéteket a májban. A bélfalat áttörő tumor közvetlenül ráterjedhet a környező többi hasi szervre. Érintettek lehetnek vékonybélkacsok, vese, húgyvezeték, a gyomor, vagy maga a hasfal. Ilyen esetekben csak több szerv együttes eltávolításának árán tudjuk daganatmentessé tenni a beteget. A bélfalat áttörő rák olykor a hasüreget bélelő savós hártya felszínén számtalan apró fészekben telepedik meg. Ilyenkor a sebészeti beavatkozástól gyógyulás már nem várható.

Mit tehet ön saját érdekében, a vastagbélrák korai felismeréséért?

Ha egyszer valóban megindul hazánkban a szervezett szűrés, akkor vegyen részt rendszeresen a háziorvosa vagy ÁNTSZ által ajánlott széklet-szűrővizsgálaton. Mivel pillanatnyilag (2010.) sem működik Magyarországon szervezett vastagbélszűrés, ezért rutinszerűen szűrési meghívót nem kap senki. Háziorvosától kérheti a szűrő jellegű széklettesztet, vagy a legbiztonságosabb szűrési módszernek tekinthető vastagbéltükrözést. A gasztroenterológiai szakmai kollégium állásfoglalása és a nemzetközi irodalmi adatok szerint is az 50 év felett 10 évente elvégzett vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb és ajánlatos módja a vastagbélrák korai felismerésének.

Vastagbélrákot találtak bennem! Milyen vizsgálatok várnak rám?

A béldaganatot többnyire vastagbéltükrözés során fedezik fel. A talált tumorból a vizsgálat során szövettani célra mintavétel történik (biopszia). A daganat rosszindulatúságát a minta patológiai feldolgozása igazolja. Ha a béldaganatot esetlegesen más vizsgálat fedi fel, a tükrözés elvégzése csaknem mindig szükséges, a kórisme igazolására és pontosítására. Ha a béltükrözés során nem sikerült a teljes vastagbélrendszert végigvizsgálni, akkor szükség lehet a kontraszbeöntéses vastagbélröntgen (irrigoscopia, kolonográfia) elvégzésére, mely további béldaganatot is kimutathat, ezzel befolyásolva a műtéti taktikát. Széleskörű laborvizsgálat történik, mely során a társuló vérszegénység kizárása mellett a májműködést, a véralvadást, veseműködést, vagy rejtett anyagcserezavarokat térképezzük fel. A tüdő, és máj esetleges áttétes érintettségének felmérésére mellkasi röntgen, és hasi ultrahang vizsgálat történik. A végbélből kiinduló rák kivizsgálásának rutin része kell legyen a kismedence mágneses rezonancia vizsgálata (MRI).

Fenti, rutinszerű vizsgálatokon túl a beteg társbetegségeinek felmérésére, vagy a daganat stádiumának pontosítására egyedi esetekben további vizsgálatok válhatnak szükségessé. (Hasi CT, hólyagtükrözés, légzésfunkciós vizsgálat, stb.)

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A bélrák mind a mai napig alapvetően sebészi betegség, gyógyítása azonban csapatmunka. A hazánkban is terjedő gyakorlat szerint a felfedezett daganatos beteget egy számos szakma specialistáiból álló (onkológus, radiológus, patológus, sebész) orvoscsapat, onko-team véleményezi, és együttesen határozzák meg az optimális kezelési tervet.

A vastagbélrák gyógyításának alapja jelenleg is a műtét. A több évtizedes intenzív kutatás ellenére sem ismerünk még jobb megoldást, minthogy a zabolátlan, kontrollt vesztett sejtcsoportot mindenestül - akár a környező ép testrészeket is feláldozva - eltávolítjuk. A műtét során a sebész megfelelő biztonsági távolság tartásával eltávolítja a daganatos bélszakaszt a hozzá tartozó nyirokcsomó láncolattal együtt. A bélcsatorna helyreállítása céljából a megmaradt, ép bélszakaszok között kézzel, vagy speciális sebészi varrógépek segítségével összeköttetést varrunk. Amennyiben a daganat a végbélnyíláshoz nagyon közel helyezkedik el, és a végbélnyílás záróizomzatának megkímélésére sincs lehetőségünk, szükségessé válhat helyettesítésére hasfali vendégnyílás készítése. A vastagbélsebészet legnagyobb kihívásai közé tartozik a nehezen hozzáférhető, mély végbéldaganatok műtéte során a rák gyökeres eltávolítása, és egyben a végbél záróizomzatának megkímélése. Nem kevésbé kis feladat a kismedencében fekvő végbéldaganatot biztonságosan eltávolítani, de a környező - szexuális funkciókért felelős - idegfonatot megkímélni. (Az összetett, nehéz műtét csak megfelelő képzés során tanulható meg, ezért időszerű lenne a magyar sebészek felkészítését is az angol, vagy svéd minta alapján megszervezni.)

A legtöbb daganatos betegség kezelésében egyre jelentősebb az onkológia szerepe, és ez alól a vastagbélrák sem kivétel. A műtét után, az eltávolított tumor, és a környező nyirokcsomók részletes szövettani vizsgálatát követően többnyire onkológiai utókezelésre van szükség. Az optimális terápia kiválasztásánál szerepe van továbbá a műtéti leletnek, esetleges hasűri daganat-szóródásnak és áttétképződésnek, a beteg általános állapotának és társbetegségeinek. Számos kemoterápiás protokoll mellett egyre szélesebb körű, célzott "biológiai terápia" közül választhatja ki az onkológus a megfelelő daganatellenes utókezelést.

Speciális eset a végbél alsó kétharmadában elhelyezkedő rák. Itt alkalom nyílik a daganatot már műtét előtt sugárkezeléssel pusztítani. A műtét előtti besugarazás csökkenti a rák kismedencei kiújulásának esélyét, és válogatott esetekben záróizom-megtartó műtétet tudunk ott is végezni, ahol sugárkezelés nélkül erre nem lett volna lehetőség.

A vastagbélrák kezelésében sem elhanyagolható a komplementer medicina szerepe. A kiegészítő, természetgyógyászati módszerek, étrendi kiegészítők egészen bizonyosan hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz. A problémát itt az elérhető eljárások és készítmények áttekinthetetlen tömege, a tudományosan megalapozott dokumentáció hiánya okozhat. Miután a nyugati típusú orvoslás egyértelmű világnézeti és morális válságban van, a komplementer gyógymódok szerepének rohamos erősödése várható a közeljövőben.

A sürgősségi vastagbélműtétekről.

Szomorú magyar specialitás, hogy a vastagbélrákos betegek 20-25 százaléka már a kialakult szövődménnyel kerül kórházba, és jut sürgősségi műtétre. A teljes bélelzáródással, esetleg daganatos bélátfúródással műtétre kerülő betegek kilátásai értelemszerűen rosszabbak. Ügyeleti körülmények között, az éj leple alatt, sokszor messze nem optimális feltételek között kell kompromisszumos műtéteket végeznünk. A széklettel szennyezett hasüregben, hashártyagyulladással kísért, átfúródott daganatot rendkívül nehéz lehet az onkológiai szabályoknak megfelelő radikalitással eltávolítani. A bélelzáródás miatt torlódó széklettel feszesen kitöltött, extrém módon kitágult vastagbelek olyan betegesek, törékenyek lehetnek, hogy bélösszeköttetést varrni rajtuk nem lehet. Ilyenkor átmeneti megoldásként a daganat eltávolítása után hasfali vendégnyílást kell készítenünk, mely a későbbiekben, 3-6 hónap múlva egy másik hasi műtéttel zárható be. Amennyiben a környezetére ráterjedő daganatot eltávolítani nem lehet, a bélsár torlódásának megoldására szükség lehet a tumort megkerülő belső bélösszeköttetés, vagy végleges hasfali vendégnyílás készítésére.

A vastagbélrák miatt operált betegek gondozása.

A vastagbélrák ömagában is gyakori daganat. Azonban aki valaha ilyen betegségben szenvedett, annak az átlagosnál is lényegesen gyakrabban alakul ki ismételten vastagbélrákja. Emellett az operált daganat később is kiújulhat a műtét helyén, illetve kialakulhatnak kései áttétek, melyek további kezelést igényelnek. Fentiek miatt szükséges a vastagbélrák miatt operált betegek tartós utánkövetése. Ezt a tervszerű utánvizsgálatokkal tarkított követést nevezzük gondozásnak. A gondozás a kezelőorvos, háziorvos és onkológus közös feladata.

 

Fenti leírás a rákbetegség klasszikus megközelítését tükrözi. A vastagbélrákra leírtak csaknem analóg módon rávetíthetők minden ismert szervi daganatra. Van azonban egy szervünk, melyet a rákbetegség gyakorlatilag soha nem érint: a SZÍVÜNK. Ennek a döbbenetes ténynek a magyarázatára minden ideig nem ismerek tudományos koncepciót. Álljon hát itt egy másik megközelítése a rákbetegségnek, mely tökéletesen megmagyarázza, hogy miért a SZÍV az egyetlen mely gyakorlatilag soha nem rákosodik el!