Payday Loan

Végbéltáji panaszok? Komplett proktológiai kivizsgálás.

 
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Dermoid tömlő, sinus pilonidalis, cysta pilonidalis.

A felsorolt nevek ugyanazon kórképet jelölik, melynek közkeletű magyar neve nem terjedt el. A betegség a farpofák között, a keresztcsont-farokcsont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók, a bőr felé kitört apró váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg felülfertőződése nem okoz tályogot, általában fájdalmatlan, de okozhat kifejezett panaszokat is. A kórság gyakran bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért felülfertőzött formában, gennygyülemként (ún. abscessus pilonidalis) kerül első alkalommal orvos szeme elé.

A betegség elsősorban 20-30-as éveikben járó, "szőrös típusú" férfiakat, ritkábban fiatal nőket érint. Kialakulásában a farpofák között, nyomásnak kitett helyen a szőrtüszők fejlődési problémáját feltételezzük. Az ülő életmód, helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik. A visszamaradt váladék észrevétlenül, apró sipolyok formájában a bőrtat talál, ekkor alkalomszerűen minimális savós, gennyes váladék szennyezheti az alsóneműt. Gyakoribb azonban, hogy a bőr alatti gyülem befertőződik, és a farpofák között napok alatt rendkívül fájdalmas, feszítő tályog formájában mutatkozik. Mint említettem, ezen formában kerül legtöbbször orvoshoz a baj.

A pilonidalis tályog kezelése.

A tályoggal jelentkező betegség esetén sürgős műtétre van szükség, mert a vastag bőrön keresztül a gyulladásos gyülem nem képes kitörni, inkább a környező laza fartájéki zsírt beolvasztva minden nap nagyobb területet pusztít el. Ezért a tályogot ritkábban helyi érzéstelenítésben, többnyire rövid altatásben megnyitjuk, a gennygyülemnek szabad folyást engedünk. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. A bőrseb másodlagosan hegesedik, gyógyul. Mivel a gyulladást kiváltó szőrcsomó rendszerint a mélyben marad, ezért a tályog kiújulására bármikor számítani lehet. Ennek megelőzésére később, választott időpontban a terület műtéti kimetszését szokás javasolni.

Az inaktív pilonidalis cysta kezelése.

A tályog gyógyulását követően, vagy aktív gyulladás nélkül, krónikus sipolyokkal észlelt dermoid tömlő esetére közel 100 műtéti megoldást ismerünk. Ebből a bőségből leszűrhető, hogy nincs üdvözítően jó megoldás, mely a többi műtétet idővel kiszorította volna a gyakorlatból. A műtétek egyik alaptípusában a sipolyozó bőrfelszínt kimetsszük, a beteg területeket eltávolítjuk, és a sebet nyitva hagyjuk másodlagos sebgyógyulásra, sarjadásra. A sebgyógyulás rövidítésére a sebüreg szélén a bőrt a sebalapra levarrva a sebet marsupializálni, erszényesíteni szokásos, mely kissé lerövidíti a gyógyulási időt. Azonban ekkor is hosszas sebkezelésekre kell felkészülni, melyet az új, innovatív kötszerek teljes tárházával igyekszünk gyorsítani. A nyitott kezelés hosszadalmas, a kötözés segítő személyzetet igényel, de jó eséllyel várható végleges gyógyulás.

A műtétek másik csoportjában a kimetszést követően a sebet zárjuk. Ekkor sikeres esetben gyors gyógyulás várható, azonban sajnos igen gyakori a seb fertőződése, a sebszétválás, mely esetben a nyitott sebkezelésre felkészített sebnél is nehezebben, lassabban gyógyuló üreget kaphatunk.

Elhanyagolt, sokadik alkalommal kiújult, bonyolult esetekben változatos plasztikai módszerekre, lebenyképzésekre is szükség lehet a kimetszett terület zárásához.

Angolszász területeken az utóbbi időben terjedőben vannak a középvonali metszést elkerülő, speciális helyi bőrlebenyt képző, csekély kimetszéssel járó zárt műtéti megoldások (Karydakis-lebeny, Limberg-lebeny, Bascom-műtétek), melyek a magyar sebészképzésből hiányzó proktológiai szakképzés hiánya miatt csak igen lassan terjednek hazánkban.

Az optimális kezelési stratégiát és műtéti megoldást az érintett beteggel megbeszélve és egyeztetve, egyénre szabottan illő megtervezni.

Megelőzés.

A kiújulás megelőzésére a terület kíméletes tisztítása, fokozott tisztán és szárazon tartása javasolt. Az ülő életmód, helyi trauma (pl. traktorvezetés) kiiktatása lenne tanácsos. Célszerű továbbá a farpofák közötti bőrterületen 2-3 hetente kíméletes szőrtelenítést végezni, szőrtelenítő krémekkel.

Összefoglalás.

A pilonidalis cysta jóindulatú, banális betegség, mely azonban a fiatal-középkorú érintettek életét erősen megkeseríti. Sebészi kezelése előbb-utóbb rendszerint szükségessé válik, azonban az optimális mértékű műtét megválasztása, és annak időzítése nem könnyű feladat. Érzésem szerint a hazai gyakorlattól eltérő, mértékletesebb konzervatív hozzáállás tanácsos a durva nagy kimetszések helyett. Az operáló sebész felelőssége a helyi házszokáson túlmenőenl a nyitott és zárt műtéti megoldások mind szélesebb körű ismerete, hogy betegre szabott műtéti megoldást tudjon javasolni.