Payday Loan
A stresszt elkerülni nem tudjuk. De eldönthetjük, hogyan reagáljunk rá. 
Kezdőlap Ambuláns sebészet Dermoid tömlő
Developed by JoomVision.com
img
img
img
img
img
img
img
img
img

Aranyér, végbéltáji betegségek.

Teljeskörű kivizsgálás, korszerű és kíméletes kezelés.

Vastagbéltükrözés - fájdalomcsillapítással.

Rutinszerű bódítás, modern eszközpark.

Gyomortükrözés.

Reflux-betegség tisztázása. Gyomorfekély, gyomorrák szűrővizsgálata.

Gasztroenterológia

Emésztőszervi panaszok kivizsgálása, kezelése.Divat-betegségek kiszűrése.

Vastagbélrák szűrés.

Ne várja a kései tüneteket! 50 év felett ideje szűrővizsgálatot kérnie!

Betegtájékoztatók.

Ha már kérdezte kezelőorvosát, gyógyszerészét - de mindhiába.

Konzultáció, gyógybeszéd.

Lelet-megbeszélés, tanácsadás. Bizony, már a beszélgetés is gyógyíthat.

Sebészeti beavatkozások.

Ha minden kötél szakad. Mert van, mikor tényleg csak a kés segíthet.

Stressz-kezelés.

Nincs igazi gyógyítás stressz-kezelés nélkül. Elmondom, miért.

Fókuszban:

Betegtájékoztatók:

Developed by JoomVision.com

Dermoid tömlő, sinus pilonidalis, cysta pilonidalis.

A felsorolt nevek ugyanazon kórképet jelölik, melynek közkeletű magyar neve nem terjedt el. A betegség a farpofák között, a keresztcsont-farokcsont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók, a bőr felé kitört apró váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Amíg felülfertőződése nem okoz tályogot, általában fájdalmatlan, de okozhat kifejezett panaszokat is. A kórság gyakran bőrpírral, erős helyi fájdalommal, esetleg lázzal kísért felülfertőzött formában, gennygyülemként (ún. abscessus pilonidalis) kerül első alkalommal orvos szeme elé.

A betegség elsősorban 20-30-as éveikben járó, "szőrös típusú" férfiakat, ritkábban fiatal nőket érint. Kialakulásában a farpofák között, nyomásnak kitett helyen a szőrtüszők fejlődési problémáját feltételezzük. Az ülő életmód, helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik. A visszamaradt váladék észrevétlenül, apró sipolyok formájában a bőrtat talál, ekkor alkalomszerűen minimális savós, gennyes váladék szennyezheti az alsóneműt. Gyakoribb azonban, hogy a bőr alatti gyülem befertőződik, és a farpofák között napok alatt rendkívül fájdalmas, feszítő tályog formájában mutatkozik. Mint említettem, ezen formában kerül legtöbbször orvoshoz a baj.

A pilonidalis tályog kezelése.

A tályoggal jelentkező betegség esetén sürgős műtétre van szükség, mert a vastag bőrön keresztül a gyulladásos gyülem nem képes kitörni, inkább a környező laza fartájéki zsírt beolvasztva minden nap nagyobb területet pusztít el. Ezért a tályogot ritkábban helyi érzéstelenítésben, többnyire rövid altatásben megnyitjuk, a gennygyülemnek szabad folyást engedünk. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. A bőrseb másodlagosan hegesedik, gyógyul. Mivel a gyulladást kiváltó szőrcsomó rendszerint a mélyben marad, ezért a tályog kiújulására bármikor számítani lehet. Ennek megelőzésére később, választott időpontban a terület műtéti kimetszését szokás javasolni.

Az inaktív pilonidalis cysta kezelése.

A tályog gyógyulását követően, vagy aktív gyulladás nélkül, krónikus sipolyokkal észlelt dermoid tömlő esetére közel 100 műtéti megoldást ismerünk. Ebből a bőségből leszűrhető, hogy nincs üdvözítően jó megoldás, mely a többi műtétet idővel kiszorította volna a gyakorlatból. A műtétek egyik alaptípusában a sipolyozó bőrfelszínt kimetsszük, a beteg területeket eltávolítjuk, és a sebet nyitva hagyjuk másodlagos sebgyógyulásra, sarjadásra. A sebgyógyulás rövidítésére a sebüreg szélén a bőrt a sebalapra levarrva a sebet marsupializálni, erszényesíteni szokásos, mely kissé lerövidíti a gyógyulási időt. Azonban ekkor is hosszas sebkezelésekre kell felkészülni, melyet az új, innovatív kötszerek teljes tárházával igyekszünk gyorsítani. A nyitott kezelés hosszadalmas, a kötözés segítő személyzetet igényel, de jó eséllyel várható végleges gyógyulás.

A műtétek másik csoportjában a kimetszést követően a sebet zárjuk. Ekkor sikeres esetben gyors gyógyulás várható, azonban sajnos igen gyakori a seb fertőződése, a sebszétválás, mely esetben a nyitott sebkezelésre felkészített sebnél is nehezebben, lassabban gyógyuló üreget kaphatunk.

Elhanyagolt, sokadik alkalommal kiújult, bonyolult esetekben változatos plasztikai módszerekre, lebenyképzésekre is szükség lehet a kimetszett terület zárásához.

Angolszász területeken az utóbbi időben terjedőben vannak a középvonali metszést elkerülő, speciális helyi bőrlebenyt képző, csekély kimetszéssel járó zárt műtéti megoldások (Karydakis-lebeny, Limberg-lebeny, Bascom-műtétek), melyek a magyar sebészképzésből hiányzó proktológiai szakképzés hiánya miatt csak igen lassan terjednek hazánkban.

Az optimális kezelési stratégiát és műtéti megoldást az érintett beteggel megbeszélve és egyeztetve, egyénre szabottan illő megtervezni.

Megelőzés.

A kiújulás megelőzésére a terület kíméletes tisztítása, fokozott tisztán és szárazon tartása javasolt. Az ülő életmód, helyi trauma (pl. traktorvezetés) kiiktatása lenne tanácsos. Célszerű továbbá a farpofák közötti bőrterületen 2-3 hetente kíméletes szőrtelenítést végezni, szőrtelenítő krémekkel.

Összefoglalás.

A pilonidalis cysta jóindulatú, banális betegség, mely azonban a fiatal-középkorú érintettek életét erősen megkeseríti. Sebészi kezelése előbb-utóbb rendszerint szükségessé válik, azonban az optimális mértékű műtét megválasztása, és annak időzítése nem könnyű feladat. Érzésem szerint a hazai gyakorlattól eltérő, mértékletesebb konzervatív hozzáállás tanácsos a durva nagy kimetszések helyett. Az operáló sebész felelőssége a helyi házszokáson túlmenőenl a nyitott és zárt műtéti megoldások mind szélesebb körű ismerete, hogy betegre szabott műtéti megoldást tudjon javasolni.